Di Weekend VIN

Våga vidga rosévinsvyerna

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Även om du är en vanemänniska när det ­gäller rött och vitt vin, och ofta återvänder till samma märken, låt rosévinerna bli ditt område för nya upptäckter, skriver Di Weekends Per Styregård.

Ekaterina Molchanova

Dricker du rosévin från Provence? Då tillhör du en växande skara globala vinkonsumenter. Exporten av de rosa vinerna från Provence har gått som en raket de senaste tio åren.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

De provensalska vinmakarna använder oftast must från två eller fler rödvinsdruvor för att få fram den så karaktäristiska, ljust laxrosa färgen och den tillgängliga, charmiga smaken. De vanligaste druvorna är cinsault, grenache och syrah, men ibland dyker även andra druvor från de sydfranska sluttningarna upp, som tibouren, rolle, mourvèdre, carignan, cabernet sauvignon och counoise.

Sydfransoserna har uppenbarligen hittat ett svårslaget framgångskoncept på rosévinsmarknaden, men konkurrensen hårdnar hela tiden. Alla vinländer tillverkar rosé, många med uppåt­pekande försäljningskurvor.

Roséviner från Provence skiljer sig sinsemellan rejält i smak och karaktär, men vill man prova någon ännu mer annorlunda, finns det all anledning att kolla in roséer från andra områden och länder, gjorda på helt andra druvor. Det är förbluffande hur olika roséviner kan smaka.

I Baskien ligger det lilla vindistriktet Getariako Txakolina. Där görs mest vita viner med hög syra som passar att dricka som aperitif. Även rosévinerna är mycket uppfriskande och relativt lätta, som Txomin Etxaniz Rosado 2018, gjort på de svåruttalade druvorna hondarribi zuri och hondarribi belza. Drick till grillad, svensk bläckfisk med aioli.

På den österrikiska vinfirman Umathums hemsida ligger Umathum Rosa 2018 under ­fliken ”rödviner”. Det stämmer väl in på färgen som är djupt hallonröd. Druvblandningen som består av blaufränkisch, zweigelt och sankt laurent ger en karaktär man kanske kan beskriva som saftigt rödvin med fruktiga toner av hallon, körsbär och örter. Ett vin att dricka i bersån, men även korka upp till shawarma, svamptacos eller fransk kött- och grönsaksgryta, pot au feu.

Några av världens godaste roséviner är gjorda på druvan pinot noir. De kan komma från nästan var som helst i världen, och självklart även från pinot noir-druvans hemvist, Bourgogne. Därifrån kommer Rosé de Marsannay 2018 från Maison Louis Jadot. Firman har stor tilltro till vinets allsidighet, och rekommenderar det brett till ”carpaccio, chili con carne, pizza, grillat lamm, fläsk eller kyckling, terayakikyckling, hamburgare, andouillettes, blodkorv, lasagne, ratatouille eller hårda ostar”.

FAKTA
Styregårds val: Världschampagner att lagra

Komplext. Pommery Cuvée Louise Brut Nature 2004 (nr 95425) 1 199 kronor. Ung, men ­med mognande, generös fruktighet. Komplexa toner av brioche, mogna citroner, nötter och honung.

Kraftfullt. Dom Pérignon 2009 (nr 7428) 1 424 kronor. En dröm av kraft och elegans, flirtig frukt, mandel, nötter och ­citrus. Redan tillgänglig, men lagra gärna tio år.

Mäktigt. Krug Grande Cuvée (nr 7494) 1 599 kronor. Nya ”167ème Édition” består av 191 basviner från 13 årgångar, 1995- 2011. Mäktigt och fylligt. Låt ligga 2–3 år.

VISA MER

Kampen om platsen som världens näst bästa område för att göra pinot noir-vin efter Bourgogne är stenhård. En av kandidaterna är Central Otago på den nyzeeländska sydön. Rödvinerna är mest kända, men där görs även rosé, som Domain Road Pinot Noir Rosé 2018. Det är gjort på handskördade druvor som har fått jäsa på tankar av rostfritt stål. För att bevara de pigga druvsmakerna, har vinet fått jäsa vid låg temperatur. Resultatet är fina toner av hallon, jordgubbe och smultron, men även rosor och kanel. Drick till grillad kyckling, pocherade ostron, grillade skaldjur eller ostar som brie, neufchâtel eller port salut.

Italien ligger på fjärde plats över världens rosévinsproducerande länder efter Frankrike, Spanien och USA. Några av de bästa italienska rosévinerna – liksom rödvinerna – kommer från Piemonte. Där görs de flesta roséer av de viktigaste rödvinsdruvorna: nebbiolo, barbera och dolcetto. I vinet Vajra Rosabella Rosato 2018 dominerar druvan nebbiolo, vilket ger fin balans mellan uppfriskande syra, övertoner av apelsinblom i doften, och stram, torr struktur i eftersmaken. Ett vin att dricka till pizza med lammfärs och rosmarin.

Även om du är en vanemänniska när det ­gäller rött och vitt vin, och ofta återvänder till samma märken, låt rosévinerna bli ditt område för nya upptäckter. Det är oftast inte så kostsamt, och skiljer mer än man tror, både mellan ursprung, druvsorter och ­årgångar.