Di Weekend VIN

Vinmästarens nya sätt att provsmaka

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Alice Feiring väcker uppmärksamhet i vinvärlden med sitt sätt att provsmaka drycker.

Blir du sprudlande glad, som att ta första tuggan på din favoritmaträtt? Eller är du likgiltig, helt oberörd? Med inspiration från vinmästaren Alice Feiring tipsar Di Weekends Per Styregård om ett nytt sätt att prova vin.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Har du varit på flera vinprovningar och träffat olika provningsledare? Har det slagit dig att de alla går tillväga på ungefär samma sätt när de provar? Först tittar de på vinets färgnyans, sedan snurrar de på glaset och doftar, smakar en klunk och rullar runt vinet i munnen. Och sen börjar de snacka om fyllighet, ursprung och druvsort. Känns det igen?

De flesta metoder för att prova vin är skapade för att underlätta för professionella vinprovare att bedöma ett vins kvalitet, ta beslut om det ska köpas in eller rekommenderas, och om det är värt sitt pris. Men också för att alla i branschen ska tänka på ungefär samma sätt, och kommunicera lättare. Problemet är att strukturen är ­anpassad just för proffs. Och att dessa proffs många ­gånger tror att de även är goda pedagoger för vanligt folk.

Alice Feiring är en av de som skrivit och ­argumenterat mest kring fördelarna med naturviner. Det har hon fått utstå mycket kritik för, framför allt från vita, medelålders män i vinbranschen, som ibland tänker att det bara finns ett sätt att tänka. När jag träffade den ­brittiske supervinprovaren Andrew Jefford, som skriver för vintidningen Decanter, uttryckte han visserligen respekt för Alice Feiring som person, men sa samtidigt att hon ”måste ha lämnat smaksinnet hemma”.

Nyligen skrev Alice Feiring en krönika på sin hemsida The Feiring Line, The Natural Wine Newsletter, om ett alternativt sätt att prova vin och hitta fram till riktigt bra viner. Min guide till ett nytt sätt att prova vin är inte en exakt kopia av hennes, men tydligt inspirerad.

Ditt första, känslomässiga intryck.

Utan att tänka efter, vilken är din omedelbara, känslomässiga reaktion när du smakar på vinet? Blir du sprudlande glad, som att ta första tuggan på din favoritmaträtt? Är du likgiltig, helt oberörd? Eller lyckas vinet trigga nyfikenheten, även om du är osäker på om du verkligen gillar det eller inte?

Balansen!

Oavsett hur van vinprovare du är kan du säkert känna att smaken av ett vin, på samma sätt som andra drycker, består av ett antal byggstenar. Framför allt surheten, sötman, strävheten och sältan, men även olika fruktsmaker, rostade ­toner, örtighet och kryddor. Råder det balans ­mellan alla beståndsdelar eller smakar det väldigt mycket av bara en sak? Om ett vin ska vara gott i längden krävs balans ­mellan byggstenarna och att det inte bara är en smak som sticker ut.

Finns mystiken?

Det är lätt att göra ett vin som smakar saftig frukt, som är lättdrucket, friskt och fräscht. Och inget fel med det, men ska vi njuta av flera glas efter varandra eller av en hel flaska krävs flera lager av smak, lite större mystik.

Utvecklingen i glaset.

Blir ditt intryck av vinet annorlunda när du skvimpat runt det i glaset en stund? När du ­provar en andra, tredje eller fjärde gång? Upptäcker du nya nyanser och andra karaktärsdrag eller ändrar du ständigt uppfattning om vad det ­doftar och smakar?

Lådvis med nya smakupplevelser Retar det aptiten och fantasin?

Riktigt spännande böcker, fantastisk musik och fantasieggande konst brukar få en att vilja dela med sig och uppleva samma sak igen, fast tillsammans med andra. Ungefär så är det också med riktigt bra viner, som ger den omedelbara känslan av att vilja dela dem med vänner, gärna också i kombination med någon specifik maträtt. Får vitvinet dig att längta efter vinkokta musslor? Rödvinet efter bolognese? Rosévinet efter croque monsieur på balkongen?

Tar det dig med på en resa?

När du sväljer en klunk och sluter ögonen … tar då vinet dig med någon annanstans? Påminner det om någon semesterort, landställe, jobbresa eller restaurang? Får du omedelbart associationer till en plats eller upplevelse på samma sätt som parmesan eller parmaskinka förpassar dig till en uteservering i Milano eller agriturismo i Alba och färsk koriander smakar Koh Samui eller Tulum?

Styregårds val: Böcker om vinprovning

Hitta rätt i den digitala vinvärlden

Folkligt. Natural Wine For the People. (Ten Speed Press, 2019). Alice Feirings senaste bok om gårdarna och människorna bakom vinerna som hon gillar bäst.

Blindprovning. Beyond Flavour: The indispensable Handbook to Blind Wine Tasting.(Nick Jackson, 2020). Om hur man lär sig den svåra konsten att prova vin blint.

Initierat. Andrew Jefford’s Wine Course. (Ryland, Peters & Small, 2016). Introduktion till vinprovning av en av branschens ­kunnigaste och mest fängslande skribenter.