Di Weekend VIN

Så blir 2017 för vinälskaren

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Per Styregård listar trenderna som kommer att påverka svenska konsumenters vinår. Det spanska mousserande vinet cava förutspås av många att sälja större volymer 2017.

Foto: Most photos

Vin förefaller ibland vara en egen, parallellvärld av karaffer, årgångar, korkdefekter och suspekta druvblandningar. Men vår konsumtion påverkas högst påtagligt av globala och lokala händelser. Politik, etik, lagar och trender kommer att styra ditt vindrickande 2017.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

1. Nätvinhandeln utmanad

I slutet av 2016 lade Socialdepartementet ett förslag på skärpta regler för införsel av alkohol. Om det godkänns, ska nya lag gälla från 1 januari 2018. Förslaget hotar bland annat de nätvinhandlare som är registrerade utomlands, säljer sina viner till svenskar via nätet och levererar till dörren med hjälp av budfirmor.

Ett förbud kan verka överdrivet, givet att nätvinhandeln bara är 0,5-1 procent av totalförsäljningen i Sverige. Och en stor del av aktörerna är seriösa handlare som ser sig själva snarast som ett komplement till Systembolaget. De säljer företrädesvis dyrare viner i mindre partier som har svårt att hävda sig på monopolhyllorna.

Det nystartade samarbetet mellan nätmatbutiken Mathem och nätvinhandeln Winefinder kan dock vara en av inspirationskällorna till förslaget. Om resten av den växande nätmatbranschen tar efter, skulle vinförsäljningen på nätet också kunna växa rejält.

Frågan kan mycket väl hamna hos EU-kommissionen, som ju har en hel del att säga i frågor om både monopol, konkurrens och alkohol.

 

2. Vårprimörprovningen

Under en vecka i april varje år går sedan 1980-talet den traditionsenliga primeur-provningen av stapeln i Bordeaux. Då åker vinskribenter med mörkt rödfärgade tänder skytteltrafik mellan slotten, ivrigt plitande i sina anteckningsblock. Noteringarna blir till artiklar som hjälper oss vinköpare när vi bestämmer vilka flaskor vi ska investera i.

När vinprovningsgiganten Robert Parker 2015 meddelade att han inte längre tänker prova en primeur – vilket slog ner som en bomb i etablissemanget – var farhågorna att provningarna kommer att minska i betydelse. En mardröm för de mellanhänder som länge levt på Bordeauxvinernas höga pris och spekulationsbenägenheten. Mindre fokus på vinerna som investeringsobjekt skulle inte påverka oss vanliga konsumenter nämnvärt. En positiv effekt skulle kunna vara att de ökande priserna planar ut. Återstår att se hur bilden ser ut när de första slotten offentliggör priserna i vår.

 

3. Livsmedelsstrategins konsekvenser

Efter två års arbete, lanserade nyligen regeringen en livsmedelsstrategi tätt följt av en handlingsplan som sannolikt får konsekvenser för vårt ätande och drickande. Men de exakta effekterna återstår att se. Kommer plane rade regelförenklingar att göra det lättare, roligare och mer lönsamt att tillverka vin, cider och öl i Sverige? Kan utvecklingen av matinkubatorer se till att vi hittar fler sätt att göra drycker av bär, frukter, örter och andra lokala råvaror? Vad kommer satsningen på att marknadsföra ”svenska och regionala mat-, dryck- och måltidsupplevelser för ökade export” leda till för matkulturen utanför storstäderna?

 

Alkoholfria viner allt starkare

4. De udda druvornas tid

Allt fler druvor går från obskyra till ren allmänbildning. För att känna dig bekväm nästa gång med vinlistan från din favoritrestaurang i knät, måste du plugga. Vilka druvor gillar du och vilka gillar du inte av rödvinsdruvorna nero d’avola, frappato, blaufränkisch, zweigelt, mondeuse, dornfelder och refosco, och vitvins-druvorna aligoté, vermentino, verdejo, savagnin, friulano, grillo och sauvignon gris?

 

5. Cavans uppsträckning

Det spanska mousserande vinet cava förutspås av många att sälja större volymer 2017. Men det mest intressanta är ändå att det 2015 lanserades en ny kvalitetsklass för de allra bästa vinerna från de bästa lägena, Cava de Paraje Calificado. Håll utkik efter beteckningen och jämför när det är dags med din favorit-champagne.

 

6. Vitt vin från rödvinsregioner

Under året kommer fler och fler vita viner från områden som är mest kända för sina rödviner bli vanliga på vinlistor. Vitt från Rioja, Bordeaux, Rhône och Beaujolais blir vardagsmat.

 

De små odlarna är Champagnes bubblare

7. Auktioner på Bukowskis

Systembolaget slår sig från och med 2017 i slang med auktionshuset Bukowskis för att hålla sina vinauktioner. Spikade datum för våren är 6–8 mars, 10–12 april, 15–17 maj och 12–14 juni. Lika många provningar är planerade i höst.

 

STYREGÅRDS VAL: Välkomna böcker 2017

  1. MED GRÖNA ÖGON. World of Sustainable Wine av Sandra Taylor (Board and Bench, maj 2017). Om hur vinindustrin kan bli drivande när det gäller hållbart jordbruk globalt, och vad vi konsumenter ska leta efter i vinhyllorna.
  2. ODLING I SIKTE. Practical Field Guide to Grape Growing and Vine Physiology av Bernini, Paoletti och Shuster (Wine Appreciation Guild, maj 2017). För alla som går i vinodlartankar. Komplement till deras tidigare bok Grapegrowing and Winemaking in Cool Climates.
  3. BUBBELTANKAR. Bursting Bubbles: A Secret History of Champagne and the Rise of the Great Growers av Robert Walters (Quiller, april 2017). Påstårsig kunna ”ändra sättet som vinälskare tänker om champagne”.