Di Weekend VIN

Samma vingård – skilda världar

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Château Cos d’Estournel i Bordeaux.

Så kallade vertikalprovningar behöver inte vara så avancerade eller dyra. Det är lätt att ordna en själv. Di Weekends Per Styregård guidar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Under en långrandig bilresa för några år sedan arrangerade mina medresenärer och jag ett smaktest. Alla fick memorera smaken av Ahlgrens vita, gröna och röda bilar för att sen försöka gissa rätt i ett blindtest. Några av oss klarade det. Att prova vin blint fungerar på ungefär samma sätt, men med många fler ­variabler och ganska opraktiskt att göra i en bil.

Vertikalprovning av vin är något annat. Då vet provaren oftast vad som finns i glaset. Syftet är inte att gissa utan att lära sig så mycket som möjligt av att jämföra flera olika årgångar av samma vin från samma producent.

Det är ett bra tillfälle att lära sig hur växtförhållandena under olika årgångar avspeglar sig i vinernas smak. Både regnmängd, frostangrepp, mycket höga eller låga temperaturer och olika sjukdomsangrepp och röta i vingårdarna sätter spår.

Vertikalprovningar är också bästa sättet att lära sig hur vinerna från en producent utvecklas och mognar. Det är oumbärlig kunskap för en vinkritiker och sommelier för att kunna göra ­någorlunda välgrundade gissningar om hur länge vinerna kan lagras och när de smakar ­som bäst, liksom mellan vilka år vinernas dryckes­fönster öppnas.

Vid en provning nyligen av rödviner från Château Cos d’Estournel i Bordeaux, radades 2008, 2005, 2002 och 2000 upp sida vid sida. Vinerna skiljde sig rejält i stilen, beroende på ­årgång, men nivån var genomgående mycket hög. Den årgång av dem som i allmänhet rankas högst i Bordeaux, 2005, var också den allra största smakupplevelsen. En årgång med perfekta ­väderförhållanden, eller som marknadschefen på slottet, Charles Tomas, uttryckte sig vid provningen: ”2005 var årgången då vinodlaren lika gärna kunde ha stannat i sängen”. Även årgång 2000 på magnumflaska bjöd på en fantastisk smakexplosion av cigarrtoner, chokladighet, mognande frukt och liten ton av knäck och tjära.

FAKTA
STYREGÅRDS VAL: Från Bordeaux till Bourgogne

Bra andravin. Pagodes de Cos (nr 90623) 639 kronor. Château Cos d’Estournels ­andravin ger en bra bild av förstavinet, bara ett snäpp mindre maje­stätiskt.

Öppna 2024. Gaja Gaia & Rey 2016 (nr 75748) 1583 ­kronor. Ett av Italiens allra bästa chardonnayviner, gjorda för att ­lagras. Stoppa undan minst fem år till.

Mästerligt vitt. Bonneau du Martray Corton Charlemange Grand Cru 2017 (nr 90391) 1998 kronor. Den 14 november ­lanseras ett av Bourgognes bästa vita viner från en mycket bra ­årgång. Drick om 5-10 år.

VISA MER

I den senaste auktionen på Systembolaget, såldes tre flaskor Cos d’Estournel 2005 för strax under 2 000 kronor styck. Ett vin som börjar närma sig sina allra bästa år, men håller länge än. Håll utkik på Systembolagets nästa auktion 11-13 november, vars visning börjar idag, 1 november. Nätvinhandlaren Winefinder.se ­säljer Cos d’Estournel 2011 för 1 999 kronor och Vildmedvin.se Cos d’Estournel 2006 för strax över tvåtusingen.

En annan provning i Stockholm nyligen ­leddes av nya chefen Thibault Jacquet på legendariska bourgogneproducenten Bonneau du Martray. Han dukade upp Corton Charlemange Grand Cru från årgång 1993, 2004, 2006 och 2017. Alla fantastiska smakupplevelser, men också väldigt olika. Från 93:ans mycket tydliga mognadstoner och utvecklade stil med drag av hasselnötter, torkade frukter, honung och höstlöv, till extremt ungdomliga 2017 med välbalanserad smak av färska citroner, våta stenar, vårblommor och rostade toner i bakgrunden.

Så fyndar du toppviner från Rhônedalen

Alla årgångarna i provningen släpps i Systembolagets webblansering 14 november, så då är det bara att passa på. Alla fyra vinerna är stora personligheter och värda all uppmärksamhet. Men vill man ha så mycket ren, tät och koncentrerad frukt som möjligt och dessutom gillar att vänta ett antal år ytterligare innan det är dags att korka upp, då är årgång 2006 och 2017 de rätta.

En ännu mer djuplodande provning hölls av Giovanni Gaja från vinproducenten Gaja. Han ställde upp två olika vertikaler med vin, en med sex olika årgångar av firmans vita chardonnayvin Gaia & Rey, och en med sex olika årgångar av firmans röda Darmagi, på druvan cabernet sauvignon. Gaja arbetar mycket medvetet med att göra viner som ska må bra av att lagras länge, så det kom inte som någon överraskning att även de äldsta vinerna, Gaia & Rey från 1983 och röda Darmagi från 1982, fortfarande kändes friska och fräscha, om än mogna och utvecklade.

Nu sprudlar kreativiteten på svenska vingårdar

Den här typen av provningar med flera årgångar av svindyra viner är ofta riktade mot ­restaurangbranschen, journalister och sommelierer. Men vertikalprovningar behöver inte vara så avancerade eller dyra. Det är lätt att ordna en själv. Två olika årgångar av samma vin från samma producent, i vilken prisklass som helst. Det är ett alldeles utmärkt sätt att börja på.