Di Weekend VIN

Viner att möta våren med

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Foto: TT

Di Weekends dryckeskrönikör Per Styregård om vårens nyheter på Systembolagets hyllor.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det finns många fördelar med att starta måltiden med champagne. Hög syra och den lätta stilen gör gästerna hungrigare utan att smaklökarna får arbeta så hårt. Den tmest eleganta champagnetypen är ”blanc de blancs”, gjord på bara chardonnaydruvor. Duval-Leroy Blanc de Blancs Millésime 2006 är just ett sånt vin att korka upp till en skål rostade mandlar, blandade och lätt saltade nötter eller toast med karljohansvamp. Champagnehuset Duval-Leroy buteljerar en del ekologiska viner, men druvorna till just det här kommer från konventionellt brukade gårdar. Firman lovar att besprutning och vattenåtgången hålls på minimal nivå.

En annan firma berömd för mousserande vin är Ca del Bosco, som gick i spetsen när norditalienska vindistriktet Franciacorta i Lombardiet blev känt för bubbel för några årtionden sedan. Men de kan förstås även göra stilla vin, som Curtefranca Bianco 2015. Musten från chardonnay- och pinot blanc-druvorna går igenom en luftbubbelbehandling som de själva kallar ”spa för druvor”, innan jäsningen drar igång på ståltank. Om det är spa-behandlingen eller något annat är osäkert, men vinet får en ren, frisk och fruktig men samtidigt karaktärsfull smak som synkar väl med citronrisotto på dinkel eller fish & chips på kolja.

Från Sydafrikas hippaste vindistrikt, Swartland, kommer ett vitt vin – Mullineux Swartland White 2015 – med en helt annan karaktär. Likt vitviner från södra Rhônedalen, är smaken fet, vaxig och tät, med aromatiska druvkaraktär (främst från viognier) som påminner om stenfrukter och blommor. Ihop med en lätt touch av ekfatslagring, är det optimalt till grillade skaldjur eller brioche med stekt ägg och Almnäs tegel-ost.

Om Swartland är den sydafrikanska vinvärldens vilda västern, är Stellenbosch dess motsats, ett nästan patologiskt välorganiserat område med kritvita mangårdsbyggnader och noggrant klippta gräsmattor. Härifrån kommer vinet Raats Chenin Blanc Old Vines 2016. ”Old vines” på etiketten ska man egentligen ta med en nypa salt. Det är ett av vinvärldens minst informativa begrepp, eftersom det varken finns något som styr hur gamla vinstockarna måste vara för att få skriva old vines, eller några garantier för att druvor från 30–40 år gamla stockar blir bättre vin än från 15–20 år gamla.

Enligt Raats kommer frukten till det här vinet från minst 40 år gamla rankor. Vinet går en lyckad balansgång mellan smakrikedom, hög fruktsyra, mineralinslag och kärv avslutning. En stand-in för fatlagrade chardonnayviner till pasta med ramslökspesto eller vin- och gräddkokta musslor med persilja.

Vill man lägga ett antal hundralappar på ett rött vin från Bordeaux, är Les Griffons de Pichon Baron 2014 ett bra val. Det kan som producenten själv skriver ”lagras i över 20 år eller avnjutas direkt”. Lämpligtvis till långkokt lamm med generösa mängder lök och rotsaker eller till portabelloburgare med rostad potatis.

Vill man komma undan billigare, finns genvägar. Sikta på den minst kostsamma ursprungsbeteckningen i Rhônedalen, Côte du Rhône, och leta rätt på en producent du har stor respekt för. En sådan är Michel Gassier, som i sitt vin Cercius Rouge 2014 lyckas locka fram lite känsla av både Châteauneuf-du-Pape och Gigondas för bara strax över hundralappen. Något att plocka fram till renskav- och kantarellgryta med mandelpotatispure eller grillad halloumi.

Bli en mästare på matchning

För den söta avslutningen rekommenderas firman Coteaux du Layon i Loiredalen, känd för söta viner i egen stil med hög fruktsyra som med fördel både kan inleda och avsluta en måltid.

Halvflaskan Carte d’Or Coteaux du Layon 2015 från Domaine des Baumard är bra att matcha till klassisk, mjuk mandelkaka eller en saftig aprikostarte.

Våga vidga dina vinvyer

Styregårds val: Nytt från svenska brännerier

  1. Charmigt. Mad Distillers Gin från Uppsala Destilleri, 40%, (31633) 388 kronor (500 ml). Rejält kryddigt gin med massor av karaktär. Drar åt aromatiska frukter, bär och örter. En gin i helt egen, charmig och lite yxig stil.
  2. Mångfacetterad. Roslags Gin EKO, 42% (37458) 399 kronor (700 ml). Ekologisk gin från Norrtelje Brenneri som spätt på enbärskryddan med blodgrapefrukt och rönnbär. Ovanligt mångfacetterad ginsmak.
  3. Smakbomb. Box 2nd Step Collection 03 Box Destilleri, 51,3% (91322) 743 kronor (500 ml). Lanseras på webben 6 april. Den sista i en serie om tre buteljeringar från Box Destilleri i Ångermanland. Smakbomb med mycket av allt.