Di Weekend VIN

Så fyndar du toppviner från Rhônedalen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

En bit nedåt floden Rhône från Côte-Rôtie ligger Hermitage.

Vinproducenterna i klassiska Rhônedalen har upplevt fyra toppårgångar på raken: 2015–2018. Di Weekends Per Styregård guidar i hur du köper de bästa vinerna från bland annat Côte-Rôtie och Hermitage.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Den exakta tajmingen att köpa, sälja eller behålla vinerna från ett visst vindistrikt beror på många faktorer. På så sätt finns likheter mellan ­börsen och vinmarknaden.

Att vädret under växtsäsongen i ett vindistrikt varit gynnsamt för vinodling ­och den aktuella årgången blivit riktigt bra, är förstås anledningar att köpa. Men det kan samtidigt få priserna att skjuta i höjden. Under ­årgångar med sämre väder, är ofta kvaliteten och priserna genomgående lägre. Då kan det gå att göra klipp om man sitter på initierad ­kunskap om vilka producenter i området som har lyckats bättre än genomsnittet.

Priset på vinerna från ett vindistrikt beror också på tidigare årgångar, vilka priser de betingar, och hur mycket som finns kvar att köpa på marknaden. Och när ett distrikt har producerat många riktigt bra årgångar i rad med god volym, kan det vara läge för ett köp. Särskilt om vinerna är avsedda för lagring.

Ett klassiskt vindistrikt som just har upplevt fyra toppårgångar på raken – 2015–2018 – är norra Rhônedalen. Det har inte hänt många gånger tidigare. Och är det något vindistrikt där vinerna tjänar på ordentligt lagring är det där.

Längst upp i dalen ligger Côte-Rôtie. Det ­är för världens syrah-odlare vad Gucci är för modeskapare och Bentley för biltillverkare. Som namnet antyder är det väldigt varmt på de skyddade sydsluttningarna, något som ger vinerna en mäktig, men ändå extremt elegant, nyansrik och oemotståndlig smakrikedom.

FAKTA
STYREGÅRDS VAL: Strandhugg i Rhônedalen

Le Kitchen Café, Lyon. Anspråkslös och ­Michelin-hyllad restaurang som drivs av svenska toppkocken Connie Zagora.

Maison Pic, Valence. Restaurang i ­Valence som under ledning av kocken Anne-Sophie Pic fick sin tredje Michelinstjärna 2007.

Valrhona. Tain-l’Hermitage. Oavsett om man gillar vin till choklad, är producenten Valrhona ett lärorikt besök.

VISA MER

En udda detalj är att producenterna i Côte-­Rôtie får blanda ner upp till 20 procent av traktens vitvinsdruva viognier i rödvinet. Man skulle kunna tro att det är därför stereotypisk Côte-­Rôtie har en angenämt parfymerad doft, men i verkligheten använder mycket få odlare mer än fem procent viognier, och de flesta inget alls. Många hittar nyanser av peppar, mineraler, körsbär, kakao, jord, torkade blommor, ugns­bakade frukter, rökta charkuterier, björnbär, viol, grillrök och oliver i vinerna.

Samma vingård – skilda världar

En bit nedåt floden från Côte-Rôtie ligger Hermitage, det andra distriktet i norra Rhône som fungerar som måttstock för resten av vinvärlden, i varje fall för de som odlar syrah­druvor. Jämfört med Côte-Rôtie är vinerna från Hermitage ofta snäppet ännu kraftigare och täta, åtminstone när de är unga, och behöver gärna ett årtionde i vinkällaren för att komma till sin rätt. Hermitage innehåller alltid hundra procent syrah, och aromerna är tunga och kryddiga med lakrits, rök, kaffe, peppar och mörka bär som kännetecken.

Det finns två distrikt i norra Rhônedalen där rödvinspriserna är lägre, men där vinerna ändå erbjuder en massa av de så karaktäristiska syrah-smakerna: Saint-Joseph och Crozes-Hermitage. Det är i de distrikten de största fynden går att göra. Med rätt årgång och producent, kan man hitta viner som påminner om de mest ikoniska och dyraste vinerna, men med mindre koncentration och med mindre behov av lagring.

Doldisen i sammanhanget är vindistriktet Cornas, som ofta hamnar i en prisklass mellan Crozes-Hermitage och toppvinerna från Côte-­Rôtie och Hermitage. De är ofta bland det kraftigaste, mörkaste, strävaste och minst inställsamma som finns i vinväg, men rundas av och blir till stora upplevelser efter rätt antal år i källaren.

Chenin blanc blir bara godare med åren

Min personliga favoritårgång i norra Rhône? Utan att ha hunnit provat så mycket från 2018 – som de flesta förutsäger kan bli en mycket bra årgång – är 2015 och 2016 favoriterna. Vinerna har olika stil, men båda åren är i toppklass. Man kan inte handla vad som helst, men kvalitets­nivån är jämn och lägstanivån ovanligt hög.

Hur priserna kommer att utvecklas är förstås omöjligt att förutse, men de mest kända vinerna och producenterna från norra Rhônedalen är några av de vanligast förekommande på vin­auktioner efter Bordeaux och Bourgogne. Men framför allt är den fullödiga smaken av ett ­perfekt moget vin från ­Côte-Rôtie, Hermitage eller Cornas inget man glömmer i första taget.