Di Weekend VIN

Vinorterna som är de nya bubblarna

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Willamette Valley i amerikanska Oregon är USA:s svar på Bourgogne.

Foto: TT

Di Weekends dryckesexpert Per Styregård guidar till nio lite udda ursprung där vinerna har en egen stil, vinorter som han spår kommer att bli mer kända framöver.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Har du svårt att skilja på druvsort, ursprung och producent på vinflaskan? Du är inte ensam. De flesta behöver hjälp att tolka plottriga och allt annat än informativa etiketter. Särskilt när vinet kommer från en plats du inte visste fanns. Lär dig mer om nio lite udda ursprung där vinerna har en egen stil, vinorter som dessutom kommer att bli mer kända framöver.

Saumur. Ligger långt norrut i Frankrike, i Loiredalen. Detta innebär kort växtsäsong, vilket i sin tur ger viner med hög, frisk syra. Särskilt när de är gjorda på vitvinsdruvan chenin blanc, som Langlois-Château Saumur Vieille Vignes 2014. Häll upp till nästan mogen camembert eller hemgjord korv med surkål.

Eola Amity Hills. Vindistriktet Willamette Valley i den amerikanska delstaten Oregon är USA:s svar på Bourgogne, med rödvin gjorda på pinot noir och vita på chardonnay som på många sätt liknar sina franska förebilder. Och mitt i Willamette Valley ligger Eola Amity Hills. Därifrån kommer vinet Seven Springs Chardonnay Evening Land Vineyards 2014 med kompakt fruktighet, perfekt balans, smakrikedom och stor potential att bli ännu bättre efter några års lagring. Drick till pocherade ostron, stekt abborre eller en bit lagrad parmesan.

Monferrato.Du har säkert hört talas om Barolo, Barbaresco och Barbera, namn intimt förknippade med de bästa vinerna från norditalienska Piemonte. Men Monferrato är inte lika känt. Det är ett distrikt som tillverkar vin i många olika stilar. Det är lite av Piemontes slasktratt, därför är det också lätt att få mycket vin för pengarna. Mompertone Monferrato Prunotto 2014 är gjort på en blandning av barbera- och syrahdruvor. Drick som det är i baren eller häll upp till spenat- och ricottafyllda pastakuddar.

Fixin.Börja med att lära dig uttalet: ”Fix-ä”. Vinerna är bra inkörsportar till andra viner från Bourgogne-området, särskilt grannen Gevrey-Chambertin. Fixin-vinerna liknar Gevrey-Chambertin i stilen, men kostar oftast lite mindre. Servera Fixin Domaine des Tilleuls Philippe Livera 2014 till rätter med anka, tryffel eller karljohansvamp.

Baden.Antalet hektar rödvinsdruvor i tyska vinodlingar har ökat i rekordfart de senaste decennierna. Och i dag är pinot noir – eller spätburgunder, som den kallas i Tyskland – den näst vanligaste druvan efter riesling. Det innebär att du sannolikt kommer att dricka mer spätburgunder i framtiden. Lahrer Spätburgunder Bestes Fass Weingut Wöhrle 2015 kommer från det sydligaste vindistriktet, Baden, där spätburgunder är allra vanligast. Servera till spätzle med kantareller eller till potatissoppa med gruyère.

Burgenland.Österrikes bästa rödviner kommer från Burgenland på gränsen till Ungern. Där är det platt och varmt. Under den kalla årstiden värms vingårdarna upp av den grunda Neusiedlersjön. Håll särskilt utkik efter viner på druvan blaufränkish. En bra början är Rosi Schuster Blaufränkisch Weingut Rosi Schuster 2015 med sina lite blommiga, fint aromatiska frukttoner. Häll upp till lammkebab med hummus.

Blandade druvor är vinets framtid

Vinos de Madrid & Méntrida. Spanien är ett av de länder där det lönar sig mest att leta vin i mindre kända distrikt. Ofta kan man hitta drycker med stor personlighet till hyggliga priser. Från Vinos de Madrid, en timmes bilväg från den spanska huvudstaden, kommer Navaherreras Garnacha de Bernabeleva 2015. Ett biodynamiskt vin gjort på druvan garnacha. Från vindistriktet Mentrida, som också historiskt haft Madridborna som huvudsakliga marknad för sina viner, kommer Jimenez-Landi Piélago Bodegas Jimenez-Landi 2014, även det gjort på garnacha.

Maipo.När Chile drabbades av de värsta skogsbränderna någonsin tidigare i år, berördes 600 000 hektar skog och odlingar. Även vinfirman Perez Cruz i vindistriktet Maipo utsattes för bränderna, men huruvida det kommer att påverka framtida årgångar av vinet Perez Cruz Limited Edition Cot är osäkert. Årgång 2015 är ett fint exempel på hur vin på druvan malbec (cot) kan smaka i Chile.

 

Styregårds val: Tre nya lyxsaké

Fukuju Junmai Ginjo. 2016, Japan (nr 90060) 295 kronor. Halvtorr, med mycket fruktig och ­citrusfräsch smak med drag av örter och tropisk frukt. Servera till sashimi, grillad fisk eller kräftkalas.

Vinerna som lyser upp i höstmörkret

Homare Yuzu Junmai Shu.2016, Japan (nr 90049) 251 kronor. Klockrent citrussmakande saké med rejäl sötma. Servera kyld i stället för limoncello eller ­använd i desserter eller drinkar.

Hana Hato OAK Junmai Shu.  2008 (nr 90241) 349 kronor. Söt, mycket komplex smak av kakao, torkade frukter, lakrits och örter. Servera kyld som avec.