Hoppa till innehållet

Snustorrt som skumpa och chablis

Nästa gång du letar efter en torr inledning på måltiden, ett skaldjursvin eller något torrt och läskande i baren, tänk efter en extra gång. Det finns inte bara champagne och chablis att välja på.

Foto: Foto: Most photos

Det pratas ofta om hur rödvin sötas innan det lanseras i Sverige för att passa vårt sötsaksälskande folk. Prova själv några storsäljande, röda lådviner, och känn sötman. Det är i och för sig inget konstigt. Samma produkt smakar ibland olika på olika marknader, beroende på regionala preferenser. Stora livsmedelsföretag har koll på sådant. Problemet är väl att många fått för sig – ivrigt påhejade av branschen – att vin är en produkt utan tillsatser och smaksättare.

Men historien om vinernas tillsatser är en annan krönika. Den här ska handla om motsatsen. Några av de torraste dryckerna som finns, och som råkar lanseras på Systembolaget i dag den 17 mars. Och som förhoppningsvis inte innehåller tillsatser som inte ska vara där.

Ett av de torraste och friskaste vinerna är muscadet från Loiredalen. Det har länge varit populärt i Sverige, framför allt i lägre prisklasser. Signature du Haut Bourg 2012 från Domaine du Haut Bourg kostar 140 kronor, men gillar man stilen – med lite mer aromatisk frukt och smakrikedom än i de billigare varianterna – är det värt pengarna.

Populariteten beror kanske på att det är så gott att skölja ner mollusker som musslor och ostron med just muscadet. Och på att både molluskerna och vinerna har smaker som påminner om våta stenar, snäckskal och sand. Eller på att både musslor och ostron är så goda att skölja ner med just snustorra, lättklunkade, syrliga drycker.

Det är förstås gott att hälla upp muscadet till annan sjömat också. Som pilgrimsmusslor, percebes (långhalsar på svenska), havskräftor eller bläckfisk.

En annan mycket torr och frisk dryck är manzanilla, kanske Spaniens mesta aptitretande. Det är något magiskt med balansen mellan den rena, friska syran, tonen av brödjäst och skållad mandel, en precis lagom skjuts av alkoholen på ungefär 15 procent och ett avslutande stråk av sälta. Producenten Barbadillo, en trotjänare i distriktet och störst på just manzanilla, lanserar nu Manzanilla Pasada Pastora. Beteckningen pasada innebär att drycken har lagrats lite längre, och därför smakar ännu mer än vanlig manzanilla.

Pasada eller inte, så är manzanilla mer allsidig än man kanske tror. Passar till mat som vi i vanliga fall inte brukar dricka vin till utan greppar en öl: rostade nötter och mandlar, sushi, olika typer av inlagd sill, torkade och rökta charkuterier, rökt fisk och skaldjur.

Även på ölsidan finns torra och friska varianter. Ett av de mest utstuderade är geuze från belgiska Pajottenland. En dryck som många inte vet vad det är och ännu mindre har smakat – och som många inte vill dricka igen efter att ha provat.

Men tillhör man supporterskaran, gör man det med eftertryck. Och då finns mycket att njuta av, eftersom det är ett av de mest komplexa och nyansrika ölen. En smak som skapas genom att blanda flera vildjästa öl med olika ålder. Dessutom jäser geuze en andra gång på flaska och, i fallet Oude Geuze VAT 109 från producenten Frank Boon, ligger ölet en tid på gamla cognacsfat. Därigenom skapas ett myller av nyanser i doft och smak med galopperande syra utan att det blir överdrivet surt, utan bara uppiggande och fräscht.

Även baskisk cider är känd för att vara sur och torr. De mest kända varianterna i Sverige kommer från Spanien, kanske för att så många svenskar vallfärdar till San Sebastian för att hänga på ciderbarer och äta upp sig på pintxos. Men norra Baskien, som ligger i Frankrike, har också en uråldrig tradition av att göra sur, kärv och angenämt karaktärsfull cider.

Äppelsorterna och ciderstilarna är delvis desamma som i den spanska delen. En av de yngre producenterna i franska Baskien är Domaine Bordatto, som gjort Txalaparta, en årgångsbetecknad cider som de påstår klarar hela 8–10 års lagring. Cidern rekommenderas att serveras sval till rätter som fet fisk, pilgrimsmusslor, räkor, grillat kött eller ostar.

Styregårds val: Tre torra val

Öl. Boon Oude Geuze Vat 109, 8,25 %, Belgien (11750) 109 kr (375 ml). En smakbomb, full av karaktär, superfrisk utan att bli sur och med stor nyansrikedom som dröjer sig kvar länge.

