Di Weekend VIN

Till botten med årgången 2018

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

MÅNGA SOLTIMMAR. Den rekordvarma sommaren 2018 gav svenska vinbönder mycket sol. Anna och Niclas Albinsson driver Särtshöga vingård i Östergötland.

Jack Mikrut

Om 2018 blir en minnesvärd vinårgång är för tidigt att säga, men det finns händelser och trender under året som är värda att komma ihåg.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Skörderapport 2018

Efter flera år i rad med små vinskördar i Europa, och rekordliten skörd 2017, kom 2018 som en räddande ängel. Druvorna skördades generellt sett tidigare än vanligt och volymen var hyfsat stor. I Frankrike ungefär 25 procent större än 2017. Men även globalt gick produktionen upp 13 procent. Italien är fortsatt största producentlandet, följt av Frankrike och Spanien.

Bästa svenska årgången

Den rekordvarma och torra sommaren 2018 blev en mardröm för många svenska jordbrukare, men för vinbönderna var de många soltim­marna en fördel. Flera svenska vinproducenter säger sig aldrig ha gjort så bra viner som i år. Kanske årgången som banar väg för svenska ­viners stora, internationella genombrott?

Investeringstips

Klimatförändringarna förändrar förutsätt­ningarna för vinodling. Nyligen släppte brittiska University of East Anglia en rapport där klimatexperter och vinodlare identifierar 35 000 hektar vinodlarmark av högsta klass i södra England de anser konkurrerar med Champagne. Glädje i Sydengland, men hur låter det längre söderut? Fler negativa rapporter är att vänta från andra håll, där existerande vinområden klassas om otjänliga för vinodling.

Vin på fat är framtiden

Att tappa vin på rostfria fat – och hälla upp från kran precis som med öl – slog igenom och har många fördelar. Faten kan återanvändas hur många gånger som helst, till skillnad från buteljer och lådvinsförpackningar som dessutom kräver korkar, etiketter, kapsyler, papp och plast. Man kan se faten som ett mer demokratiskt, mindre snobbigt sätt att servera vin. Och lättare för konsumenter att prova fler sorter.

Sälja på gården

Gårdsförsäljningen var en het politisk potatis under våren, men blev ingen valfråga som en del hade hoppats. Och efter valet har politikerna varit upptagna med annat. Men så snart den politiska vardagen i riksdagen börjar, kommer förmodligen ett förslag om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol i Sverige. Det finns en rejäl chans att förslaget godkänns.

Likriktat sortiment

Under året har flera inflytelserika vinskribenter riktat kritik mot att Systembolagets utbud av viner är alltför likriktat. En viktig anledning är monopolets inköpssystem som i kombination med ökad konkurrens mellan leverantörerna gynnar storsäljande, sötsliskiga rödviner i likartad stil och prisklass. En viktig diskussion som förhoppningsvis leder till en lösning redan nästa år.

Ännu fler udda druvor

Intresset för bortglömda och obskyra druvsorter fortsatte. Och allt fler producenter gräver i den lokala druvtraditionen. Du behöver inte gå längre än till Systembolaget för att hitta vin gjort på ­galiciska druvorna brancellao, sousón och caino, den chilenska druvan pais (som i Spanien kallas listán prieto) och grekiska druvan malagousia.

Säg nej

Flera rapporter visar att fler ungdomar avstår från att dricka alkohol. I en undersökning från Stockholms universitet identifierades tidsbrist som en av anledningarna. Och enligt CAN har svenskarna under de senaste tio åren minskat alkoholkonsumtionen med 8 procent. Minskat har också smuggelspriten, folkölsdrickandet och konsumtionen av alkohol på restaurang. Däremot har inköpen på Systembolaget och hembränningen ökat. Samtidigt fortsätter den starka trenden med alkoholfria alternativ.

Transparens på modet

Europeiska vinlobbyn jobbar hårt för att slippa skriva på vinetiketterna vilka ingredienser som ingår och som används vid framställningen. Det kommer inte att hålla länge till. Ämnet tas upp i en av årets mest omdiskuterade vinböcker, ­Chateau vadå av journalisten MATS-ERIC ­NILSSON. Förhoppningsvis kommer också kravet på innehållsförteckning göra att antalet hållbart tillverkade viner på Systembolaget snart når 100 procent.

Styregårds val: Tre blandlådor med sex flaskor var

BUBBLIGT. Dryckesbutikens ­bubbellåda för 1 998 kronor ­(beställ via Winefinder). Spansk pet-nat från Penedès, crémant från Jura och champagne från Côte de Bar – alla med stor klunkabilitet och minera­litet.

URBANT. Wine Mechanics presentlåda för 1 500 kronor (nr 78268 på Systembolaget). Ge det urbana vinmakandet en chans. Rött, vitt och rosa vinifierat i Göteborg på druvor från utvalda gårdar i Europa.

KÄNDISAR. Winetraders Meet the Growers för 1 194 kronor (nr 76853 på Systembolaget). Med kända ­producenter som nord­italienska ­Foradori, Marcel Pierre i Beaujolais och Shobbrook i Barossa Valley.