Hoppa till innehållet

Vitt eller rött till grönt?

Hur matchar man vin och vegetarisk mat? Di Weekends vinkrönikör Per Styregård ger sina bästa tips.

Foto: Photographer: Markus Gann http:

Nyligen kom den sydkoreanska författaren Han Kangs roman Vegetarianen ut på svenska. Boken är hennes internationella genombrott och handlar om en tystlåten kvinna i ett traditionellt, sydkoreanskt äktenskap, vars inrutade liv förändras i en handvändning. Hon beslutar sig en dag för att bli vegetarian, och sluta laga kött, fisk och ägg till sin man. Eftersom han och andra i parets omgivning varken kännetecknas av förstående eller flexibilitet, är det början på en nedåtgående spiral av våld, tvång och maktspel.

Det mest spännande just nu inom mat- och dryckeskultur är kanske inte trender i råvaror, krogar, kockar och service, utan krockarna mellan olika värderingar kring matbord och på krogen. Tillfällen av friktion mellan våra mattraditioner och preferenser grundade på hälsa, religion, allergier, moral och livsstil. Vem ska anpassa sig till vem? Är det middagsvärden eller middagsgästen som bestämmer vad som ska serveras? Och vilka nya grupperingar skapas i samhället av våra allt mer individuella matval?

Situationen i vinvärlden är inte lika komplicerad, men det finns krockar även där. Som polariseringen mellan de som älskar respektive dömer ut vad som brukar kallas naturvin.

Oavsett om det gäller mat eller dryck, får man räkna med att bli ifrågasatt om man radikalt ändrar sina preferenser. Och beslutar man sig för att äta mer vegetabilier, kan man behöva hjälp att hitta klockrena mat- och dryckeskombinationer.

Ett sätt att få in mer grönt i kosten är att gå ut och plocka. Så här års finns kirskål till omeletten, ramslök till risotton och nässlor till pastan med pesto. Och när det är örter och ogräs på menyn, då kan det vara en god idé att dricka vitt, snustorrt vin med frisk syra och drag av mineraler, örter och citrus.

Plocka fram något från Chablis eller Champagne, en prosecco eller något gjort på sauvignon blanc. Eller välj något mer udda, som vinet Hiruzta Txakolina 2016 från Baskien, gjort på druvan hondarribi som i princip bara odlas där. Det superfriska, lätt blommiga, behagligt aromatiska vinet med drag av citrus sitter perfekt till de örtiga, gräsiga rätterna, och är bevis för att Baskien inte bara är avancerad fingermatskultur, sur cider och svindyra lyxkrogar.

Om du tycker många vita viner är för sura, släng ett öga på grekiska nischdruvan malagousia. Syran i vinerna är ovanligt avrundad, utan att bli platt, och i dess ställe uppenbarar sig en behaglig, blommig och aromatisk fruktighet. Prova Sokos Malagousia 2016 till endivesallad med blåmögelost eller vegetarisk bouillabaisse med den chilikryddade såsen rouille som bas.

Vita, fatlagrade viner från Bordeaux har en alldeles egen karaktär, tack vare lokal druvblandning och smak av rostade, franska ekfat. Det gäller även Château Luchey Halde 2016. Det är förmodligen också de rostade tonerna som gör att det passar så bra till tarte flambée med kronärstskocka, torkade oliver och getost eller långsamt grillad fänkål med tomater och färskpotatis.

En del rätter matchar man med fördel med röda viner. Som rostade rotsaker, en mustig svamp-pot-au-feu, svampburgare på ugnsbakad portabello eller lasagne med zucchini och broccoli.

Strävt och kärvt rödvin har en benägenhet att krocka med en del pikanta kryddor man gärna använder i grönsaksrätter. Därför är mjukare rödvin att föredra. Som Sivas-Sonoma Coast Pinot Noir 2015 med sin lite lättare, friskare stil.

Ett annat sätt att undvika den värsta strävheten, är att snegla mot Chile. Deras rödviner har av olika anledningar oftast en fruktigare, mindre sträv profil. Errazuriz Estate Series Cabernet Sauvignon 2016 är ett tydligt exempel. Ett vin som på ett perfekt sätt balanserar saftigheten med andra karaktärsdanande inslag som kryddor och mogen frukt.

Beroende på hur känsliga smaklökar man har, kan å andra sidan just strävhet i rödvin vara precis vad man suktar efter till grönsakerna. Då är Venta Las Vacas 2013 från spanska Ribera del Duero precis vad som behövs.

Men oavsett vilket vin du väljer, se till att ha argumenten klara för att kunna försvara det du lägger på tallriken. Vi lever i en tid då man tar ställning genom sitt val av kost, och det är av allt att döma inte någon övergående trend.