Cider. Txalaparta, Domaine Bordatto, 5 %, Frankrike (11849) 99 kr (750 ml). Extremt syrlig, torr, toner av bittra äppelskal, bitter men angenäm eftersmak. Drick till smakrika ostar eller charkuterier.

Sherry. Manzanilla Pasada Pastora 15 %, Spanien (99705) 99 kr (375 ml). Mycket stor, nötig doft och smak, toner av mandel och jäst. Stilren. En oväntat allsidig måltidsdryck.

Innehåll från EKNAnnons

Svenska bolaget räddar amerikanska tak – växer så det knakar

Moa Mossberg är kundansvarig på svenska ABECE som gör maskinsystem för tillverkning av takpannor i betong.
Moa Mossberg är kundansvarig på svenska ABECE som gör maskinsystem för tillverkning av takpannor i betong.

När orkanerna river taken av Floridas villor får Nyköpingsföretaget ABECE fullt i orderboken. Så här rodde de hem en affär värd 100 miljoner kronor med hjälp av statliga EKN, Exportkreditnämnden.

EKN finns till för alla svenska företag, stora som små, i alla branscher – läs mer

Florida innehar rekordet som USA:s mest orkandrabbade delstat; av de 301 orkaner som slagit mot USA mellan 1851 – då man började räkna – och 2022, har 120 träffat Florida. För de flesta är orkanerna synonyma med allvarliga skador och stora förluster. För tillverkare av takpannor är de en guldgruva.

– Florida har i många år varit en ”sold out market”, vilket innebär att takpanneproducenterna säljer slut på allt de hinner tillverka. Orkanerna bidrar absolut till det, liksom faktumet att det byggs så många villor här. Det finns helt enkelt gott om tak som kan flyga av, säger Moa Mossberg, kundansvarig på svenska ABECE som gör maskinsystem för tillverkning av takpannor i betong.

Från smedja till storspelare

Efter orkanen Ians härjningar år 2022 bestämde sig ägaren till en av dessa takpanneproducenter, Crown Roof Tiles, att det var dags att expandera. Ägaren ville fördubbla sin produktionskapacitet med en ny fabrik, och för produktionslinjen vände han sig till just ABECE – ett företag som startade som smedja i Nyköping 1919 och började utveckla sina maskinsystem på 60-talet. Affären skulle landa på drygt 100 miljoner kronor, mer än hälften av ABECE:s omsättning.

– För utomstående kan det låta konstigt att Crown Roof Tiles vände sig till oss med en så stor affär. Men vi har hållit på med det här så länge och drivit utvecklingen så pass att vi idag har en världsledande marknadsposition. Det är främst vi och ett italienskt företag som levererar de här systemen globalt – och jag vågar säga att vi är mycket bättre än italienarna, säger Erik Lindeberg, vd för ABECE.

Erik Lindeberg, vd för ABECE.
Erik Lindeberg, vd för ABECE.

Samarbetar med EKN

ABECE:s storaffär med Florida innefattar att bygga en hel produktionslinje, skeppa den över Atlanten, montera den på plats och utbilda personalen. Sedan ska det gå som på löpande band: I en produktionslinje från ABECE kommer sand, cement och vatten in – och härdade, målade och paketerade betongpannor kommer ut. Maskinsystemet producerar 140 pannor per minut – det blir 50 000 pannor på ett skift – och automationsgraden är hög.

– Vi har varit på plats sedan i augusti 2023 och är nu i slutskedet: Vi trimmar in systemet och snart är de uppe i full produktion. Då har de en av de bästa produktionslinjerna i världen, säger Erik Lindeberg.

Eftersom investeringen var så pass stor ville kunden i Florida köpa produktionslinjen på avbetalning, något som hade varit svårt för ABECE att erbjuda på egen hand. Därför ansökte de om en garanti från statliga EKN, Exportkreditnämnden, vars uppdrag är att stötta svensk export.

– Med garantin kunde vi erbjuda kunden en avbetalningsplan på tre år samtidigt som vi får betalt direkt av vår bank, detta genom ett lån med EKN:s garanti som säkerhet. Kunden betalar i praktiken sedan av till vår bank via oss – och skulle de av någon anledning inte kunna betala är det EKN som tar risken, säger Moa Mossberg.

95 till 98 procent av ABECE:s omsättning kommer från export och därför är den här typen av samarbeten vanliga för företaget. Kunden får en attraktiv finansieringslösning samtidigt som ABECE direkt kan återinvestera betalningen i sin nästa affär.

– Vi håller redan på att bygga nästa linje som ska till England – det är så vi kommer att gå från 175 till 200 miljoner kronor i omsättning i år, avslutar Erik Lindeberg.

Kolla om EKN kan hjälpa er att få JA från banken

 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera