Di Weekend VIN

Tillfället gör vinupplevelsen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Smak av sommar.

Ekaterina Pokrovsky

Tänk på helheten när du bjuder på middag. Både musik, dukning, porslin, glas och konversation bidrar tillsammans med maten och drycken i högsta grad upplevelsen. Det skriver Di Weekends vinskribent Per Styregård i en krönika.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Många födda på 1960- och 1970-talet stötte på retsina första ­gången på tågluffen. På syltor i ångande heta Aten eller på ­någon överfull turistö i Egeiska havet. Serverad snorkall i dricksglas smakade den himmelskt.

Alla som försökt återskapa retsinans magi i grådaskiga november-Sverige vet att det är svårt. Kådasmaken krockar med både pannbiff, pizza och fiskgryta. Och det går inte särskilt bra på sommaren heller. Utan bouzouki-musik i bakgrunden, tung doft av souvlaki och varma medelhavsvindar som leker i håret, tycks inte retsina komma till sin rätt.

Samtidigt har många av en slump hittat vad de tycker är ”världens godaste vin” på semestern i Sydeuropa. Samma frågor kommer varje höst: ”Finns det att köpa i Sverige?” följt av ”låt oss starta importfirma!” Visst kan man hitta guldklimpar på vinlistor på rivieran. Men ­chansen är stor att det är låg stressnivå, ­bekväma sandaler, den goda bok man läser och fina ­semesterkonversationen kring bordet som gör ­vinet så njutningsfullt, snarare än dryckens rent organoleptiska egenskaper.

Vårt doftsinne påverkas av många fler ­variabler och omständigheter än vad vi tror. Jo, det är faktiskt sant, det går att lura till och med rutinerade vinprovare att ta fel på röda och vita ­viner i en blindprovning. Och forskningsresultat från universitetet i Oxford visade redan 2013 att vår bedömning av en yoghurt, inte bara beror på livsmedlets karaktär och kvalitet, utan på färgen, formen, storleken och vikten på den sked vi smakar med. Man kan säga att vi har ett bättre doft- och smaksinne än vi tror, och kan känna en nästan oändlig mängd olika doftnyanser.

Med den vetskapen, hamnar konsten att matcha mat och dryck i en annan dager. Egentligen är smakerna på tallriken och i glaset bara en liten del av totalupplevelsen. Det som avgör vad dina middagsgäster minns och tycker om upplevelsen i efterhand, handlar kanske ­mindre om din skicklighet framför spisen än du tror. Sällskapet, miljön, musiken, porslinet, samtalet och vad som händer direkt före och ­efter mål­tiden – allt spelar in i olika utsträckning.

Exakt hur våra sinnen samverkar och hur vår doft- och smakupplevelse påverkas av andra ­intryck är inte kartlagt ännu. Men forskning ­pågår intensivt. Det är redan självklart att viss musik får oss att lätta på plånboken i livs­medelsaffären, att doften i kupén är av stor ­betydelse för upplevelsen av en ny bil och att ­regelbunden, långsam beröring av huden inte bara skapar trygghet, utan ökar vår förmåga att anknyta i sociala sammanhang.

Det går att träna upp doft- och smaksinnet på ungefär samma sätt som man tränar upp muskler eller färdigheter. Genom att arbeta professionellt med sin näsa, blir parfymörer, kockar och sommelierer mycket bättre än genomsnittet av befolkningen på sina områden av dofter och smaker. Men bara för att man blir oerhört bra på längdhopp, innebär det inte automatiskt att man blir en ­hejare på stavhopp. Och att man är en skicklig trumpetare, säger ingenting om hur man spelar saxofon. Samma sak gäller doft och smak. Parfymörer är experter på parfym, vinkännare på vin, och whiskyprovare på whisky. Men trä­ningen gäller inte dofter och smaker som ligger ­utanför de man stöter på dagligen.

Så ha inte dåligt självförtroende, även om du inte jobbar med näsan och smaklökarna professionellt. Du kan fortfarande slå proffsen på fingrarna när det gäller att identifiera dofter och smaker, så länge du håller dig på områden de inte är specialiserade på.

Tänk på helheten när du bjuder på middag. Både musik, dukning, porslin, glas och konversation bidrar tillsammans med maten och drycken i högsta grad till helhetsupplevelsen. Det behöver inte alls ha något med lyx och snobbism att göra, men ska vara genomtänkt och generöst, och helst anpassat efter vilka ­gästerna är.

Kanske kan man ­genom att skapa ­precis rätt miljö och ­yttre förutsättningar, till och med få grekisk retsina att smaka fantastiskt i Sverige.

STYREGÅRDS VAL: Gin i sommardrinken

Libbsticka. Tanqueray kryddar med libbsticka för att öka örtigheten. Till gin och tonic, garnerad med färsk koriander och några enbär.

Nordiskt. Dry Gin från Stockholms Bränneri kryddad med bland annat ljung, fläder och rosmarin. Blanda gin och tonic.

Sötare. Kryddigare och ­sötare Hernö Old Tom Gin har kammat hem internationella priser. Använd i klassiska tom collins.