Di Weekend VIN

Torr sommar ger ovanlig vinskörd

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Spannmålsskörden 2018 ser ut att bli den minsta sedan tidigt 1990-tal i Sverige, och brist på foder till kött­boskap under sommaren skapade kö till slakterierna. I juli presenterade regeringen ett krispaket för lantbruket om 1,2 miljarder kronor som kommer att ­fördelas till lantbrukare under 2018 och 2019. Många frågar sig om det räcker.

Men hur ser det ut i svenska vingårdar? Står vinbönderna lite vid sidan av och myser i tysthet över att druvorna äntligen fått tillräckligt med sol för att hinna mogna, eller har torkan gett ­andra problem?

Nyblivna vingårdsägarna Emma Serner och Andrea Guerra började plantera sina fem hektar stora odlingar på Långmyre Vineri på södra Gotland under Valborgsmässsohelgen i våras. Eftersom det sista rejäla regnet kom just den helgen, har första säsongen varit en utmaning.

”Vi var extremt noga när vi analyserade platsen, och gick igenom SMHI:s statistik dag för dag sedan 1960-talet”, berättade Emma Serner.

Där kunde de se exakt hur kallt det kan bli på just den platsen, hur sent frosten kan komma, hur mycket regn det har kommit som allra mest och allra minst, och hur varmt det kan vara när det är som allra hetast.

FAKTA
Styregårds val: Svenska vingårdar att besöka

Den skånska vinrutten. Åk till Skånes motsvarighet till Deutsche Weinstrasse. Kartan finns på vinvagen.se.

Vinfestivalen 2019. Planera redan nu in nästa vinfestival Smaka Svenska Viner i kalendern: 26-27 juli 2019 (vinfestivalosterlen.se)

VISA MER

”Men inget var i närheten av sommaren 2018!”

Rankorna köpte de i Italien. Samma typ av hybrider som i de flesta andra svenska vingårdar, men nya korsningar. Två rödvinsdruvor – den ena baserad på merlot, och den andra på cabernet sauvignon. De vita druvorna är korsningar på tocai friulano och sauvignon blanc.

Jorden behöll fukten ungefär till mitten av juni, sen började värmen och torkan sätta sina spår. ”Skotten på vissa rankor började gulna, och en del torkade helt. Och sen blev det bara varmare och torrare!”

Långmyre Vineri har egen brunn, inte kommunalt vatten. Men utan bevattningssystem fanns ingen möjlighet att vattna 26 000 plantor. Det var bara att hålla tummarna.

”I slutet av juli såg det riktigt deppigt ut”, ­säger Emma Serner. ”Det fanns fortfarande ­delar av vingården med bra plantor, men fler och fler började torka”. För att förhindra att rankorna ödslade energi på annat än överlevnad, plockade de bort all frukt. ”Vi satt på knä vid varenda ­enskild vinranka”.

Och så första veckan i augusti kom regnet: ”45 millimeter på fyra timmar, 2 250 000 liter vatten på våra fem hektar.” Snart hade hälften av rankorna som torkat, fått nya skott. Och sedan dess har ytterligare en del repat sig. ”Vi har bara gått igenom halva odlingen, och där förlorat 15 procent. Totalt har nog 5–20 procent dött.”

Men trots att extremvädret 2018 kan vara drömscenariot för en del vinodlare på våra breddgrader, är Långmyre Vineri anpassat efter normalvädret på södra Gotland. ”Vi ser fram emot vanliga svenska somrar med 25 grader varmt.”

Hur resultatet smakar går att prova först 2020, då första skörden sker.

Väl medveten om hur besvärlig sommaren 2018 varit för de flesta jordbrukare, låter vinbonden Håkan Hansson på Hällåkra Vingård i skånska Anderslöv nästan skamsen när han berättar hur bra druvskörden ser ut att bli.

”I år blev vi tagna på sängen av att sommarvärmen anlände redan kring 10 maj. Blomsättningen kom igång tidigt och vi har sedan dess legat ungefär tre veckor före normal säsong”.

Skörden ser ut att bli stor, och hittills bedömer han att druvorna utvecklas mycket positivt. ”Men det finns ett men”, säger han. En del av druvorna har redan nått en ovanligt hög mognadsgrad, med hög potentiell alkoholhalt, samtidigt som delar av druvan, till exempel kärnan, inte riktigt hängt med.

”2018 blir en intressant och spännande erfarenhet med de sorter som dominerar i skandinaviska vingårdar, som till exempel solaris som är basen hos oss. Sorter som egentligen är designade för mer normala somrar vet vi för lite om hur deras utvecklingskurva ser ut eller när de når sin optimala mognad under en sådan här varm och solrik sommar.”

Om allt går som det ska, börjar skörden av ­solaris redan i mitten av september, och rödvinsdruvan pinot noir i slutet av månaden, även det rekordtidigt. ”Det har funnits år när vi skördat pinot noir i november”.

”Den enda årgång som har likheter med 2018 var 2014, ett väldigt bra år då jag gjorde mitt hittills bästa vin”.