Di Weekend VIN

Nya smaker i adventstider

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Viner som smakar mycket men samtidigt är lätta, lämpar sig fint att dricka som de är i stället för glögg på adventsminglet, till julbordet eller julkalkonen”, skriver Per Styregård.

Foto: Most photos

Början av december är inte bara glöggfest och adventsmingel. Då släpps också av tradition en rad viner på Systembolaget i lite högre prisklass. Ofta från välkända, ikoniska producenter, men också en del nya och oprövade kort.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Egentligen behöver man inte betala mer än drygt en femtiolapp för en flaska drickbart vin. Men vill man att råvaran ska slå igenom i smaken på allvar, får man hosta upp mer. Det är som med bilar. Grundmodellerna fyller sin funktion, men har man fått smak på körglädjen, kurvtagningen och prestandan i de dyrare modellerna, kostar det mer.

Har du inte gett druvan malbec en ärlig chans, kan det vara dags. Vinerna är nästan alltid djupt mörkröda i färgen, med mycket smak och struktur. Många vindistrikt i världen arbetar med malbec, men argentinarna excellerar i konsten. Där brukar malbecvinerna dofta mörka plommon, björnbär, blåbär, slånbär, och ibland även kryddor, rått viltkött och violpastill. Inte sällan smaksätter vinmakaren med några månaders lagring på fat av rostad ek, som ger ytterligare komplexitet och djup. Dessutom har argentinarna en tradition av att göra viner med generös fruktighet som anpassar dem både för barhäng och att ställa på middagsbordet. Hoppade du på primitivovågen, men har tröttnat? Gillar du chilenska vinernas fruktbombardemang, men tycker det ibland går till överdrift? Är du en zinfandelälskare på jakt efter alternativ? Malbec är lösningen.

Rödvinsdruvan touriga nacional har aldrig fått den uppmärksamhet den förtjänar. Det kan bero på att den mest växer i Portugal och att den ofta blandas med andra druvor. Men det är ändring på gång. Portugal, med Lissabon i spetsen har, kanske något oväntat, seglat upp som ett av Europas mest intressanta gastronomiska länder. Och då följer touriga nacional-vinerna med på tåget. Vinerna är kompakta, mörka med stor smakrikedom, en massa strävhet, angenämt hög syra och med aromatiska dofter och smaker av torkade blommor, te, örter och enbär. Många producenter ger vinerna en kyss av lätt kaffesmakande, rostade ekfat. Till råga på allt blir vinerna ofta bara bättre av att lagras några år. Är du en bordeauxvinsälskare som sörjer att dina favoritviner blivit för dyra? Har du fallit för merlotdruvan, men vill växla upp med lite mer kraft och strävhet? Då är touriga nacional vägen att gå.

Lätt blommig doft har den gröna, eller rättare sagt svagt rosafärgade druvan gewürztraminer gemensamt med touriga nacional, men där slutar likheterna. Den parfymerade, kryddiga tonen i gewürztraminer kan ibland gå till överdrift, som när man tar ett stänk parfym för mycket på halsen. Men när vinmakaren kan sina saker är den här typen av vin bland det mest angenämt lättdruckna som finns. Ofta med en knivsudd attraktiv sötma, blommiga övertoner, en härligt munfyllande fruktighet och ganska rejäl alkoholhalt som ger tryck åt hela upplevelsen. Tycker du att vita viner ofta smakar blaskigt och menlöst, eller har svårt att hitta vin som passar till maträtter med ingefära, rosenvatten, koriander, cayennepeppar, kummin eller sojasås? Prova en gewürztraminer från franska distriktet Alsace.

Den kanske allra mest oemotståndliga rödvinsdruvan av alla är gamay. Så nedslinkande mjuk, uppiggande frisk och elegant i sin framtoning. Och så lik körsbärskärnor och hallonkärnor i eftersmaken med ett litet karaktärsdanande inslag av kärvhet som balanserar helheten. Viner som smakar mycket men samtidigt är lätta, lämpar sig fint att dricka som de är i stället för glögg på adventsminglet, till julbordet eller julkalkonen. Se bara till att det står Morgon, Fleurie, Brouilly, Moulin à Vent eller något av de andra byanamnen på etiketten, för annars kanske den karaktäristiska gamaysmaken inte riktigt slår igenom.

STYREGÅRDS VAL:

De bästa söta juldryckerna

Bli en mästare på matchning

Vinglögg. Roslags Äppelglögg Stark 14,5 %, Norrtelje Brenneri (31311) 149 kronor. Sött, eldigt med drag av diverse julkryddor. En hel del äppelsmaki bakgrunden.

Starkare glögg. Blossa Trestjärnig Guld 21 % (96009) 82 kronor. Tung, mycket kryddig, bränd och chokladig doft och smak med spritiga övertoner. Smaken dröjer sig kvar länge.

Våga vidga dina vinvyer

Alkoholfritt. Blossa Vinteräpple 0,5 % (nr 11978) 39 kronor. Sliskigt och sött, men ändå rent äppelsmakande med frisk, avslutande syra.