Di Weekend VIN

Visst passar det med öl till lamm

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Lamm till påsk är en klassiker.

Dzinnik Darius

Di Weekends dryckesexpert Per Styregård gillar att dricka öl till lamm. Här tipsar han om passande drycker till rätterna på påskbordet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Påsk är julafton för ägg- och godis­branschen. Vi knäcker dubbelt så många ägg under påskveckan som andra veckor, och godisätandet ökar med ­flera hundra procent. Möjligen kan nya forskningsrön om hur socker påverkar hälsan och den växande veganismen vara smolk i glädjebägaren för handlarna. Men det märks i varje fall inte på äggförsäljningen, som sedan många år pekar stadigt uppåt.

Vi dricker också mer vin, öl och sprit i påsk, men där konkurrerar både jul och midsommar om förstaplatsen. Och försäljningen kring påsk har inte förändrats radikalt på senare år. Det som faktiskt sticker ut är alkoholfritt, vars försäljning dubblerats.

Under påsk radar vi upp karaktäristiska rätter på buffén. Folk från andra länder viskar lite bakom ryggen på oss att vi äter ungefär samma sak på midsommar och julafton – och det stämmer.

Lamm är enligt många huvudakten. Köttet dyker upp som stek, tartar, bullar, korv, grillat på spett och i sallad. Själv gillar jag öl till lamm, men kan också tänka mig vin. Rött från Bordeaux är klassiskt, men vitt från ­samma område är också en bra match, ofta med rostade toner i smaken som ­gifter sig med köttets stekyta. ­Annat lätt fatlagrat vitt funkar också, som ­chardonnay eller ­chenin blanc från Syd­frankrike, Sydafrika eller Kalifornien.

Prova också rött från södra Rhône i lättare stil, alltså inte Châteauneuf-du-­Pape, utan snarare Côte-du-Rhône. Rött från Sicilien gjort på ­frappato och nero d’avola, Rioja med lite mognad eller kärvt, rött och friskt från Toscana är andra bra val.

Ägg dyker upp i ännu fler skepnader på ­buffén. Från oförvanskat kokt till långt mer ­komplicerade tillredningar. Krämig äggröra ­tycker jag är helt oumbärligt, ­allra helst med färsk, riven tryffel på. Men röran kompletteras också smak- och konsistensmässigt av andra ­råvaror, som sparris, löjrom, lax, avokado, ramslök ­eller champinjoner. Ägg- och ostpaj är ­oemotståndligt, och pocherat ägg på toast med spenat och hollandaisesås likaså.

Det går att servera rött vin till de här rätterna, men då får det inte vara strävt, robust och smakrikt. Välj elegant, silkes­len pinot noir, kanske från Sauvignon-­les-Beaune eller Volnay i Bourgogne, Marlborough i Nya Zeeland, Oregon i USA ­eller Walker Bay i Sydafrika. Med lite tur smakar de vinerna själva lite tryffel, skogs­svamp och champinjon. Eller drick mousserande vin, som också kan ha liknande toner i smaken. Champagne med några år på nacken brukar ha drag av just champinjon.

Ägg är också gott med ansjovis, sill och rökt fisk. Som i gubbröra med löjrom och ägg, eller sill med ägg och ansjovis. Men då korkar jag hellre upp öl än dricker vin. Gärna lättklunkad lager eller pilsner, eller ale med inte för mycket humlebeska. Session, saison, berliner weisse, bitter, mild ale, witbier, kölsch … håll bara koll på att beskan inte blir för hög.

Samma dryckesval funkar till sill. Matjes med tillbehör, vitlökssill och sill med knäckebröd och fet svecia eller väster­bottensost. Eller någon annan av de sillinläggningar som brukar dyka upp på buffén. Och här får öl konkurrens av torrt, vitt vin i oxiderad stil. Prova spansk, torr finosherry eller vitt från Jura i oxiderad stil, två personliga favoriter.

Laxen är ibland varmrökt med kall dressing eller gravad med hovmästarsås, pepparrot, ­lingon, ingefära eller citron. Liksom med sill sätter bara fantasin gräns för hur den serveras. Lika enkelt är det inte i glaset. Vitt vin med hög syra på riesling, grüner veltliner eller albarino är ­värda ett försök. En del gillar när vinet är lite sött, som i tysk spätlese och vissa vita från ­Alsace, särskilt om laxen är kallrökt.

Godis och desserter, ofta med marsipan och choklad, är också stapelvaror till påsk. Matcha med ”late bottled vintage”­-portvin eller madeira med ”malmsey” på etiketten. Men tänk på att med över hundra gram socker per liter, som dessert-vinerna inne-håller, fyller du snabbt ­dagens kvot av kalorier.

Styregårds val:

Bästa svenska påskölen

Nils Oscar Alkoholfri Påsköl. 0,4 procent, nr 11998, 15,90 kronor, 330 ml. En smula tunn, men smakar faktiskt öl på riktigt, inklusive en del trevlig humlekaraktär och beska.

Oppigårds Easter Ale. 5,3 procent, nr 1374, 27,90 ­kronor, 500 ml. Fin ­balans mellan aromatisk humle­beska och lite knäckiga, brända toner. Fyllig smak.

Mohawk Unfiltered ­Easter Lager. 5,5 procent, nr 32752, 30,90 kronor, 330 ml. Ren, frisk smak med generösa humlearomer. Dessutom brödighet, honung och örter.