Di Weekend VIN

Säsongens succédrycker

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di Weekends dryckesexpert Per Styregård summerar sommarens bästa drycker.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Liksom många andra valde vi i min ­familj att stanna i Norden under sommaren. Vi delade tiden mellan Stockholm och Halland med avstickare till Norge och Danmark. Att dricka gott över hela Norden är lättare nu än förr, men i vissa områden är det fortfarande si och så med både nivå på utbud på restauranger och lokala vinhyllor. Då får man beställa drycker ­direkt hem via någon nätvinhandel eller Systembolagets beställningssortiment, eller skarva med drycker från sin egen vinkällare om man har.

Men det går förstås att dricka precis lika gott utan rusningseffekt. Musteriet Palla är i själva verket ett socialt hållbarhetsprojekt, och säljer sin must pressad av räddade äpplen från villaträdgårdar. Senast dök deras must på sörmländska äpplen upp på Järnafestivalen i augusti. Den satt perfekt till clafoutis på krikon med vispad grädde från den lokala restaurangen Skåpmat.

Den destillerade, alkoholfria spriten från företaget Seedlip blir bara godare och mer allsidig ju mer man använder den. I sommar har den kryddigare sorten, Seedlip Spice, ingått i vår standard-välkomstdrink, en alkoholfri negroni-­variant tillsammans med alkoholfri bitter från Giffard, en skvätt tonic, en isbit och apelsinskal.

På många Systembolag finns det alkoholfria, kaliforniska humlevattnet Lagunitas Hoppy Refreshener. Föredömligt snustorr och med uppfriskande smak av humle, citrus och örter. Vill man hellre dricka lokala brygder på samma tema, finns det flera att välja på, då oftast baserade på druvor eller äppelmust kryddade med humle.

Hemma på Kungsholmen i Stockholm är K-Amed Kolgrill med sin träkolsgrillade shishkebab en favorit. Bästa drycken till både shish och falafel är lätt saltad drickyoghurt, dew, som serveras i liten kopparmugg med en kvist färsk mynta.

FAKTA
Styregårds val: Nordisk mat och dryck värt en resa

Dansk pizza. Baest i Köpenhamn. Klassiska ­italienska ­rätter med pizzan i fokus. Missa inte ölet från Per Kølsters bryggeri.

Svensk pizza. Prostens pizza i Falkenberg. Lisa Lemke och Marcus Nordgren bakar romerska pizzor i ombonad miljö. Drick hemgjord soda i flera smaker.

Lunchknockout. Saltimporten i Malmö. ­Naturvin, öl från Charlis Brygghus och sannolikt Sveriges godaste lunch av Sebastian Persson och Ola Rudin.

VISA MER

Sommarens husöl var Nils Oscar Kellerbier. Mest för att det på ett så föredömligt sätt kombinerar lättdruckenhet med smakrikedom. Ölet hakar på den välkomna trenden att tona ner humle och lyfta fram malten. Kornet som ­används är den äldre spannmålssorten balder som var populär i Sverige under tidigare delen av 1900-talet.

Dryckeskalendern 2019

Men sommarens mest kompletta törstsläckare är danske mikrobryggaren Per Kølsters ekologiska öl, skapad för kocken Christian Puglisis ekologiska super-pizzeria Baest i Köpenhamn. Nästan oöverträffad klunkabilitet men samtidigt så torr, aptitretande och med nyans­rikedom. Naturligtvis skräddarsydd till pizza med ingredienser av hög kvalitet.

När vi i somras hade en hel del att fira, dammade vi av en flaska Louis Roederer Cristal 1995 från källaren. Inte den starkaste årgången av just den champagnen, och kommer nog inte ­utvecklas så mycket mer i positiv riktning, så hög tid att korka upp till rårakor med löjrom.

Till svenska kräftor blev det istället Saint ­Aubin En L’Ebaupin 2015 från mikro-négocianten Le Grappin. Emma och Andrew Nielsen, som driver Le Grappin, har visionen att leta reda på underskattade och förbisedda små odlare i Bourgogne, och göra strama, stilrena och karaktärsfulla viner av dem. De brukar oftast lyckas och har därför blivit mycket populära. I Sverige går det att köpa via nätvinhandlaren Caviste.

Det bubblas om biodynamiskt vin

För att matcha hemlagad fiskgratäng på torsk, makaroner och grevéost, plockade vi fram en flaska Matassa Blanc 2008 med perfekt ­mognande fruktighet från Sydfrankrike. Den är gjord på större delen grenache gris och en mindre del maccabeu, vilket ger ordentlig skjuts och struktur i smaken.

Jo, vi hade ett husvin också, ett vin som dessutom finns på ett hundratal Systembolagsbutiker, ekologiska Sancerre Les Roches 2017 från Domaine Vacheron. Krispig syra, drag av krusbär, citrus, våta stenar och svartvinbärsblad, perfekt till skaldjur, getost och fredagsfisk­tacos.