Di Weekend VIN

Nya vågen från Champagne

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I Champagne finns en växande skara producenter som revolterar mot en del av traditionerna i området som framför allt de stora, etablerade husen representerar, skriver Di Weekends Per Styregård.

Hög kvalitet och stor individualitet är ledorden för en rad producenter i Champagne som utmanar i den traditionstyngda regionen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Tre år i rad har brittiske champagnefanatikern och vinimportören Tim Hall hållit en omåttligt populär vinprovning på fashionabla medlemsklubben 67 Pall Mall i London. Den senaste i juni i år. Där radade han upp champagne från producenter han är särskilt förtjust i, och, får man anta, som han har eget intresse av att lyfta fram. De flesta kommer från små, oberoende champagnebönder, men också från några av de riktigt stora champagnehusen. Gemensam nämnare är att alla fokuserar på att göra vin av hög kvalitet och med stor individualitet.

Man kan anta att det är därför Tim Hall lånat ett begrepp från den franska filmhistorien som rubrik: New Wave Champagne. Franska nya vågen på 1960-talet var en av filmhistoriens viktigaste rörelser, och en reaktion mot sättet att göra film som dominerade då. Nya vågen-regissörer som Jean-Luc Godard, François Truffaut, Éric Rohmer, Agnès Varda och Claude Chabrol lämnade filmstudiorna för att spela in ute på gatan, i verkligheten, och komma närmare aktuella frågor i samhället. De var mer benägna att experimentera med filmernas visuella stil, berättandet och redigering.

Och man kan se Tim Halls poäng. I Champagne finns en växande skara producenter som revolterar mot en del av traditionerna i området som framför allt de stora, etablerade husen representerar. Men det handlar inte om de små mot de stora. Även fler och fler storproducenter fokuserar hårt på kvalitet, öppenhet, hållbarhet och personlighet i sina viner.

Tim Hall skulle förmodligen bara ta med några av vinerna i min lista i sin provning, men i mitt tycke har alla både kvalitet och individualitet.

En av producenterna, Eric Rodez, sköter vingårdarna biodynamiskt. Vinet Eric Rodez Blanc de Blancs Grand Cru Brut är en blend av vin från 15 vingårdar och sex årgångar, 2005-2010, vilket är en ovanligt stor bredd. 70 procent är också lagrat på ekfat för att bidra till smakrikedomen, vilket gör att vinet sitter perfekt till mat.

Helt annan karaktär har Delamotte Brut gjord på både chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Det har legat på jästfällningen 30–36 månader och har en stram syra, hög mineralitet och nyansrikedom av ett slag som med fördel avnjuts på egen hand som aperitif, men också lyfter fram aromer i rätter med kokta skaldjur eller fisk.

Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill 2006 är ett kultvin som många samlar på. Köp nu och lägg undan några år eller sikta istället på årgång 2008, som champagnehuset själva klassar som den bästa årgången sedan 1988.

Ett annat champagnehus, Louis Roederer, låter en liten del av vinet Brut Vintage 2012 vinifieras på ekfat för att bidra till den individuella smaken. Sen får vinet vila fyra år på jästfällningen och ett år på butelj innan det släpps till försäljning. Vinet är i dag fortfarande ungt, men redan nu finns toner av hasselnöt, citrus, moget äpple, honung och kanderad frukt att njuta av. Louis Roederer äger gigantiska odlingar, och köper bara in druvor till sin standardcuvée. Brut Vintage 2012 är alltså gjort bara på druvor från egna, ekologiskt förvaltade vinfält.

Drappier gick 2016 ut och utgav sig för att vara det första i Champagne vars nettoutsläpp av växthusgaser är lika med noll. För att uppnå det kommer en stor del av energin från solpaneler, de undviker luftkonditionering och investerar i hållbarhetsprojekt i Indien. Delar av husets odlingar drivs ekologiskt. Drappier Carte d’Or Brut är firmans storsäljare, till största delen gjort på pinot noir, varav fem procent fått mogna på ekfat är ett mycket smakrikt, torrt vin med lite kryddiga toner och generös frukt.

Financial Times vinskribent Jancis Robinson var med på Pall Mall 67 i somras, och sammanfattar så här hur man blir en nya vågen-producent: ha aldrig kostym, låt platsen där druvorna vuxit påverka smaken på vinet, odla ekologiskt, använd ekfat, minimera sötman, var transparent och tillhandahåll så mycket information om vinerna som möjligt till konsumenter.

Du som planerar inköp av mousserande viner till jul, mellandagarna och nyår, satsa inte alla pengar på ett kort. Det kommer fler bubblande rekommendationer på den här sidan närmaste veckorna.

Styregårds val: Systembolagets tre bästa rosa champagner

Alfred Gratien Rosé Brut (nr 78332) 329 kronor. Pigg syra pirrar på tunga och matchas av generös ton av hallon och körsbär. Bra som aperitif.

Gosset Grand Rosé Brut (nr 7405) 499 kronor. Mäktigt men ändå elegant med intensiv syra, kompakt frukt och rostad ton. Till vaktel eller viltfågel.

Charles ­Heidsieck Rosé Réserve (nr 77426) 549 kronor. Elegant mästerverk. Toner av hasselnötter och ­hallon. Till rätter med tryffel eller anka.