Di Weekend VIN

Nya och gamla sommarklassiker

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Bordeauxviner nämns ofta i klassikersammanhang.

Foto: Mostphotos

Ordet ”klassiker” borde egentligen vara helt utslitet, efter att ha använts så många gånger. Det fina med klassiker är att du bestämmer innebörden själv, skriver Per Styregård.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Ordet ”klassiker” har använts många gånger i de mest disparata sammanhang. Ändå finns det kvar lite spänning och substans. Kanske för att det signalerar trygghet och igenkänning. I en nyhets- och sensationsorienterad värld står det klassiska i bästa fall för något bestående och av god kvalitet. Eller i värsta fall för något bakåtsträvande och exkluderande.

Personerna bakom snabbmatskrogen Svenska klassiker på Stockholms centralstation har bestämt att lövstek med strips och schnitzel med strips är svenska klassiker. En grupp vältränade män på 1970-talet bestämde att En Svensk Klassiker innebär att man lyckas ta sig levande igenom fyra långa distanser av simning, löpning, cykling och skidåkning.

Hör du någon i Bordeaux prata om en klassisk årgång, handlar det antingen om en av de bästa årgångarna på länge, eller lika gärna en ganska skakig årgång då vädret varit nyckfullt och vinerna blir därefter.

En klassisk aptitretare, i varje fall om du frågar spanjorer, är torr, ljus fino eller manzanilla. Serveras med tilltugg som boquerones (inlagd strömming på spanska), svensk inlagd sill, charkuterier, lufttorkade skinka eller saltade och rostade mandlar. Eller kaninpaté med rostat surdegsbröd och cornichoner. Den som är snabbfotad kan få tag på en flaska Tio Pepe Fino En Rama, men andra finos och manzanillas gör också jobbet.

Ostron är i princip lika goda på vintern som på sommaren på våra breddgrader. Det är så mycket som är gott att dricka till ostron att det är svårt att kora en given klassiker, men mousserande torde ligga bra till. Välj knastertorr cava som Recaredo Terrers Brut Natur 2010 för att matcha de hälsobringande mineralerna.

Färsk makrill är en ständigt underskattad delikatess. Grillad på rätt sätt är den saftig med lagom tätt kött och fräsch smak av hav. Välj vitt vin med eller utan fatkaraktär, och undvik de mest aromatiska. Plocka något i stil med Leth Grüner Veltliner Familien Reserve 2016 eller, för lite mer klös, Côtes du Jura Chardonnay 2014.

En norsk sommarklassiker är kokt vildlax med gurksallad och potatis. Häll upp en vanlig chablis från någon mycket bra producent eller ännu hellre en Chablis Premier Cru, kanske Chablis Premier Cru Beauroy 2015 från JM Brocard.

Hel spetskål eller helt vitkålshuvud har blivit en allsidig klassiker att låta ligga länge på grillen medan man ägnar uppmärksamheten åt andra, känsligare råvaror. Ytan blir fint knäckig och lite bränd, innandömet saftigt, och du har möjligheten att fylla grönsaken med olika ingredienser. Anknyt till smakerna med ett smakrikt, inte alltför aromatiskt vitvin, som Héritage Côtes du Rône Blanc Ogier 2016.

Guldkorn på hyllorna i höst

Portabelloostburgare med brioche är också redan en klassiker. Det ser man när man letar recept på nätet. Och den som vill göra den näringsrikare, kan lägga till pommes och tryffelmajonnäs. Välj vin gjort på någon av druvsorterna pinot noir eller nebbiolo med toner av svamp, tryffel och nötter i smaken. Eller ta steget fullt ut med något riktigt robust, som Gérard Bertrand Château LHospitalet 2015.

Feta och mindre ädla styckningsdetaljer från svenska lamm är bland det bästa man kan långgrilla, särskilt när färsk timjan, rosmarin, lagerblad och rotsaker är med i bilden. Matcha med amerikanska vinet Louis M Martini Napa Valley Cabernet Sauvignon 2013 i vilket den svartvinbärssmakande fruktigheten – tack vare att det har ett par år på nacken – fått sällskap av andra, kryddiga och örtiga inslag.

Chokladkräm med flingsalt och dyr olivolja åt jag för första gången på tapasbaren Tapas24 i Barcelona. Men desserten dyker upp lite varstans numera, och har blivit en klassiker. Drick söt men inte jättesöt sherry till. Som amontilladoblandningen As You Like It på halvflaska från producenten Williams & Humbert.

Tv-serien Twin Peaks tredje säsong innebär förmodligen ett uppsving för klassisk amerikansk körsbärspaj, men i Sverige är det blåbärspaj som gäller.

Och även om många kan tänka sig portvin till, finns det inget som slår en bit ugnsvarm paj, gräddig vaniljsås och rykande hett, svart kaffe. Tala om klassiker.

Styregårds val: Långväga törstsläckare utan alkohol

Bubblare till höstbjudningen

Kaffe & Tonic. Sommarsuccén från de senaste somrarna funkar även i år. Fyll ett glas med isbitar, häll på ¾ med din favorittonic, toppa försiktigt med dubbel espresso.

Japanskt iste. Den optimala törstsläckaren i värmen. Lägg en rågad tesked japanskt senchate av god kvalitet i vatten i kylen över natten. Sila och njut.

Lassi. All lassi är inte söt. I Pakistan och norra Indien dricker man yoghurt blandat med vatten och en nypa salt som törstsläckare på sommaren och under ramadan.