Di Weekend VIN

Sommarpärlor under 200 kronor

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek
Vitt, rosa och bubblande vin kanske tar upp större delen av inköpslistan i sommar, men ett par glas svalt rött vin ska inte föraktas, skriver Di Weekends dryckesexpert Per Styregård.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Fortsätter sommaren som den har ­börjat, är det snart dags att fylla på ­förrådet med läskande viner. De ska inte vara för dyra, men heller inte ­tråkiga och endimensionella. Smakerna ska rimma med sommarkvällar i all sin förunderliga charm.

Bocka först av torrt, läskande bubbel. Gärna fransk crèmant eller pétillant naturel, men spansk cava och italienska kvalitetsbubblor från Franciacorta går också bra. Monte Rossa Flamingo Rosé Brut från just Franciacorta har rätt balans mellan lättsinnig frukt och uppstramande syra.

Fortsätt med stilla rosa vin i glaset. 2017 Rosé vom Zweigelt är ett av få av Systembolagets 493 listade roséviner som vågar sticka ut hakan. Doftar och smakar jordgubbe, hallon och örter, medan eftersmaken är angenämt frisk och torr. Till vinkokta musslor, gäddqueneller eller grillad svensk bläckfisk.

Riesling med sin karaktäristiskt rakbladsvassa syra och utstuderade fruktighet är en självklarhet när det är varmt. Det är i och för sig helgerån att korka upp 2016 Langenloiser Steinmassel 1ÖTW Riesling redan nu, men gott tillsammans med svamptacos med chipotle-peppar eller thailändsk larb-sallad med chili, fisksås, färska örter och malet fläskkött.

Varför den spanska vitvinsdruvan godello fortfarande är relativt okänd och underrepresenterad på Systembolaget är en gåta. 2016 Guitian Godello Sobre Iias smakar lite som att dricka chablis med en bukett vårblommor på ena sidan och en skål mandariner på den andra. Kanske det optimala sommarvinet, som varken tråkar ut eller överväldigar. Matcha med foliegrillad kummel, eller om man på Portugals eller Spaniens västkust har glädjen att få tag på det delikata skaldjuret långhals, percebes på spanska.

FAKTA
STYREGÅRDS VAL: Bubblare i lurarna i semestertider

Västkustskt. Hästpojken Sommarvin. Göteborgs­gruppens underbara singel från albumet En Magisk Tanke från 2013.

Klassiker. Lee Hazlewood Summer Wine. Många har gjort versioner av klassikern från 1966. Lee Hazlewoods med Nancy Sinatra tävlar med Lana Del Rey/Barrie James O’Neill och The Corrs/Bono.

Sammetslent. Jeff Buckley Lilac Wine. Nina Simone har också tolkat musikalslagdängan från 1950, men den här gången ­vinner Jeff Buckleys sammetsröst.

VISA MER

Varje lista över sommarvin förtjänar en pinot noir. För ett riktigt bra exempel under 200-lappen, rikta blicken bort från Bourgogne. Från sydfranska Languedoc kommer 2017 Laurent Miquel Solas Pinot Noir som lyckas få till både druvans kryddiga och fruktiga nyanser, och dess sammetslena, spännande känsla. Ett vin att dricka till tapas av torkade rotfrukter, rostade mandlar, lätt ugnstorkade tomater och spansk omelett.

Österrikiskt rött gjort på druvan zweigelt kvalar in som sommarvin eftersom de har en så väldigt framträdande, saftig frukt. Servera 2016 Loimer Zwigelt svalt till korvarna du grillar i början av kvällen, i väntan på det andra på grillen: merquez, nürnberger, weisswurst eller salsiccia, och njut av hur fint tonerna av blommor och körsbär i vinet möter sältan och stinget i korven.

Många kanske tycker att ekologiska 2016 Crozes-Hermitage Les Meysonniers har för mycket ös i smaken för att passa som sommarvin, men serverad sval till kall svamppaj eller frittata på rostad sötpotatis, är det få som klagar. Inte ens Châteauneuf-du-Pape går att avskriva som picknickvin, även om det är både kraftfullt i smaken och ligger rätt högt i alkoholhalten. Halvflaska 2016 Châteauneuf-du-Pape Domaine Grand Veneur är lätt att få med sig i korgen på picknick. Drick den till rökt renkött, suovas, eller välkryddad och lätt rökt viltsalami.

Halvflaskan med 2015 Brochet Quarts de Chaume är en annan favorit. Den gyllene färgen, dragen av rostat bröd, smält smör, honung och mogna, gula plommon i smaken går hand i hand med både portugisiska pasteis de nata (vaniljkrämsfylld smördegsbakelse) eller blåbärspaj med vaniljsås.

När du korkar upp, tänk på att vita viner och mousserande ofta serveras alltför kalla på sommaren, och röda viner lite för varma. Ta inte favoritvitvinaren direkt från kylskåpet eller från champagneskålen full med is, utan se till att temperaturen kryper upp mot åtminstone 6-8 grader. Samma sak gäller mousserande viner. När temperaturen ligger nära noll, känner man inte smaken.

Se också till att rödvinerna snarare håller 16-18 grader än 20-22. Det är viktigt året runt, men helt avgörande på sommaren.