Di Weekend VIN

Storhetstid för svenska viner?

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Ekaterina Pokrovsky

På måndag den 3 juni görs en av de största och bästa lanse­ringarna av svenskt vin hittills på Systembolaget. 26 svensk­tillverkade mousserande, vita och rosa viner.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Redan när jag i augusti pratade med vinbonden Håkan Hansson på Hällåkra Vingård i Anderslöv, tydde det mesta på att 2018 skulle bli en toppårgång. De höga tempera­turerna under växtsäsongen och de många soltimmarna skulle sannolikt ge rekordtidig skörd av mogna druvor. Och förväntningar infriades.

Själv säljer Håkan Hansson inte vinerna på Systembolaget för tillfället, utan lanserade sina ekologiska 2018:or för några veckor sedan på ett antal utvalda restauranger. Vill man prova Hällåkras tre varianter av vit solaris och röd Hällåkra Vilde gjord på pinot noir helt utan tillsatser, måste man tillsvidare leta på krogen.

Men många andra svenska vingårdar säljer till det statliga monopolet, och nu på måndag den 3 juni görs en av de största och bästa lanse­ringarna av svenskt vin hittills: 26 svensk­tillverkade mousserande, vita och rosa viner på samma gång, de flesta från just 2018.

Om 2018 är avstamp för den svenska vin­näringens storhetstid är svårt att säga. Klimatet har blivit varmare i snitt och skörden sker allt tidigare, men vädret är samtidigt svårare att ­förutsäga med mer dramatiska variationer, precis som klimatforskarna varnat för.

Eller som en annan vinbonde, Bengt ­Åkesson på Skepparps Vingård i Kivik, ut­trycker det så här: ”2018 är den bästa årgång jag upplevt sedan jag startade 2011. 2017 var den sämsta någonsin, och 2016 den bästa dittills.” Hans vinodlingarna är framför allt planterade med vita solaris och röda rondo och cabernet cortis. Om vitvinsdruvorna av årgång 2018 säger han så här: ”Solaris är mer komplex än den brukar vara, lite mer europeisk i stilen.”

Vill man prova på hans talang för att göra rosévin, finns Skepparps Grand Prix Rosé 2018 med i listan.

Två av vinerna på nyhetslistan kommer från Kullabergs Vingård nära Nyhamnsläge. Det är också den vingård som expanderar snabbast för tillfället. Bara i maj i år planterades fyra nya hektar med 12 000 vinrankor. Ansvarig vin­makare Felix Åhrberg beskriver det ena vinet, Kullabergs Rosé Assemblage 2018, så här: ”Det är gjort både på ståltank och ekfat, och har genom­gått malolaktiskt jäsning, vilket betyder att det är lite mjukare och krämigare. Det är alltså ingen vanlig svenne-banan-Provence-rosé – inte bara lätt, friskt, fruktigt och rosa. Visst funkar det självklart på balkongen, men är även bra till mat.”

Även deras vita vin på listan, Kullabergs ­Lyckeri Assemblage 2018, är som namnet ­an­tyder en blandning av olika druvor, med bland annat solaris, pinot gris, otello, auxerrois och gewurztraminer. Ett friskt och somrigt vin till sparris och getost, enligt Felix Åhrberg.

”Anledningen till att vi släpper vinerna nu är att vi tycker alla ska kunna köpa bra svenskt vin under två hundra kronor. Ofta kan svenskt vin vara lite högt prissatt på den här nivån”, säger han.

En vinmakare som varit involverad i tillverkningen av flest viner i Systembolagets lansering är Murat Sofrakis, med vin både från Vingården i Klagshamn och Flädie Vinproduktion. Han är lite mer reserverad när det gäller hur bra årgång 2018 egentligen är. ”Jag upplever ­vinerna som väldigt olika beroende på var de kommer ifrån och när man valt att skörda.”

När det gäller vinerna Lucky Star 2018, Lucky Star Rosé 2018 och Öresund 2018, alla från Vingården i Klagshamn, har Murat Sofrakis tagit hjälp av Klagshamns kinesiske vinmakare, ­Jixing ”Jason” Ding, utbildad på Kinas första vinuniversitet.

Nordic Light 2018 från Klagshamns Vingård, som Murat Sofraki själv står bakom, är gjort av druvor från oympade stockar som skördats sent. Ett dessertvin med ganska rejäl restsötma som sannolikt kommer bli ännu mer komplext och nyanserat med några års lagring. Även Terra Scania 2018 är gjort på 100 procent solaris, men med bara en touch sötma. Murat Sofraki jämför stilen med en del viner från Alsace med sin ­typiska generositet och lilla sötma från alkohol och restsocker.

Vinerna från 2018 är ytterligare ett bevis för att Sverige som vinland är att räkna med framöver, och inte bara för inhemsk konsumtion. Och lanseringen den 3 juni är ett bra tillfälle att börja lära känna årgångens karaktär.

Styregårds val: Mer svenskt i glaset

MED BJÖRKSAV. Sav Sparkling, Östersund (nr 33692) 198 kronor. Mousserande vin på björksav med viss sötma, finstämda nyanser av mineraler, ­honung och björksav. Ren eftersmak.

FRUKTIGT. Skepparps Crossover Rosé 2017 (nr 33738) 199 kronor. Mousser­ande vin med ren och aromatiskt fruktig smak.

TILL SVAMPTOASTEN. Ebba Brut Rosé 2017, Flädie Vinproduktion, (nr 33693), 333 kronor. Mousserande vin med finfin aromatiskt ton av röda bär och citrus. Till sommarens första kantarelltoast.