Di Weekend VIN

Spotta i nävarna – och börja prova

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Somliga påstår att all dryckesprovning går till på ett och samma sätt. Att du först ska titta på dryckens färg, sedan dofta på den, smaka av och spotta ut. Lyssna inte till dem. Att prova dryck är så mycket mer, och kan gå till på många andra sätt.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

En av mina vänner älskar att prova vin i badkaret. Ok, det handlar kanske mer om att dricka än att prova vin, men atmosfären i badrummet och känslan i kroppen tycker hen gör att upplevelsen av vinet blir bättre än någonsin. Och alldeles säkert påverkas våra doft- och smak­sinnen av den höga luftfuktigheten, beröringen av det heta vattnet och den förhöjda temperaturen i kroppen. Intrycken skiljer sig tydligt från när du smakar eller dricker samma vin sittandes på en stol vid ett bord i ett vanligt rum.

För länge sedan, när jag arbetade på Systembolagets marknadsavdelning, bestämde vi vilka drycker som skulle köpas in baserat på resultatet av blindprovningar. Ungefär likvärdiga drycker ställdes upp på vita bänkar i en neutral, ljus och tyst miljö där provningsgruppens medlemmar inte kunde se eller påverka varandra. Resultatet jämfördes sedan och en eller ­flera vinnare korades. Problemet med den typen av provning är att det räcker med att vara en hyfsat bra provare för att känna igen vin från enskilda vinfirmor. Därför går det att påverka resultatet om någon nu skulle vilja. En annan aspekt är att även de mest erfarna provarna ­påverkas av vad de ätit till frukost, vad som hänt tidigare under arbetsdagen och en rad andra faktorer som gör att deras bedömning skiljer sig från en dag till en annan.

Det här har förstås inte gått vinbranschen förbi. För producenterna gäller det att skapa viner som gör sig lika bra i en snabb vinprovning av ett gäng stressade inköpare, som i glaset hos konsumenter som lutar sig tillbaka på någon solig veranda. Förmodligen är det en av anledningarna till att viner i dag är mycket mer tillgängliga och inställsamma i smaken ­direkt vid försäljning, än för bara några årtionden sedan.

Systembolaget har förmodligen inte – ännu – börjat arrangera sina vinprovningar baserat på himlakropparnas position och rörelser, men det gör faktiskt många andra. Det finns flera praktiska appar baserade på den biodynamiska sådd- och skördekalendern som visar under ­vilka dagar och timmar månen och stjärnorna befinner sig i positioner som gör att viner visar sig från sin allra bästa sida. Det är under de ­timmarna man kan njuta allra mest av sina ­viner. Kalendern antyder också att vita och röda viner har olika perioder när de är på topp.

Vinprovning är inte helt subjektivt, men det är nästan omöjligt att prova vin på ett helt ­objektivt sätt. Det är så mycket runt omkring oss som påverkar. Många har säkert lagt märke till skillnaden mellan att handla mat hungrig och mätt. Det gäller vinprovning också. Hunger och mättnad påverkar påtagligt hur vi reagerar när vi ser matvaror och drycker. Och det är inte bara hur mycket vi ätit och druckit direkt före vinprovningen som påverkar, utan vad. Vilken typ av mat och smak vi upplever innan vinprovningen har betydelse för hur du uppfattar vinets eller ölets karaktär och attraktionskraft.

FAKTA
Styregårds val: Tre bra lagringsviner i april

Georg Breuer Berg Schlossberg Riesling 2017, Rheingau (96312) 599 kronor. En av de bästa odlingslotterna i Rheingau ger vin med härlig ­komplexitet och ett myller av ­nyanser. Lagra 2022-2035.

Meursault Premier Cru Les Bouchères, Domaine Génot-Boulanger 2016, Bourgogne (96348) 765 kronor. Välbalanserad, stram syra, rostad ek och hasselnöt, lite honung. Torr, mineralisk. Lagra 2020-30.

Chateau de la Font du Loup, Le Puy Rolland 2016, Châteauneuf-du-Pape (90297) 439 kronor. Kryddbomb med massor av smak gjord bara på druvan grenache. Lagra 2022-2030.

VISA MER

På en stor branschvinprovning med australiska viner i London för några år sedan, hamnade jag mellan tre av Storbritanniens mest kända vinprofiler, Jancis Robinson, Oz Clarke och Steven Spurrier. De stod vid samma bord och provade, utan att kommunicera med varandra. Men uppenbarligen tävlade de om att spotta på det mest spektakulära sättet. Efter decennier av vinspottade, kunde alla tre forma sylvassa, hårda strålar som gjorde att det bara fräste till när strålen träffade spottkoppen på golvet på flera meters avstånd. Att spotta snyggt var uppenbarligen en viktig del av en bra och framgångsrik dag på jobbet.

Så om du inte har vinprovning som yrke, ha inte så mycket respekt för utbildningar, utmärkelser och vetenskapliga rön. Hitta istället ditt eget sätt att förbereda dig, hitta dina egna vinprovningskläder och ditt alldeles egna sätt att spotta eller inte spotta. När det gäller att prova vin, går det precis lika bra med magkänslan.