Di Weekend VIN

Spa, konst och cannabis lockar vinturisterna

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Ruslan Olinchuk

De svenska vingårdarna kommer säkert att hitta spännande sidoverksamheter för att dra till sig turister – precis som många vinproducenter i övriga världen, skriver Di Weekends Per Styregård.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

I takt med att fler länder och områden avkriminaliserar, och på vissa håll legaliserar cannabis, vill fler vara med och dela på vinsterna från ”the green rush”. Cannabis är en snabbt växande näringsgren i bland annat Kanada, Kalifornien, Oregon och Colorado. För vin­industrins del är cannabis delvis en konkurrent, men på senare tid har det dykt upp sätt att göra gemensam sak. Genom att arrangera utflykter med både vin- och cannabisprovning, har en ny turistgren skapats.

I Kalifornien anordnar företaget Happy Travelers utflykter som ”Sip-&-Sniff Sunset Tour” och ”Wine-&-Weed Tour to a Mountain Top Grow”. Idén är att besöka vingårdar och cannabis­odlingar i samma veva. I Denver i Colorado är ”Wine & Weed: An Elevated Walking Tour” en guidad promenad i stadens hippa RiNo-kvarter. Den börjar med besök på ett försäljningsställe för cannabis, går vidare till en privat lounge, för att avslutas med vinprovning i en urban vin­anläggning.

Cannabis kommer säkert inte på samma sätt vara en del av den snabbt växande svenska vin­industrin, men att på andra sätt skapa mervärde för besökare och ta marknadsandelar av den globalt växande vinturismen kan komma att bli mycket viktig för ekonomin. Många har redan dragit i gång restauranger och hotell vid sidan av vinproduktionen, men det finns egentligen inga gränser för uppfinningsrika entreprenörer.

I framför allt Spanien, Österrike och Kalifornien har det länge varit tradition att anlita skickliga arkitekter för att locka turister. Uppbackade av större förmögenheter från tidigare vinförsäljning eller annan verksamhet har en del vin­gårdar kunna anlita och ge fria händer åt några av världens mest kända arkitekter. De skapar spektakulära byggnader som av egen kraft drar stora skaror turister med intresse både i arkitektur och vin.

Spa har också blivit vanliga. Les Sources De Caudalie på Château Smith Haut Lafitte i ­Bordeaux är ett av de mest kända. Där kan man bada i rödvin, bli inlindad i vinrankslöv och få massage med druvkärnor, alltid med utsikt över slottets välansade odlingar.

En annan uppenbar aktivitet att kombinera med vinturism är livemusik. I Indien var den svenske dåvarande marknadschefen på vin­firman Sula, Noi Cecilia Oldne, med och ­skapade Sula Fest. Festivalen är nu inne på sitt trettonde år, drar över 20 000 besökare, band från världens hörn och en massa publicitet för vin­firman.

Andra gårdar satsar stort på konst. Starkaste konstminnet från mina vinresor är lilla Bodegas Tradicion i Jerez de la Frontera i Andalusien där konstgalleriet i anslutning till vinkällaren rymmer 300 verk av spanska mästare från 1400- till 1900-talet. Med ett glas av bodegans sherry i näven kan man njuta av näst intill ovärderliga målningar av Goya, Velázquez och Zurbarán.

Vad ska då svensk vinindustri locka med? Det går säkert att kombinera vingårdsturism med deckarturism, men kanske vore något som anknyter mer till vårt rykte som ett hälsosamt, modernt och jämställt folk med hållbar livsstil bättre i längden? Kanske kan Le Marathon des Châteaux du Médoc vara något att ta efter? Ett 42 kilometer långt lopp mellan slotten i Bordeaux under vilket man kan äta och dricka i princip hur mycket som helst från traktens ­delikatesser, allra helst utklädd till någon ­sagofigur.

»Visst kan Sverige göra högklassiga viner«

Eller inspireras av vingårdsägaren Philippe Blanck på Domaine Paul Blanck i Alsace, som när jag var där berättade om kurserna i qigong han själv håller på vingården. Han hade nyligen haft besök av en svensk modetidningsredaktion som festat rätt hårt kvällen före. För att komma tillrätta med redaktörernas huvudvärk, var ett pass qigong bland vinrankorna den bästa ­medicinen.

De svenska vingårdarna kommer säkert att hitta spännande sidoverksamheter för att dra till sig turister och uppmärksamhet. Men för de ­allra flesta ligger legalisering av gårdsförsäljning av alkohol allra högst på ­önskelistan. Utan en sån förändring av lagen, kommer inte vin­näringen tycka att konkurrensen med övriga världen sker på lika villkor.

STYREGÅRDS VAL: Fruktigt och alkoholfritt

Hitta rätt i den digitala vinvärlden

Sortren äppelmust. ­Rudenstam. Gjort på ­äpplen från sluttningar längs Vättern, ibland blandat med vita vinbär för att lyfta syran.

Sparkling Grape Juice. Loimer.Sött, friskt och fruktigt gjort på druvor från Österrike. Att dricka som det är väl kylt.

Hoppy Grapefruit. ­Dryckeriet. Elegant och törstsläckande blandning av färsk­pressad ­grapefrukt och ipa med blommig humlesmak.