Di Weekend VIN

Så kan vin bli politik

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Barack Obama gjorde ett sällsynt framträdande på en vinkongress i Porto i juli.

Vinindustrin är mycket känslig för ­klimatförändringar. I till exempel Portugal har odlingar och gårdar drabbats hårt av skogsbränder. I Sverige är inte vin och politik lika intimt förknippade, men visst kan vin bli politik även här, skriver Di Weekends Per Styregård.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

En del blev nog förvånade när USA:s förre president Barack Obama var ­huvudtalare på en vinkongress i den portugisiska staden Porto den 6 juli i år. Hade han blivit portvinssamlare på gamla dar och skulle fylla på vinkällaren? När det framgick att temat för evenemanget var klimatförändringar med fokus på jordbruk, framstod hans deltagande som mer logiskt. Kongressen arrangerades dessutom av Advanced Leadership Foundation, en organisation med koppling till det demokratiska partiet i USA. Och stämmer uppgiften som den portu­gisiska tidningen Expresso gick ut med – att budgeten för eventet var en miljon euro, varav hälften hamnade i ex-presidentens ficka – blir hans deltagande än mer förståeligt.

Ett skäl till att lägga konferensen i Porto är förmodligen att Portugal drabbats så hårt av skogsbränder. Och det under flera år i följd. ­Under 2017 noterades de värsta bränderna ­hittills, då vinodlingar och vingårdar drabbades särskilt hårt. Totalt dog 114 människor, många brändes ihjäl i sina bilar. Under 2018 har tusentals hektar skog brunnit, framför allt i södra Portugal. Flera dagar har det varit 46 grader.

Målet med dokumentet som deltagarna på kongressen undertecknade, Porto Protocol, är att vinindustrin, som är mycket känslig för ­klimatförändringar, med gemensamma krafter ska göra så mycket som möjligt för att förebygga och mildra effekterna av klimatutsläppen.

I Sverige är inte vin och politik lika intimt förknippade som i Portugal. Men även med vår blygsamma vinindustri kan vin bli politik, oftast som en del av alkoholpolitiken eller genom landsbygds- och arbetsmarknadspolitik. Fler vingårdar kan ge fler arbetstillfällen på landsbygden och också hjälpa till att sätta fart på ­besöksturismen. Om vinmakarna är skickliga, kan vinerna också öka vår livsmedelsexport.

Men vin ser inte ut att bli en valfråga i Sverige denna gång, även om diskussionen kring gårdsförsäljningens existens då och då seglat upp på den politiska agendan.

En het valfråga är däremot klimatföränd­ringarna och hur vi ska klara effekterna. När jag ­intervjuade matforskare på Sveriges lantbruks­universitet SLU nyligen om vad vi inte kommer att kunna äta och dricka i framtiden, tog flera upp bananer, apelsinjuice och torr champagne. Bananer och apelsiner för att grödorna har ­problem med skadeinsekter och sjukdomar. Att forskarna nämner torr champagne är för att medeltemperaturen i Champagne i norra Frankrike förändras, vilket kan påverka smaken och karaktären på dryckerna därifrån. Stiger medeltemperaturerna ännu mer, kan det bli allt svå­rare att göra vin av samma karaktär som i dag.

FAKTA
STYREGÅRDS VAL: Tre av Sveriges bästa viner

Österlenskt. Skepparps Grand Prix Rosé 2016, Skepparps Vingård, Simrishamn (nr 33039) 344 kronor (750 ml). Mousserande rosé med skyhög, frisk syra som matchas av generös frukt. Drag av rabarber och vinbär.

Från kullen. Villa Mathilda Cuvée Solaris Siegerrebe 2017, Vingården Villa Mathilda, Arilds Vingård, Höganäs (nr 33193) 173 kronor (500 ml). Vitt, torrt vin med inställsam fruktighet i blommig stil. Servera till kryddstark mat.

Malmövin. Ego Vingården i Klagshamn, Malmö (nr 30269) 299 kronor (750 ml). Vitt, torrt och uttrycksfullt vin med ett myller av smaknyanser: rostade toner, citrus, plommon, äpplen och mandel.

VISA MER

Ett sätt att minska sitt eget klimatavtryck är att hålla koll på hur mycket vatten som går åt för att producera maten vi väljer. Skillnaden mellan olika råvaror är gigantisk. En av de minst krävande grödorna är te, 27 liter ­vatten går åt för att få fram en kopp. Öl kräver mer, 74 liter för ett glas. Sedan kommer vin och kaffe på ungefär samma vattenåtgång om drygt 100 liter för ett glas eller kopp. Det kanske låter mycket, men då ska man jämföra med ett glas mjölk som kräver 255 liter vatten, ett kilo ris 2 500 liter, ett kilo smör över 5 500 liter och ett kilo choklad hela 17 000 liter vatten för att produceras.

En president som förefaller ha ett helt annat förhållande till vin än Barack Obama, är ­Vladimir Putin. Han firade inte bara sin 50-årsfest 2002 i sin vinkällare utanför Moldaviens huvudstad Chisinau, han använder också källaren till politiska möten. Men så är det också en av världens största med ett virrvarr av tio mil långa kalkstensgångar. Här har dignitärer som Angela Merkel, John Kerry och Iuri Gagarin varit på besök och antagligen korkat upp en och annan flaska.

Det låter osannolikt att Sveriges nästa statsminister kommer att förlägga sina statsbesök till vinkällaren, men inget är förstås omöjligt. Regeringskansliet kan ju börja med att bjuda på vin, cider, öl och alkoholfria bärdrycker från Sve­rige när internationella gäster kommer på middag.