Di Weekend VIN

Smittan lamslår Italiens vinodlare

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Vinodlarna i Lombardiet är hårt drabbade av coronaepidemin.

I det italienska distriktet Valtellina lever många på vinproduktion och turism. Per Styregård har träffat några vinmakare som vittnar om coronasmittans förödande effekter på lokalsamhället.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Vid mitt senaste besök i Milano, ­serverade trattorian Trippa rätten gnummareddi, grillade lamm­inälvor på spett. Det är en vanlig gatumatsrätt i flera länder, och med ­tanke på att kött är en så viktig jordbruksprodukt i Lombardiet, känns det ­logiskt att äta den just där. Vin är också en viktig produkt för Lombardiet och även om Piemonte och Toscana kan skryta med fler kändisviner, gör Lombardiet fantastiskt rödvin i Valtellina och några av världens bästa mousserande i Franciacorta.

Men Lombardiet är också den italienska region som drabbats hårdast av coronaviruset, med ett stort antal smittade och döda, och miljontals invånare i karantän. Liksom i övriga Italien håller skolor, restauranger, barer, kulturinstitutioner och många företag stängt. Även livet och ­arbetet på vingårdarna påverkas drastiskt.

”Covid19 har också anlänt till Valtellina, men tack och lov har vi inga fall på Nino Negri”, ­säger Danilo Drocco, chefsvinmakare på vingården Nino Negri, och en av ledarna i Valtellinas vinbranschförening.

”Att vi inte känt effekterna av viruset så starkt här, beror förmodligen på klimatet och bergsluften. Jag vill i alla fall gärna tro att den kalla alp­luften och tanninerna i nebbiolodruvan är en hjälp på traven, även om det inte finns några ­vetenskapliga bevis för det”.

Han säger också att eftersom italienare nu ­tillbringar så mycket tid hemma, och att enda stället att köpa vin är på de stora matkedjorna, går försäljningen där bra.

FAKTA
Styregårds val: Tre viner från Lombardiet

Rött. Nino Negri La Tense Sassella 2016, Valtellina (nr 32341) 199 kronor. Unikt uttryck av druvan nebbiolo: intensivt örtig smak, stram syra, strävhet och ­körsbärslikt avslut.

Rött. Sandro Fay Carteria Riserva 2015, Valtellina (nr 74834) 368 kronor. Stram syra, intensiva smaker av hallon och körsbär, ­angenäm kärvhet som ­passar risotto eller ravioli.

Bubbel. Ca’ del Bosco Franciacorta Cuvee Prestige, Franciacorta (nr 97014) 297 kronor. Fylligt mousserande vin med massor av äppelsmak, drag av citron, kex och nougat. Drick till havskräftor.

VISA MER

”Vi ser att den marknaden ökar rejält.”

Valtellina lever inte bara på vinproduktion, utan turism. Och få vindistrikt i världen är så vackra, med odlingar på de hisnade branta bergsväggarna som vetter ner mot floden Adda. I de närliggande Alperna finns populära skid­orter och vandringsleder. Men Danilo Drocco ­inser att 2020 redan är förlorat för inkommande turism. I bästa fall hoppas han så småningom kunna locka besökare från närmaste trakten och Milano.

”Ni måste hjälpa oss. Tänk på det här vackra stället och kom tillbaka så snart det är möjligt. Om ni då och då öppnar en flaska italienskt vin skulle det vara till mycket stor hjälp för oss.”

På en annan, avsevärt mycket mindre familjevingård i Valtellina, startad 1973 av Sandro Fay, pågår heller inget arbete i vinkällaren, men väl ute i vingårdarna.

”På grund av smittorisken måste vi hålla oss minst en meter från varandra när vi arbetar”, säger Elena Fay, som driver gården tillsammans med sin bror Marco och far Sandro.

»Visst kan Sverige göra högklassiga viner«

Affärsidén är att göra viner på den lokala klonen av nebbiolodruvan, chiavennasca, planterade på olika platser i Valtellina som ger vinerna olika karaktär. Flera av dem, som är namngivna efter de enskilda vingårdslotterna, finns på ­Systembolaget.

Sedan restauranger och barer stängt, finns ingen lokal efterfrågan kvar, men förra veckan skickade Elena Fay iväg leveranser till Belgien och USA. Men efter att andra länder sedan dess stängt sina restauranger och barer förväntar hon sig att efterfrågan även på exportmarknaden också försvinner.

”Det kommer bli ett mycket svårt år för vin­industrin”.

En av de mest kända vingårdsägare i Francia­corta är Maurizio Zanella på Ca del Bosco som sålt sina mousserande viner på den svenska marknaden i årtionden. Hans produktion sträcker sig från Ca del Bosco Cuvée Prestige för knappt 300 kronor till flaggskeppet uppkallat efter hans mamma, Anna-Maria Clementi ­Riserva, för strax under tusenlappen. Båda finns då och då på Systembolaget, där även hans vita och röda viner ibland dyker upp.

Coronaviruset har tvingat Maurizio Zanella att förändra det dagliga arbetet på vingården.

”De mest centrala aktiviteterna på vingården går vidare, som produktion, arbete i vingårdarna och distribution, men reducerade till det ­absolut mest nödvändiga”.

Lådleveranser lyfter i kristider

Ett sätt att stödja regionen Lombardiet är att köpa deras taleggio, gorgonzola, stracchino och robiola, det goda risottoriset, polentamjölet, pumpan och päronen från Mantua och äpplen från Valtellina. Men för vinbönderna är det förstås viktigast med fortsatt efterfrågan på deras produkter.

Eller som Maurizio ­Zanella uttrycker det:

”Drick gärna italienska viner, mer än någonsin!”