Di Weekend VIN

Syndigt sött till Bergmanfilmen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Bergmanfilmen Sommaren med Monika avnjuts bäst med det ­syndigt söta, tyska vitvinet Berg Roseneck ­Riesling Beerenauslese 2011 från Kloster ­Eberbach, enligt Per Styregård.

Bergmanåret 2018 har bara kommit halvvägs, och ännu återstår massor av bergmanesque kultur att ta till sig. Utställningar, samtal, filmvisningar och teateruppsättningar avlöser varandra. Gyllene tillfällen att förkovra sig i regissörens produktion. Di Weekends Per Styregård reder ut hur du bäst matchar hans skapelser med dryck.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Gycklarnas afton

Gycklarnas afton blev ingen omedelbar framgång hos kritiker och publik, snarare tvärtom, men är en av Ingmar ­Bergmans första filmer som fick internationella priser. Om filmen hade något att göra med ­Federico Fellinis La Strada, som kom året efter 1954, är oklart, men de påminner en smula om varandra. Eftersom båda filmerna utspelar sig i rustika, lantliga miljöer, passar robust vin i ­glaset. Som sträva och kärva rödvinet Gérard ­Bertrand ­Cigalus Rouge 2016 från sydfranska Languedoc-Roussillon eller ett mognande, mycket ursprungstypiskt, italienskt rödvin, ­Campo dei Gigli Amarone ­Tenuta Sant’Antonio 2013.

Smultronstället

Filmen blev en succé och prisades av en nära enstämmig kritikerkår. Dessutom har den inspirerat en lång rad författare och filmskapare. Det är en drömsk film med mycket ljus och sol där det unga möter det gamla i en slags tidig road movie. Drick mångfacetterat, vitt vin från en solvarm årgång och plats. Portugisiska Aphros Daphne 2016 har just den fruktighet och spännande karaktär som krävs.

Sommarnattens leende

Till denna flirtiga sekelskifteskomedi om kärlek, otrohet och koketteri passar bubbliga, bångstyriga Casa Belfi Prosecco med smaker som kan beskrivas som naturvinsartade, eller det saftliknande rödvinet ­Bosman Vineyard Twyfeling Cinsaut 2016.

Det sjunde inseglet

Det sjunde inseglet spelades in vid vackra Hovs hallar på Bjärehalvön i Skåne. Avnjut med svenskt vin, som Solaris 2017 från firma Staffan Ottosson i Blekinge, ­eller ett moget rödvin med ålder från Rioja, som Faustino de Autor Reserva Especial 2006.

Vargtimmen

En film full av Ingmar Bergmans ”dämo­ner”. Det ­behövs något tryggt och värmande att hålla i handen när det blir som mest obehagligt. ­Sancerre Les Granmontains 2017 är både ekologiskt, ursprungstypiskt, friskt och fräscht.

FAKTA
Styregårds val: Fler filmdrinkar

Kaffe tonic. Espresso, tonic och is. Lika härligt bittert och uppiggande som Jörn Donners bok Bergman PM om hans relation till regissören.

Dagens. 2000-talets ­partydrink med vitt vin och fruktsoda. Bra att läska sig med under Jane Magnussons dokumentär Ett år, ett liv med svensk premiär 14 juli.

Pimm’s. Blanda likören med frukt, is och soda. Ladda ner SR:s radiofölje­tong av Ingmar Bergmans självbiografi Laterna ­Magica.

VISA MER
Sommaren med Monika

Filmen som placerade den svenska synden på världskartan. Naket och kontrover­siellt, i varje fall internationellt. Avnjut till ­syndigt söta, tyska vitvinet Berg Roseneck ­Riesling Beerenauslese 2011 från Kloster ­Eberbach med sötsyrlig citronmarängpaj eller krämig stilton.

Scener ur ett äktenskap

Svårt att avgöra om denna mini-tv-serie bidrog till det ­ökande antalet skilsmässor i Sverige och Danmark året efter premiären 1973. Förmod­ligen var filmen bara en avspegling av den fri­- görelseprocess som pågick. Men serien ger en mörk bild av äktenskapet. Matcha med mörkt, mustigt och kryddig rödvin från sydvästfranska Cahors gjort på den mycket färgrika druvan ­tannat: L’Authentique Château Pineraie 2011.

Persona

Detta asketiska, psykologiska drama ackompanjeras bäst av något dubbelbottnat, ­utmanande i glaset. Undvik all dryck som kan uppfattas som glättig och inställsam. Prova med vita, ofiltrerade Estate Grown Roussanne 2016 från hippa Callard Canyon inte långt från Santa Barbara.

Glöm inte servera något att tugga på till vinet, annars ­tappar man koncentrationen snabbt.

Eller häll upp den tryggaste av alla drycker så här års, hemgjord flädersaft. Funkar bra som alkoholfritt alternativ till alla filmer ovan.