Di Weekend VIN

Rätta aperitifen retar aptiten

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Ljus, torr sherry passar perfekt till charkuterier, nötter och oliver.

Foto: Thinkstock

Champagne, chablis eller sherry? Här ger Di Weekends vinkrönikör Per Styregård sina bästa tips på hur man väljer den perfekta aperitifen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Att välja aperitif till middagen är ungefär som när män väljer slips. Den får gärna vara klassisk, men inte tråkig. Man vill inte framstå som förutsägbar, men ändå hitta något som faller många i smaken. Man bör vara genomtänkt, men absolut inte feg.

Varken middag eller klädsel står och faller med valet, men allt går så mycket lättare om det blir lyckat och man kommer igång på rätt fot.

När man hör ordet aperitif, tänker många säkert ”champagne!” som en betingad reflex. Det har årtionden av framgångsrik marknadsföring och generationer av envisa sommelierer sett till.

Ska man nu dricka champagne som aperitif, ta en gjord på bara chardonnaydruvor, en ”blanc de blancs”. Då retas aptiten till max. Om drycken däremot även ska passa till första rätten, låt maten styra vilken typ av champagne som passar bäst.

Beroende på plånbok och vanor tänker många snarare på andra bubbliga drycker än champagne: spansk cava, italiensk prosecco, fransk crémant eller bubbel från Sydafrika och Ungern. Håll särskilt ögonen på den här typen av mousserande vinerna i prissegmentet 150–250 kronor. Ofta mycket karaktär för pengarna och mer generositet än i champagne för samma pris. Viner med ursprung som australiska Tasmanien, italienska Franciacorta, Sydafrika och Sydengland är också värda att titta på.

Ett annat säkert aperitifkort att spela ut är chablis. Kallt och torrt men kostar en slant. Ett sådant vin fungerar utmärkt för att på egen hand sätta sprätt på aptiten, men passar också bra till snacks och förrätter med ingredienser vi gillar här i Norden: skaldjur, musslor eller fisk som är picklad, gravad, rimmad eller rökt.

Om chablis blir för kostsamt eller förutsägbart finns en uppsjö alternativ. Andra chardonnayviner som inte har fatlagrats eller fatats med fingertoppskänsla, är ett alternativ. Eller varför inte Albarino från Galicien, sauvignon blanc från Sydafrika, grüner veltliner från Österrike eller chenin blanc från Sydafrika?

Om tilltuggen eller förrättsingredienserna drar mer år lufttorkad skinka, charkuterier, nötter, mandlar och oliver, är det bra att gå upp ett par snäpp i smakkoncentration på drycken. Dit hör ljus, knastertorr sherry som dessutom ofta lämnar ett litet spår av sälta på tungan. Ett par olika sorters torr, ljus sherry i kategorin fino (och kusinen manzanilla) finns alltid i sortimentet. Mycket mer sällsynt är däremot fino med beteckningen ”en rama”. Det är en fino som tappats på flaska i princip direkt från faten, utan att gå igenom särskilt mycket filtrering och annat fipplande för att bevara maximal smak rikedom och personlighet.

Överkurs för sherrynördar är att två av de tre ”fino en rama” som lanseras på Systembolaget fredag den 3 juni, har lagrats i två olika städer i Andalusien. I den ena, El Puerto de Santa Maria, ligger lagringskällarna ett stenkast från svalkande och salta havsvindar som under lagringstiden sätter sina spår i dryckernas karaktär. Den andra staden där firma Lustau har sina vinkällare, Jerez de la Frontera, ligger några mil in i landet. Där är det någon grad varmare, och inte tillräckligt nära havet för att det ska påverka vinernas slutliga karaktär.

Vill man vara lurig och bjuda på något som inga andra än mycket erfarna vinprovare kan gissa vad det är, häll upp vitt, torrt från Jurabergen, gjort på druvan savagnin. Den är svår att beskriva och varierar en del från vin till vin, men ibland påminner den faktiskt en hel del om finosherry. Det finns också andra nyanser i vinerna från Jurabergen, som en lite nyanserad blommig, nästan tropisk fruktighet i doften.

Den lilla blommigheten i savagnin ska man inte vara rädd för. Den finns även i andra viner som fungerar utmärkt som aperitif. Rieslingviner till exempel. Eller druvor som är släkt med eller har likheter med de parfymerade muskat- eller gewürztraminerdruvorna på ett eller annat sätt. Som italienska zibibbo eller argentinska torrontés. Eller moscatel galego bianco i portugisiska Dourodalen, som med en kombination av friskt pirrande syra och blommiga övertoner formar mycket bra aperitifviner (som Vallado Primo 2015).

Underskatta inte första intrycket. Kommer man i gång på rätt sätt under en middag, med dryck och tilltugg som går hem, har man vunnit mycket. Lägg ned extra tid nästa gång listan över dryckerna ska skrivas. Betrakta första drycken ti sitt sammanhang, vad den ska passa ihop med, vad som kommer efter, och hur den tar sig ut om man tittar på måltiden som helhet.

Styregårds val

  1. STEN & KRITA. En Rama Fino de Jerez de la Frontera 15,5 procent, Lustau, Spanien (95076) 199 kr (500 ml). Supersyrligt, karaktärsfullt, smakrik med fin rondör och fullpackat av mineraler, våta stenar och krita.
  2. LÄSKANDE. En Rama Fino del Puerto de Santa Maria15,5 procent, Lustau, Spanien (95099) 199 kr (500 ml). Smakrik men ändå extremt läskande med ett aldrig så litet men ändå väldigt tydlig inslag av havssälta.
  3. SNUSTORR. Tio Pepe Fino En Rama, Gonzalez Byass 15 procent, Spanien (95028) 159 kr (750 ml). Inte överdrivet smakrik, men mycket elegant, snustorrt och friskt.