Di Weekend VIN

Pandemins pris i vinvärlden

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Bollinger La Grande Année Brut 2012 står sig väl på Liv-ex 100.

På ungefär samma sätt som börsvärlden har sina aktieindex – som FTSE 100 i London och S&P 500 i USA – har även vinvärlden index. Ett av dem är Liv-ex 100 som visar prisförändringar bland de hundra viner som handlas mest på andrahandsmarknaden.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det är förstås skillnad på att skaffa vinkällare och aktieportfölj, men indexen möjliggör vissa jämförelser. Som att Liv-ex 100 sjönk 1,06 procent i mars 2020, medan FTSE 100 föll 30 procent, och att första kvartalet 2020 var S&P 500:s sämsta någonsin. Med sådana exempel kan man hävda att vin är en klok investering på lång sikt, och ger bättre nattsömn än aktieportföljer.

Men även om pandemin inte har skapat samma berg-och-dalbana för vin som för aktier, har många dyra viner sjunkit i pris med så mycket som 20-30 procent på senare tid. Och ingen vet hur det ser ut efter covid-19. Hur påverkar stängda gränser skördearbetet? Vad händer om krogar inte kan öppna på länge eller om vårt sätt att äta på restaurang förändras helt?

Dessutom påverkas billigare vin annorlunda än dyra. Redan innan pandemin började hade priserna för billigare viner från Bordeaux sjunkit till en nivå så låg att producenterna inte ens kunde täcka kostnaderna.

Den svenska kocken Connie Zagora som driver The Kitchen Café i Lyon fick 19.45 den 14 mars veta att alla restauranger i landet skulle stänga vid midnatt. Oron för den egna verksamheten är förstås stor, men även för hur krisen slår mot små vinproducenter.

”Utbudet på allt vin i Frankrike, inte bara Bordeaux,  är större eftersom exporten inte längre fungerar. De flesta behåller samma priser, men en del försöker sälja av till kraftigt reducerade priser. Dels för att kompensera för inställd utlandsförsäljning, men också på grund av platsbrist. Jag har lyckats få tag på två lådor Marcels Lapierre Morgon 2019 som egentligen är slutsålda.”

Hon oroar sig för hur vinbönderna ska klara de många utmaningarna: klimatförändringar, fransmän som dricker mindre vin av hälsoskäl, ökad försäljning av billigt vin på stormarknader på bekostnad av vin från små vinbönder. Ovanpå detta kommer nu också pandemin.

FAKTA
STYREGÅRDS VAL: Tre viner som utvecklats väl på Liv-ex 100

Vinkändis. Bollinger La Grande Année Brut 2012, Champagne (nr 7579) 1 499 kronor. Ett av Champagnes mest kända viner. Fylligt, lagringståligt och med stor andel av druvan pinot noir.

Uppvisning. Le Pavillon Rouge M Chapoutier 2015, Frankrike (nr 75484) 2 699 kronor. Skolboksexempel både på vad ­Hermitageberget i norra Rhône­dalen och syrah-druvan kan ­prestera som allra bäst.

Till källaren. Gaja Sorí San Lorenzo Barbaresco 2014, Piemonte (nr 95060) 3 999 kronor. Ett av Italiens och Piemontes mest omtalade viner och ett av de som kräver längst lagring innan det visar sig från sin bästa sida.

VISA MER

Många viner på Liv-ex 100 kommer från Bordeaux. De görs ofta på slott med stabil ekonomi, men även de utmanas. Charles Thomas är försäljningschef på ett av dem, Château Cos d’Estournel. Han ser coronakrisen som kulmen på en rad utmaningar.

”Många faktorer har ställt till problem, amerikanska tariffer, brexit och handelskriget mellan Kina och USA.”

Hitta rätt i den digitala vinvärlden

Enligt honom har prisnivåerna gått ner på ­viner i Frankrike och på exportmarknaderna.

”Många företag – från grossister och importörer till distributörer och vinhandlare – behöver kontanter för att hålla sig flytande och kunna betala ut löner.”

Château Cos d’Estournel har förmodligen lång ekonomisk uthållighet, men Charles ­Thomas tror att coronakrisen kan bli värre än finanskrisen.

”Bordeaux hämtade sig den gången, men coronakrisen är unik. Den förändrar kundernas beteende både när det gäller hur de köper vin och hur de reser.”

Även vinpriser i Sverige kommer att påverkas, men det kan dröja något. På Bukowskis senaste vinauktion 9–11 maj skönjdes ingen avmattning. Snarare var budgivarna fler än vanligt, enligt värderingsansvarige Johan Blanche.

Samma vingård – skilda världar

”Vi hade endast två procent återrop. En förklaring kan vara att resandet har minskat och de som normalt handlar exklusiva drycker utomlands nu får göra det i Sverige. En långsiktig trend är att de stora kategorierna, Bordeaux, Champagne och Italien närmar sig varandra i omfattning. För några år sedan var Bordeaux dominerande. Vi ser även en liten spridning till nya ’trendiga’ regioner som Jura och Österrike.”

Hårt drabbade och i stort behov av stöd är bönder som säljer vin främst till krogar, som Jean-Pascal Sarnin i kommunen Saint-Romain i Bourgogne. Han köper in ekologiska druvor, tillverkar och lagrar vinerna och säljer under egen namn.

”90 procent av våra kunder globalt är restauranger. Vår kommersiella verksamhet stannade helt plötsligt bara av. För att kompensera för denna enorma förlust av inkomst, skapade vi en onlinebutik på fem dagar för att bygga upp relationer till privatpersoner.”