Di Weekend VIN

Vindoldisar kliver ut ur skuggan

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

ISOLERAT. I vindistriktet Valle de la Orotava på Teneriffa producerar skickliga producenter, som Suertes del Marqués, fruktiga, aromatiska och lättillgängliga viner, skriver Di Weekends Per Styregård.

Det finns otaliga distrikt i vinvärlden, och fler verkar de bli. Per Styregård listar fyra udda områden som är värda att lägga på minnet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Valle de la Orotava, Spanien

När jag var på Gran Canaria blev jag snabbt ­uttråkad av strandlivet och googlade vingårdar att besöka. Att köra runt på öns höglänta delar var en upplevelse, inte bara för vinernas skull utan ­också för naturen som ibland faktiskt ­påminner om ­Norden.

Men vingårdssafari ska man egentligen göra på Teneriffa, där fem av ögruppens tio vin­distrikt ligger, däribland Valle de la Orotava. ­Eftersom öarna ligger så isolerat, har vingårdarna aldrig drabbats av skadeinsekten vinlusen som nästan alla andra vinområden i världen. Exakt hur vinernas smak påverkas av att ran­korna sluppit vinlusen och växer på sina egna, ursprungliga rötter, är inte helt klart. Men en effekt är att rankorna kan bli mycket gamla. Och en del av rankorna, vars druvor vinet 7 Fuentes Suertes del Marqués 2016 från gården Suertes del Márques är gjort av, är över hundra år. Druvsorten heter Listán negro, och är unik för Kanarieöarna. Skickliga producenter, som Suertes del Marqués, lockar fram fruktiga, aromatiska och lättillgängliga smaker ur druvan.

Amyndeon/Florina, Grekland

Vindistrikten Amyndeon och Florina ligger i nordvästra delarna av Grekland, nära Albanien och Makedonien. Området har urgamla vintra­ditioner, men var ändå en doldis fram till att Yiannis Boutaris grundade sin gård Kir-Yianni just här.

När jag var på besök för snart tjugo är sedan, framstod Yiannis Boutaris mer som politisk ­aktivist än vingårdsägare. Han pratade hellre om sitt engagemang för viltreservatet i norr än om fatlagring och vinrankor. I dag driver sonen ­Stelios Boutaris gården, medan Yiannis själv är fullt upptagen av rollen som borgmästare i Thessaloniki. Han har räddat staden ur ekonomisk kris, och är känd för att lyfta fram dess ­historia som mångkulturell smältdegel, där folk från olika ­religiösa läger länge levt tillsammans.

Vitvinet Kir-Yianni Assyrtiko 2017 rekommenderar ägarfamiljen till stekt torsk, pasta med vit sås eller vitmögelostar.

FAKTA
Styregårds val: Mer kunskap om udda vindistrikt

Wine Two Five Podcast. Amerikanska vinutbildarna Stephanie Davis och Valerie Caruso gör vinkunskap lättillgängligt och är nu inne på sitt 175:e podcast­avsnitt.

Journey Through Wine: An Atlas (aug 2018). Följ vinets historiska väg under 8 000 år från Georgien och genom 55 andra länder med hjälp av en kartbok.

WSET Wine Game app. ­Skojigt sätt att lära sig ­världens vinkarta från brittiska ­vinutbildningsorganisationen Wine & Spirits Education Trust.

VISA MER
Maldonado, Uruguay

Argentina och Uruguay är grannar, men deras vin­utbud är mycket olika. Det beror bland annat på att Argentinas vinodlingar till största delen ­ligger i landets västligaste del, vid Andernas fot, och Uruguays nära Atlanten. Och just Atlanten gör att klimatet i Uruguay mer påminner om det regniga klimatet i Bordeaux.

Vindistriktet Maldonado ligger inte långt ifrån Punta del Este, Uruguays svar på Saint Tropez. Ett exklusivt, spektakulärt vackert och extremt välbesökt ställe dit uruguayaner, argentinare och brasilianare åker för att se och synas.

Vinet Garzón Reserve Tannat 2016 kommer från en av de tongivande vinproducenterna i Maldonado, Bodega Garzón. De har använt sig av den rödvinsdruva som Uruguay är mest känd för internationellt, tannat, som ger mörka, sträva, fruktiga och smakrika viner. Något att ta till när man gillar strävheten i Bordeaux, syran i Chianti och kryddigheten i Rhône, men bara har en dryg hundralapp på fickan.

Maremma, Italien

Fram till början av 1900-talet täcktes Maremma i sydvästra Toscana av stora träskmarker där herdar vakade över sina stora flockar av den ­lokala köttkorasen Maremmana. Men som ett led i det dåvarande italienska politiska styrets ambitioner att befolka så stora delar av landet som möjligt, torrlades Maremma successivt under 1920- och 1930-talen. I dag lever området till stor del på ­turism. Men Maremma är också känt för vin, något som vinfamiljen Marchesi Mazzei med rötter i toskansk vinframställning sedan 1300-talet uppmärksammat. I dag har de även egendomar i ­Maremma och på Sicilien.

Vinet Tirreno Marchesi Mazzei 2015 har sitt namn från att odlingarna ligger i närheten av Tyrrenska havet. Smaken är en favoritblandning av det bästa från Toscana och ­Bordeaux att korka upp till vilt, svamprätter eller ugnsbakade rot-frukter.