Di Weekend VIN

Vinerna som är vinnare på vintermenyn

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

WOLFGANG SIMM

Numera är både krogmenyer och hemmamiddagar baserade på lokala ­säsongsråvaror det naturligaste som finns. Även i december. Per Styregård tipsar om vilka viner som går bra ihop med nordiska vinterrätter.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

För inte så länge sedan skrattade folk åt idén att servera en hel säsongsbaserad vintermeny lagad enbart på lokala nordiska råvaror. Sen kom manifestet för det nya nordiska köket, restaurang Noma i Köpenhamn och alla andra ­pionjärer som hjälpte oss att förstå vilken guldgruva vi ­sitter på. Resten är som det heter historia.

Det finns gott om råvaror i den nordiska faunan och floran att matcha den typ av viner som brukar lanseras den här säsongen. Och just i dag, 7 december, släpper Systembolaget lös årets allra sista nya drycker i de lite högre prisklasserna och mindre volymerna.

Det är kanske en dålig idé att korka upp ikoniska bubblet Salon 2007 för 3 999 kronor ­redan nu. Den visar sig från sin allra bästa sida om den får vila några år. Men ekologiska ­Comme Autrefois Brut 2004 från huset ­Françoise Bedel & Fils för 799 kronor kan man faktiskt öppna med gott samvete, och gärna då till svenska ostron med klassiska till­behör eller långsamt ugnsbakad, hel rotselleri med färska örter, olivolja och havssalt. Det är också en bra vegansk stand-in för julskinkan.

Från tyska Rheingau och firma August ­Kesseler kommer Rüdesheimer Berg Schlossberg Alte Reben 2016 för 349 kronor. Den ­aromatiska karaktären och behagligt skyhöga fruktsyran ger vinet stor klunkabilitet utan att vara osofistikerat, och matchar ugnsrostad ­spagettipumpa med västerbottenost, smör och salvia eller vinkokta blåmusslor med sting från ingefära, vitlök och chili.

I kaliforniska Melville Estate Chardonnay 2016 för 359 kronor från Santa Rita Hills handlar det snarare om rostade ekfatstoner, drag av äpple, citrus och tropisk frukt. Det för tankarna till kokta eller grillade fisk- och skaldjursrätter. Matcha med hemgjord fish and chips på MSC- ­eller KRAV-märkt kolja eller den gamla klassikern mandelfisk av sej med citron, pressad ­potatis och råkostsallad på morot och äpple.

Skolboksexempel på rödviner från Rhône­dalen finns det i och för sig ganska gott om, men mästervinmakaren Alain Graillots viner brukar ändå ta slut snabbt på hyllorna. Det finns en risk att hans Crozes Hermitage 2016 för 239 kronor går samma öde till mötes. Servera till confiterat kaninlår med persiljerötter och friterad svartkål. Det kommer flera nyheter från Rhônedalen i form av Cercius Côte-du-Rhône Famille Gassier 2016. Vinet är lite enklare i ­stilen, men kostar å andra sidan en hundralapp mindre och matchas med fördel till ugnsbakade rödbetor gratinerade med päron, hasselnötter och mild grönmögelost.

Säsongsanpassad, vit pizza med tunnhyvlad potatis toppad med färsk rosmarin och ringlad olivolja vid servering, matchar man också med fördel till ett något lite enklare, inte alltför kraftigt vin som ändå har mycket karaktär. Prova italienska Pian delle Vigne Rosso di Montalcino 2015 för 159 kronor med fina, kärva toner av körsbärskärnor, mörk choklad och örter. Eller det ovanligt smakrika Beaujolais-vinet Morgon Corcelette Domaine Louis-Claude Desvignes 2017 för 179 kronor.

En ständig bristvara på Systembolaget är torra, chenin blanc-baserade vitviner från Loiredalen. Château de Bois-Brinçon Anjou Terre de Grès 2016 för 209 kronor fyller ut den luckan för tillfället. Matcha vinets äppliga, nötiga och honungsliknande smaker av mogen frukt med en bit av osten Almnäs tegel eller klassisk krydd­ost smaksatt med spiskummin. Eller ­bakad purjolök med getost, honung och timjan.

Ett sätt att göra vardagsomeletten mer flärdfull och samtidigt göra den mer vinvänlig, är att lägga ägg och tryffel tillsammans i en lufttät burk ett par dagar innan. Tryffeln sätter smak på äggen, och omeletten blir den godaste du har ätit. Häll mogen eller rosa champagne i glaset, eller allra helst champagne som är både rosa och mogen. ­Bättre sätt att fira slutet på den svenska tryffel­säsongen är svårt att tänka sig.

Styregårds val: Ikoniskt bubbel

Henriot Brut Millésimé 2008 (nr 99065) 599 kronor. Doftar rök och flinta. Ung, stram frukt, tät konsistens, massor av mineral och citrusskal. Lagra!

Comme Autrefois Brut Françoise Bedel & Fils 2004 (nr 90355) 799 kronor. Mycket generös, rentav köttig smak, med fint gräddig konsistens. Ton av rostade hasselnötter.

Salon 2007 (nr 90429) 3 999 kronor. En stram mineralbomb med drag av citron, örter, skållad mandel och våta stenar.