Di Weekend VIN

Vinlistor – inte bara för kalenderbitare

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Allt fler krogar profilerar sig med hjälp av sina vinlistor. Men ofta tar hippa producenter i kända distrikt över, medan viner från till exempel Nya Zeeland, Australien och Östeuropa glöms bort, säger en expert som Di Weekends Per Styregård har talat med.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det känns avlägset, men det är inte länge sedan Sverige var ett utvecklingsland när det gäller vinbarer. Sämst var Stockholm, som med tanke på befolkningsunderlaget borde haft minst ett tiotal vinbarer, men länge bara hade några enstaka. Vinälskare sneglade avundsjukt på Köpenhamns stora utbud.

Men så hände allt på en gång. Sedan några år tillbaka öppnar nya vinbarer varje år på olika håll i landet. En del med ett stort urval viner från en bred vinkällare, andra med många viner på glas. En del nischar sig hårt genom att vara väldigt välsorterade och kunniga på en speciell stil eller ett land eller distrikt. I dag behöver inte vinälskare åka utomlands för att kunna sätta sig i en bar och botanisera bland goda viner på glas och prata med oerhört kunniga sommelierer.

Det ökade vinintresset har inte bara gett fler bra vinbarer, många av dem har också anställt skickliga kockar och gett maten en tydlig prägel. Ibland står maten lika mycket i fokus som drycken. Därför äts det i många vinbarer lika bra som på restaurang, eller till och med bättre.

Kanske är det en av anledningarna till att även restauranger har känt sig manade att marknadsföra sina vinlistor mer aktivt än förut. Utbudet av vin har alltid varit viktigt för en viss typ av restauranger, oftast av fine dining-karaktär. Men numera är det många fler kategorier restauranger som profilerar sig med hjälp av vinlistorna, som kvarterskrogar, bistroer och ­caféer. Det är rent av så att allt fler måste ha en bra vinlista med ett genomtänkt urval viner för att stå sig i konkurrensen.

De här trenderna uppmärksammade Sverigebaserade Star Wine List tidigt, och lanserade 2017 en hemsida som gör det möjligt att i ett nafs ta reda på vilka barer och restauranger som just nu serverar det vin du är sugen på. Dessutom går det att jämföra hur mycket olika ställen tar betalt för samma vin.

FAKTA
Styregårds val: Fler sätt att navigera i vindjungeln

Sajt. Vivino. Största internationella sajten för att scanna, ­betygsätta och få viner rekommenderade.

Socialt. Delectable. ­Konkurrent till Vivino med vissa skillnader när det ­gäller sociala funktioner och köpmöjligheter.

Nytt. Vinos. Nylanserad, svensk app för att scanna, ­betygsätta och få tillgång till kända vinprofilers listor.

VISA MER

Appen täcker numera inte bara Norden utan en rad världsstäder. När årets priser till Nordens bästa vinlistor skulle delas ut för ett par veckor sedan i Stockholm, satt Paz Levinson i juryn. Hon är vinchef på franska trestjärniga kocken Anne-Sophie Pics restauranger världen över och baserad i Paris. Den argentinska sommelieren är mycket välmeriterad och kom på fjärde plats i sommelier-VM 2016 efter vinnande svensken Arvid Rosengren.

Hon tycker att Norden står sig väl på vinfronten internationellt.

Hitta rätt i den digitala vinvärlden

”Stockholm, Köpenhamn och Oslo har så många bra vinlistor. Särskilt Stockholm har ­blivit en destination för vin och ett ställe för sommelierer att arbeta på”, säger hon.

Däremot är hon lite sorgsen över att argen­tinska och chilenska viner är så dåligt representerade på nordiska vinlistor.

”Men det är inte ert problem, det är vårt”.

Paz Levinson tycker många vinlistors svaghet är bristen på mångfald. Många faller för frestelsen att lista vin från trendiga ursprung och glömmer bort till exempel madeira, sherry och saké, anser hon. Hippa producenter i vissa kända distrikt tar över, medan viner från till exempel Nya Zeeland, Australien och Östeuropa glöms bort.

När det gäller trender i Paris – världens kanske vinbarstätaste stad – tycker Paz Levinson att det är alltför svårt att få tag på lite äldre, mogna viner från Bourgogne. Där får man i stället sikta in sig på viner från Jura, Savoie, Loire eller från små producenter i Rhônedalen, alla på uppgång. Däremot är Alsace inte alls trendigt, men borde lyftas fram mer.

Pandemins pris i vinvärlden

”I Paris är det faktiskt trendigt att inte ha ­någon visuell vinlista alls. Det tycker jag är ­knepigt. Jag föredrar en vanlig vinlista på ­papper.”

Att på olika sätt bidra till att höja kunskaps­nivån kring vin är bra för alla. Guider, listor och priser gör det lättare för fler att hitta sin egen smak, att dricka bättre, och att fokusera på kvalitet i stället för kvantitet.

Förstaplatsen i Star Wine Lists tävling delades av svenska PM & Vänner och norska Park Hotel Vosservangen. Intressant nog ligger ingen av dem i någon av ländernas största städer – PM & Vänner i Växjö och Park Hotel Vosservangen i byn med samma namn, en och en halv timme från Bergen. Ett tecken på att en bra vinlista är bland de bästa dragplåstren som finns.