Di Weekend VIN

Vinfynd för långa sommarkvällar

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

När Bourgogne känns dyrt och snårigt, men suget efter fatlagrad chardonnay ändå ska stillas, snegla mot Kalifornien.

Di Weekends dryckesexpert Per Styregård tipsar om de bästa juninyheterna i vinhyllan.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Under sommaren drar Systembolaget ned en smula på takten. De släpper bara nyheter en gång i månaden ­i stället för två. Juninyheterna släpps fredag 8 juni.

Som för att möta efterfrågan på bourgognevin med både personlighet och hygglig prislapp, lanseras 2016 Mâcon Milly Lamartine Clos du Four. Producenten Domaine ­Cordier har lyckats bra med uppgiften, och har kryddat med precis lagom dos nötig fatkaraktär.

Ännu större smakrikedom och koncentrerad frukt finns i 2016 Domaine Frantz Chagnoleau Saint Véran Prelude, även den från Mâconnais. Välstrukturerat med perfekt syra och ton av våt sten och kalk.

När Bourgogne känns dyrt och snårigt, men suget efter fatlagrad chardonnay eller pinot noir-vin ändå ska stillas, snegla mot Kalifornien. En del producenter, både i norra och södra delarna, lyckas väl med just såna viner. 2016 Au Bon Climat Santa Barbara County Pinot Noir är ett exempel. Doft av jordgubbar och sammetslen smak av kryddor matchar spagetti med svamp och hasselnötter eller milt kryddade indiska rätter.

Ett av vinregionen Piemontes minst kända ­viner är Dogliani. Det är värt att prova bara ­därför. Livet i skuggan av mäktiga Barolo och ­Barbaresco kan inte vara så lätt, men Dogliani har egna kvaliteter. 2016 Cascina Corte Dolcetto Dogliani visar upp den typiska, galet uppfriskande syran, toner av mörka körsbär och angenämt bitter kakao. Servera till gnocchi med smör och salvia.

FAKTA
STYREGÅRDS VAL: Myllrande sherry och elegant sake

Nötigt. El Maestro Sierra Fino, Jerez (nr 90202) 130 kronor (375 ml). Perfekt aptitretare. Stråk av sälta, samtidigt generöst fruktigt med drag av jäst, bröd, ­nötter och mandel.

Kola. Lustau Palo Cortado Almacenista Cayetano del Pino y Cía, Jerez (nr 96262) 299 kronor (500 ml). Ett myller av ­nyanser: nötter, kola, bränt socker, mandel och kryddor. Till chark eller svamp.

Vitt bröd. Fudoh Blue Label, Japan (nr 99072) 295 kronor (720 ml). Superelegant sake med gräddig, rund smak, raffinerad ton av ris, citrus, jäst och vitt bröd.

VISA MER

Om du tycker dolcetto-viner är snipiga och kärva, kanske ett inbjudande rödvin från Chile är mer din stil, som 2017 Perez Cruz Limited Edition Grenache. Lättdrucket – och ett finfint ­exempel på hur den charmiga druvan grenache smakar när den vuxit i Chiles bördiga jordar.

För att fånga mediernas uppmärksamhet kör även andra aktörer på vinmarknaden ­nyhetslanseringar. Redan den fjärde juni hade nätvinhandeln Winefinder sin ”sommarlansering”. Vinerna beställer man på hemsidan, men det går också att få hem flaskorna tillsammans med påsarna från matleverantören Mathem.

Bästa knepen för att hitta fynden

På Winefinder måste man beställa minst en låda om sex viner åt gången. Å andra sidan får man blanda vinerna i lådan hur man vill. ­Beställs vinerna via Mathem, räcker det med att köpa två flaskor.

En fördel med Winefinder och flera andra näthandlare är att de ofta har en del mogna viner i sortimentet. De kan annars vara svåra att få tag på, såvida man inte håller sig med egen vin­källare eller lyckas pricka in när Systembolaget vid enstaka tillfällen lanserar redan moget vin.

Det australiska rödvinet 2012 Old Garden Mourvèdre för 385 kronor från Hewitson i ­Barossa Valley är inte helt moget, men har ­kommit en bit på vägen, med riktigt mustig och kryddig smak. Ungefär lika långt i utvecklingen har amerikanska vitvinet 2014 Walter Hansel Chardonnay Cahill Lane kommit. För 419 kronor får man både nyansrikedom och lättillgänglighet, med toner av smörade popcorn, lime och hasselnötter. Och det blir förmodligen bara ­bättre de närmaste 2–3 åren.

Man kan inte kalla 2015 Torbreck GSM Old Vines från Barossa Valley för moget, men för 206 kronor flaskan får man aromatiskt kryddiga och välutvecklat fruktiga smaker. Att blanda grenache, syrah och mourvèdre (därav GSM) är vanligt, framför allt i Australien, och ger ofta just den här typen av vin. Att dricka som det är i baren, eller ha som allsidigt sällskap rakt igenom en grillkväll.

Bourgogne till budgetpris

Vitvinet 2017 Encus Ekam Riesling Albarino för 289 kronor kommer från biodynamiska ­odlingar inte långt från Barcelona. Man ser ­sällan riesling och albarino tillsammans i ­samma vin, men efter att ha smakat det här undrar man varför. Läskande fruktsyra, fruktig ton av citrus, persika och honung, parat med lätt mineraliska övertoner gör det som klippt och skuret till rätter med ramslök, sparris, nässlor eller när färska örter dominerar smakbilden.

Mer eftertanke kräver ekologiska rödvinet 2015 Mount Edward Pinot Noir för 289 kronor från nyzeeländska Central Otago. Ett vin att ­begrunda och njuta av när man själv börjar slå av på takten framåt semestern. Mångfacetterade smaker och sammets­len konsistens att korka upp när de första, späda kantarellerna börjar tittar fram.