Di Weekend VIN

Somrigt gott utan procent

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Utbudet av alkoholfri öl och lågalkoholöl har blivit bredare och mer spännande.

Foto: Thinkstock

Alkoholfria drycker säljs som aldrig förr på Systembolaget, och utbudet är bredare och mer spännande än någonsin.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Alkoholfritt är ett ganska uselt ord för att beskriva en dryck. Särskilt om man vill vara insäljande och inte avskräckande. Och begreppet ”alkoholfritt alternativ” gör inte saken bättre. Tanken är förstås god, att erbjuda något annat att dricka till alla som av någon anledning inte vill göra som majoriteten förväntas göra, konsumera alkohol. Men för att bli riktigt användbart, behöver begreppet ”alkoholfritt” en rejäl omgång av en flink copywriter eller spin doctor.

Det är som att kalla en maträtt ”fettfri” på restaurangmenyn. Vem beställer det ”fettfria alternativet” även om man vill hålla igen på näringsintaget? Men trots att samlingsnamnet på Systembolaget är just ”alkoholfritt”, går försäljningen av den kategorin produkter som en raket. Volymen dubblerades nästan mellan 2011 och 2015, från 1,7 till 3,1 miljoner liter.

Även utan att ha sett statistik från matvarubranschen, kan man konstatera att det ser ungefär likadant ut där. Handlarna verkar successivt avsätta fler och fler hyllmetrar till lemonader, kombuchor, äppeldrycker, smaksatta isteer, alkoholfria ölsorter och tonics.

Sötsliskiga läskedrycker finns förstås kvar, men har fått konkurrens av drycker som ofta innehåller och smakar lite mer av råvaran. En del kan tycka att flaskorna i det nya segmentet är lite väl dyra, men egentligen är det inget mot vad just läsken kostar relativt sett. Att sälja läskedryck av vatten, drivor av rörsocker, smakämnen och konserveringsämnen borde inte få kosta så mycket. Det blir spännande att se hur en eventuell sockerskatt påverkar förutsättningarna för de olika dryckerna i affären.

Men mest intressant är att betrakta kreativiteten hos tillverkarna av nischdrycker. Som kombucha, framställd med hjälp av en särskild jästsvamp. Det är en i grunden ganska enkel process som man kan göra själv hemma. Drycken anses ha en rad hälsobringande effekter, varav ganska få är vetenskapligt bevisade. Jästbakterierna ger drycken en ibland övertydlig, och ibland knapp förnimbar ton av vinäger. En del uppfattar stinget som härligt uppfriskande, andra tycker att det är obehagligt.

Den höga syran gör att kombucha fungerar ganska bra som måltidsdryck, förutsätt att den inte är för söt eller smaksatt med skumma tillsatser. Experimentsugna produktutvecklare har lanserat ”lambrucha”, en blandning av belgisk lambicöl och kombucha. En annan variant är varumärket Kombrewcha, kombucha som har jäst lite längre.

Utbudet av alkoholfri öl och lågalkoholöl har blivit bredare och mer spännande. På Systembolaget har segmentet vuxit ännu mer än alkoholfritt vin. Försäljningskurvan ger bryggerierna incitament att krana fram nya, bättre och mer variationsrika ölsorter med nästan ingen alkohol.

En del bryggerier, som Spendrups med sin storsäljande Mariestads Alkoholfri, tar ett 6-procentigt öl, vakuumdestillerar det först en gång för att få ner alkoholhalten, och sedan ytterligare en gång för att återföra en del av aromerna. Dessutom torrhumlas ölet för att skapa större bett i efterbeskan.

Globalbryggeriet Mikkeller arbetar istället med en mer ovanlig typ av jäststam vid bryggningen, som ”äter” färre sockerarter än konventionella öljäststammar. Det gör att alkoholhalten blir lägre, men smakrikedomen större.

Avalkoholiserat vin är nästan alltid en dålig idé att lägga pengar på. Ibland kan mousserade vitt vin utan alkohol ibland vara en hyfsad smakupplevelse. Stilla vitt vin mer sällan, och rött alkoholfritt vin i princip aldrig.

De alkoholfria drycker som förmodligen kommer att växa mest framöver är de som baseras på bär och frukter. Dels för att vi lever i bärbältet med frukter som har bra syra och smakrikedom, dels för att företagsamheten i mat- och dryckesproduktion verkar växa i Sverige.

Men så här års kan man faktiskt vara sin egen innovatör. Kolla in vad naturen, skogen, trädgårdslandet och balkongodlingen kan ge i form av ingredienser, och tänk kreativt för att skapa sommarens bästa mjukisdricka.

Styregårds val: Egengjorda drycker utan alkohol

  1. Flädersaft. Det är tillåtet att plocka fläderblommor i parker och på allmän plats, så det finns ingen ursäkt. Börja plocka och safta loss!
  2. Svartvinbärsblad. Blanda bladen med vatten, socker och citron och låt stå ett par dagar. Späd med kallt vatten och toppa med en isbit.
  3. Rödbetor. Kör de små nyttiga och smakrika knölarna i råsaftcentrifugen och runda vid behov av den jordiga smaken med äpple eller citrusfrukter.