Innehåll från ÅlandsbankenAnnons

Undvik fallgroparna – så lämnar du över familjeföretaget till nästa generation

De senaste åren har regelverket för att överlåta företag inom familjen blivit mer gynnsamt. 

Men en generationsväxling kommer sällan utan utmaningar. Genom att planera och börja i tid kan du ändå undvika de största fallgroparna, förklarar Ålandsbankens expert.

EXTERN LÄNK: Ålandsbankens experter hjälper dig i komplexa frågor 

Plötsligt är den här – dagen då du känner att det är läge att ta ett steg åt sidan. Kanske har insikten kommit smygande: En dag måste ju företaget överlåtas till någon annan. Antingen till familjens yngre förmågor, eller via ett externt ägarskifte.

Genom att planera och göra rätt saker vid rätt tidpunkt har du möjlighet att stärka ditt företags förutsättningar och bygga en stabil grund för både kontinuitet och tillväxt – och inte minst att skapa så bra förutsättningar som möjligt för nästa generations ledarskap – konstaterar Fredrik Benson som är finansiell planerare på Ålandsbanken.

– Ett generationsskifte i ett familjeföretag väcker en rad olika juridiska frågeställningar, men det är också mjuka värden och känslor involverat i ett sådant beslut. Därför är det viktigt att ta ett helhetsgrepp som innefattar de ekonomiska, juridiska och de familjemässiga aspekterna, säger han.

Fredrik Benson, finansiell planerare på Ålandsbanken.
Fredrik Benson, finansiell planerare på Ålandsbanken.

Generationsskiftet tar 1-3 år

Fredrik Benson berättar att det viktigaste råd han kan ge är att börja planera i tid. 

– Ett lyckat generationsskifte tar oftast mellan ett och tre år, kanske till och med längre. Men många tror att det räcker med att prata igenom det över en söndagsmiddag. Vid ett ägarskifte måste du ta hänsyn till allas viljor, behov och kunskap – och det tar betydligt längre tid än så.

Gemensamt för många av de mest framgångsrika generationsskiftena ser han i att den tilltänkta efterträdaren har kommit in i verksamheten tidigt och fått lära sig hur det fungerar inifrån. På så sätt förbereds de för uppgiften och får praktisk erfarenhet samtidigt som deras kunskap och ledarförmåga kan sättas på prov. Detta är speciellt viktigt om företaget är centrerat runt den nuvarande ägaren. 

– Vissa företag är uppbyggda kring en enda person och om nästa generation inte har någon erfarenhet från verksamheten kan det snabbt gå utför efter ett ägarskifte. Om det inte finns någon naturlig efterträdare kan det vara bättre att sälja företaget till en extern part, och att göra det när företaget fortfarande har ett högt värde, säger Fredrik Benson.

Bortse inte från mjuka värden

Ingen familj är den andra lik och därför är också varje generationsskifte unikt. En vanlig situation är att det finns flera syskon i familjen, men att enbart ett av dem är intresserat av att ta över familjeföretaget efter föräldrarna. Ska de övriga syskonen kompenseras för det på något sätt? Och i så fall hur? 

Det behöver inte röra sig om företag i hundramiljonersklassen för att en sådan fråga ska skapa irritation och konflikt i en familj, framhåller Fredrik Benson. Därför betonar han att mjuka värden som dessa är viktiga att fundera över, och att det är angeläget att processen fram till skiftet är tydlig och formaliserad så att det inte kvarstår några frågetecken.

– Det finns ingen universallösning utan varje företagarfamilj måste hitta den lösning som passar just deras situation och förutsättningar. Det är också därför vi verkligen betonar vikten av att börja i tid, säger Fredrik Benson.

EXTERN LÄNK: Att välja Ålandsbanken kan göra skillnad 

Nya fördelaktigare regler

Ekonomiskt har det blivit mer fördelaktigt med generationsskifte inom familjen de senaste åren. Fram till 2019 beskattades, något förenklat, överlåtelser inom familjen nämligen högre än försäljningar till en extern part. Därefter ändrades lagstiftningen och nu gäller samma skatteregler i båda fallen. Överlåtelsen behöver dock uppfylla en rad kriterier för att få beskattas på det här sättet.

– De nya reglerna gjorde systemet betydligt mer rättvist, men reglerna är stenhårda med en rad kriterier som måste vara uppfyllda. Det är således fortsatt viktigt att planera ordentligt. Det här kräver specialistkunskap. Uppfyller du inte alla kriterier går det inte att göra ägarskiftet med de mer gynnsamma skattereglerna och det påverkar hur mycket pengar du får kvar att leva på efteråt, säger Fredrik Benson. 

EXTERN LÄNK: Ålandsbanken hjälper dig att projektleda din ekonomi 

 

Mer från Ålandsbanken

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ålandsbanken och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera