Di Weekend VIN

Nya sidor av klassiska viner

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Côte de Brouilly är ett av de mest klassiska ursprungen i franska Beaujolais.

Hur ska "klassiker" i vinvärlden definieras? Di Weekends dryckesexpert Per Styregård tar litteraturen till hjälp.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Författarinnan Penelope Lively upplever att nedstängningen av det brittiska samhället bidragit till att hon återupptäckt litterära klassiker, berättar hon en artikel i The Guardian. Hon älskar att läsa Alice i underlandet med sitt barnbarn via Skype, också för att själv njuta av den en gång till.

Och de är inte ensamma. Sedan pandemin startade, har nedladdningar av Krig och fred, Möss och människor och andra klassiker ökat dramatiskt.

Om samma trend gäller vinvärlden – att det dricks fler klassiska viner – är svårare att av­göra. Det beror också på hur ”klassiskt” vin definieras. Ordet klassisk används ganska ofta för att beskriva årgångar, druvor, odlingslotter, vinbönder eller vinstilar. Definitionen av klassiskt för vin skiljer sig säkert från litteratur, men jämförelsen kanske ändå kan ge insikter.

Det går faktiskt att byta ordet ”bok” mot ”vin” i några av den italienske författaren Italo Calvinos lista över 14 goda skäl att läsa klassiker. Som i ”Ett klassiskt vin är ett vin som även när vi dricker det för första gången ger känslan av något vi njutit av tidigare”. Ungefär så känns det att korka upp ett riktigt bra vin från Côte de Brouilly, ett av de mest klassiska ursprungen i Beaujolais, gjort på druvor som vuxit på ­Brouilly-bergets sluttningar. Vinerna brukar smaka krutrök, viol, mörka körsbär och hallon, och är kända för att ha bra tryck i både strävhet och smakrikedom. Ett vin som inte bara är gott att dricka på studs, utan blir ännu godare efter ett eller ett par år i källaren. Som gjort för att dricka till en bit hård, smakrik ost på komjölk, som fransk comté eller svensk Almnäs tegel.

En annan av Italo Calvinos goda skäl ­fokuserar på det unika i upplevelsen: ”Klassiker är viner, som ju mer vi tror att vi kan om dem genom att prata om dem, desto mer originella, oväntade och innovativa upplever vi dem när vi verkligen dricker dem”. Ett område i vinvärlden som både är klassiskt och ibland även lyckas med konsten att överraska, är Chinon i Loire­dalen. På få andra ställen i världen får viner på cabernet franc-druvan en så vibrerande, intensiv fruktighet med smak av surkörsbär, nyklippt gräs och färska örter. Och som passar lika bra till matiga sallader med grillad kyckling, knappt mogna nektariner och färska örter.

FAKTA
STYREGÅRDS VAL: Blivande svenska klassiker?

KÄRVT. Skogsvin Bäcken 10,5% (nr 34713) 177 kronor. Blåbärsvin från Norrlands Fruktvin i Västerbotten som bjuder torra, kärva och skogslika aromer av blåbär.

FRISKT. Kullabergs Rosé 2019 (nr 34647) 189 kronor. Finfin kombo av frisk syra, tät frukt och smak av hallon och lingon. Årets ­roligaste och skånskaste rosé.

SVENSKFAVORIT. Klagshamn Solaris 2019 (nr 34681) 209 kronor. Den svenska favoritdruvan solaris i sitt esse med smak av grönt äpple, krusbär, citron och färska örter.

VISA MER

I bästa fall kan upplevelsen av ett klassiskt vin verkligen beröra. Det kan till och med vara ­något vi identifierar oss med eller något vi ­ä­lskar att hata: ”Ett klassiskt vin är ett vin som det är omöjligt att inte beröras av, och som hjälper dig att definiera dig själv i relation till, eller kanske i motsats till.”

Kanske är finosherry det bästa exemplet, ett av de mest polariserande, klassiska vinerna som finns. En del är ständigt förälskade i den knastertorra, friska smaken av skållade mandlar, brödjäst och sälta, särskilt när det serveras lufttorkad skinka, tortilla espagnola, marinerade oliver och rostade mandlar på bordet före middagen. Andra vill slippa ta den sydspanska aptitretaren i sin mun, inte ens när det står ”en rama” på buteljen, som innebär att vinmakaren filtrerat innehållet mer varsamt, och låtit mer av det mumsiga innehållet vara kvar.

Samma vingård – skilda världar

Oavsett om det handlar om litteratur eller vin, är tid nog den viktigaste ingrediensen för att skapa en klassiker. Bara tid kan avgöra om en bok eller ett vin verkligen kvalificerar sig för det lite nötta epitetet eller inte.

Hur lång tid tar det innan vi börjar skryta med klassiskt, svenskt vin? Innan de hittar sin helt egna karaktäristik? Eller går det redan nu att prata om klassiska svenska smaker med hög fruktsyra och komplexa fruktaromer som fått lång tid på sig att utvecklas i det svala klimatet?

Hitta rätt i den digitala vinvärlden

De svenska vinerna blir bara bättre och bättre för varje årgång som går, och är väl värda att ständigt hålla koll på. Men det kommer dröja innan de når samma internationella status som Pippi Långstrump, Nils ­Holgerssons under­bara resa genom Sve­rige och Utvandrarna.