Di Weekend VIN

Sensomrigt med med rött i glasen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sommaren handlar inte bara om krispigt vitt, saftig rosé och hemgjord ­flädersaft. En del rödvinsdruvor passar också att ha i glaset på sensommaren.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Heinrich Pinot Noir 2017

Pinot noir-viner är sällan särskilt sträva, oftast friska, sällan kraftiga men ändå smakrika och tilltalande fruktiga. Druvans fördelar är något som bland annat österrikiska vinodlare ut­forskat på senare år, där den gått som tåget i ­odlingsstatistiken. Mellan 1999 och 2009 ökade antalet pinot noir-vinstockar i landet med över 60 procent. Vinerna från Weingut Heinrich ekologiska vinodlingar drar nytta av närheten till den varma Neusiedlersjön i sydöstra Österrike. Deras pinot noir är spontanjäst och musten har fått dra två veckor med druvskalen. Lagringen sker på 500-liters ekfat som använts många gånger tidigare, vilket innebär att de inte avger särskilt mycket eksmak, men ändå bidrar till ­vinets komplexitet. Drick det i baren till sliders eller rostade rotsaker med dipp. Eller lyxa till det med konfiterad anka, ankflottsstekt potatis och bräserad savoykål.

Ridge Estate Bench Zinfandel 2016

De flesta kaliforniska zinfandelviner tjänar på att serveras en bit under rumstemperatur, rentav svalt. Förmodligen för att så många av dem har hög alkoholhalt och är så saftiga i stilen. Ridge Estate Bench Zinfandel har visserligen 15 procent alkohol, men eftersom det är gjort under överinseende av en av USA:s erkänt bästa vinmakarchefer, Paul Draper, är det mer balanserat och elegantare än många andra zinfandeler. Det är lite av ett helgerån att korka upp redan nu, eftersom vinet kommer att bli så mycket godare om några år. Men eftersom Paul Draper kan ­konsten att göra lagringståliga viner som även är goda som mycket unga, är frestelsen stor. Man kan inte kalla den fylliga smaken av mörka plommon, björnbär, torkade frukter och mineral­toner för särskilt saftig och somrig, men tacksam att dricka nu ändå.

Chenas Quartz Domaine Piron-Lameloise 2015

FAKTA
STYREGÅRDS VAL: Sommardrinkar med röd vermouth

Vermouth och soda. Häll lite Antica Formula (nr 77908) och en skvätt citronjuice över is i ett highballglas. Toppa med sodavatten.

Adonis. Drink från sent 1800-tal med lika delar torr fino­sherry och Cocchi Storico (nr 77343) med två stänk apelsinbitters.

Americano. Klassisk cocktail på lika delar Punt e Mes ­­(nr 76168) och Campari med sodavatten och is. Garnera med apelsin eller citron.

VISA MER

Av de tio byarna i Beaujolais är Chénas den minsta. Samtidigt hör vinerna till de lite kraftigare och något mer lagringståliga i området. Tack vare att druvan gamay har så låg strävhet och framträdande fruktighet, är det mer all­sidigt i kombination med mat än många andra rödviner. Matiga sallader, grillad fisk, inte alltför starka ostar, pajer och charkuterier är bara början. För att vara lite mer precis: camembert och brie, patéer och rilletter, lufttorkade skinkor och tartar, butternutpumpa och äggplanta. Det funkar till och med att dricka beaujolais till sushi.

Quintessance Château Pesquie Côtes du Ventoux 2016

Med 80 procent syrahdruvor och resten grenache i blandningen, är det här ingen törstsläckare. Snarare något att dricka i skuggan, för att skapa de bästa förutsättningarna att kunna ta till sig den kryddiga, peppriga och nästan animaliska smaken. Men även om det är lite kärvt, dominerar ändå den flirtiga fruktigheten. Den har vinmakaren skapat genom att låta musten laka ur druvskalen på smak i flera veckor, och sedan lagra vinet på delvis nya ekfat som ger smak av rostat kaffe och vanilj. Para ihop ­vinet med terrin på skogssvamp, vildsvinskorv eller rökt ankbröst. En del kan nog även gilla vinet till matiga, mättande chokladefterrätter, med kompott på körsbär eller andra röda bär.

Rall Cinsault 2017

Druvan cinsault var Sydafrikas mest odlade rödvinsdruva på 1970-talet, och ingick ofta i druvblandningar. Men utan en egen distinkt profil och öknamnet ”fattigmans-pinot noir”, var ­druvan på väg att försvinna från landets vin­odlingar på 2000-talet. Utvecklingen vändes med hjälp av några hippa vinmakare med Eben Sadie i spetsen, som började buteljera vin gjort på bara cinsault. Druvrena cinsaultviner från Sydafrika är ännu inte så vanliga, därför finns ingen tydligt definierad stil, men vinmakaren Donovan Ralls tolkning av druvan är kanske ett försök i den riktningen. Först smakar det väldigt mycket frukt, sylt och bär. Sen kommer kryddigheten med drag av peppar, för att avslutas av mjuka, tilltalande, mumsiga tanniner. ­Vinet är så pass fruktigt att det går att dricka som det är, men kommer också till sin rätt med kantarell­toast eller coq au vin.