Di Weekend VIN

Trenderna som definierade 2016

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Skörden i Bourgogne blev en av de minsta de på tre decennier.

Foto: Most Photos

Aluminiumburkar, ekomärkningar och kändisar. Här är tio trender från dryckesåret 2016.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

1. Lagom till lådvinets 20-årsfirande i Sverige 2016, är det nu dags för vinburkens intåg. Eftersom vi svenskar är så förtjusta i allt praktiskt, och aluminiumburken ändå är ett delvis hållbart förpackningsalternativ, finns det nog inget som kan stoppa vin på burk. I USA dubblerades försäljningen under det senaste året. Ett par varianter finns redan att köpa på Systembolaget.

2. 2016 blir sannolikt året då Systembolaget når sitt mål att sälja 10 procent ekologiskt. Vilket blir nästa mål och vem formulerar det? Systembolaget? Regeringen? Ska det säljas 50 procent 2030? 100 procent 2050? Eller får den ekologiska märkningen lämna plats för ett ännu mer holistiskt tänkande som tar det totala miljöavtrycket i beaktande?

3. Klimatförändringarna kan vara en av anledningarna till att skörden 2016 blev en av de minsta under de senaste tre decennierna i Frankrike. I Bourgogne var det särskilt mycket frost och hagel. Druvstölderna ökade också, vilket gör oss pinot noir- och chardonnayälskare ledsna och oroliga. Det återstår att se hur det påverkar vinernas kvalitet och pris.

4. I många årtionden har vinodlingarna i EU varit satta på strikt bantningskur, för att minska överproduktionen och öka konkurrenskraften. Men sedan den 1 januari 2016 tillåter EU vinproducerande länder att öka sin areal med en procent. Eftersom det också gör det möjligt att starta vinodlingar i nya områden har flera etablerade distrikt, framför allt i Frankrike, protesterat högljutt. Men för oss konsumenter är det snarast en fördel. När nyplaneringar så småningom börjar bära frukt, kan spännande nya ursprung och vinmakare dyka upp.

5. Under 2016 blev naturviner vardagsmat och slutade kallas naturvin. Det är en bra utveckling, eftersom naturvin kan vara så många olika saker. Krögare och vinbarsägare har också blivit mindre kategoriska. Klassiska viner står sida vid sida med flaskor i naturvinssegmentet. Mer kvalitet än kategori styr urvalet.

6. En annan tendens på krog och bar är ett ökat antal viner på glas. En anledning är apparaten Coravin som gör det möjligt att tappa upp ett glas ur flaskan utan att ta ur korken och därmed riskera att resten av vinet oxiderar vid fortsatt lagring.

Ekotrenden märks på vinhyllan

7. Kändisar på olika nivåer och från olika genrer fortsätter att utveckla sina personliga varumärken genom att lägga sig till med en vinetikett. Även tv-serier och filmer har sina egna vinetiketter. Det går redan att korka upp en flaska Downton Abbey Chardonnay och Fifty Shades of Grey Red Satin till fredagsmyset. Kanske får vi snart se Så Mycket Bättre Merlot eller Fyra Nyanser av Brunt Claret på hemmaplan.

8. Wine trucks har inte blivit en lika snabb framgång i Sverige som food trucks. Vår lagstiftning är inte anpassad för förändringar på alkoholmarknaden. Men internationellt är mobila vinbarer en succé som tar dryckeskultur till ställen som annars inte skulle få smaka.

9. Under året har vinindustrins totala hållbarhetsfilosofi hamnat under luppen i flera medier. Förpackningar och transporter är två av bovarna. Medan Systembolaget propagerar för lättare glasflaskor, tittar andra på alternativa transportmedel. För några år sedan gick segelfartyget Tres Hombres i spetsen genom att föra viner hela vägen från franska vingårdar till hamnen i Köpenhamn med vindkraft. Kanske köper vi snart vin som bara åkt tåg, segelbåt eller häst och vagn?

Dra lärdom av vinkulturen

10. För någon månad sedan retade amerikanske den kändiskocken Anthony Bourdain upp ölkonnässörsvärlden när han hävdade att "hantverksöl förvandlar folk till zombies”. Ungefär samtidigt förde UNESCO upp belgisk ölkultur på listan över immateriella kulturarv. Kommer uppmärksamheten från bittra tv-kändisar och franska byråkrater att påverka utvecklingen? Eller ångar småbryggerierna bara vidare och snor ännu fler marknadsandelar från de gigantiska ölkonglomeraten?

Klappar för mycket seriösa vinkonsumenter

  1. Coravin. Ett sätt att både ha kakan och äta den. Tappa upp ett glas från buteljen utan att resterande vin oxiderar och kan lagras vidare. Pris börjar på två tusenlappar.
  2. Bok. Wine Grapes. Referensverk från brittiska vinskribenten Jancis Robinsons penna som hör hemma i varje vinexperts bibliotek. Billigaste utgåvan via Ibooks.
  3. Väska. Rimowa Wine Case. Den ikoniska tyska väsktillverkarens sätt att underlätta vinresenärens mödosamma liv. Rymmer sex flaskor och lika många glas.