Di Weekend VIN

Nu sprudlar kreativiteten på svenska vingårdar

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

FRITÄNKARE. K Felix G Åhrberg på Kullabergs vingård.

Lars Jansson

Medan 2018 var bästa årgång hittills i svenska vingårdar, är sommaren 2020 rätt tid att upp­leva vinerna på restaurang, i vinbarer och genom att beställa hem från Systembolaget.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Tidigt under förra seklet förekom en hel del ruffel och båg kring vinerna från Châteauneuf-­du-pape i Sydfrankrike. Det hade kostat området enorma pengar att bygga upp vingårdarna ­efter att vinlusen förstört stora delar av dem i slutet av 1800-talet. Det gjorde vin­bönderna sårbara för aktörer som ville dra nytta av om­rådets goda namn och som inte drog sig för att lura konsumenterna.

En av områdets vinprofiler, Baron Le Roy, ­satte sig ner med kollegor och skissade på ett regelverk för att sätta stopp för fifflet. Lagar för exakt inom vilka gränser druvorna måste växa för att få kalla vinet Châteauneuf-du-pape, vilka druvsorter som fick användas, och hur tillverkningen skulle gå till. Dokumentet blev startskott för regelsystemet, AOC, som numera innefattar alla franska vindistrikt, och som inspirerat vinlagstiftning över hela världen.

Det finns lagar att följa för vinodlare även i Sverige, som en lång lista över vilka druvor som får odlas, men det går inte att jämföra med vad som gäller i Frankrike. I Sverige är det mer vilda västern, men så är också vinodling ett ganska nytt svenskt fenomen. I varje fall jämfört med Châteuneuf-du-pape, där de första vinrankorna stacks i jorden av romarna.

Sverige ansökte och godkändes som vinland av EU så sent som 1999. Men det innebär inte att vi måste vänta hundratals år innan vinerna blir att räkna med. Processen från nyfött till ­moget vinland verkar gå fortare nu för tiden. Om Châteauneuf- du-pape är en grå eminens som uppnått sista nivån i utvecklingen, så har svenska vingårdar just börja närma sig tonåren. Bångstyrig och valpig med oren hy och lynnigt humör är den svenska vinbranschen inne i en väldigt kreativ och spännande period. Just avsaknaden av hårda regler gör att det experimenteras vilt både med druvsorter, tillverknings­teknik och lagring.

På ekologiskt certifierade Hällåkra vingård i södra Skåne odlar vinmakaren och ägaren ­Håkan Hansson både hybriddruvor anpassade till vårt klimat, som gröna solaris och blå rondo, och internationella sorter om pinot noir, pinot gris och auxerrois blanc. Senaste tillskottet i vinportföljen är Margareta och Jöns, båda årgång 2019, på solarisdruvan tillverkade med lång skalkontakt, naturlig jäst och utan filtrering och klarning.

Familjevingården Vejby på Bjärehalvön är till skillnad från de flesta andra svenska vingårdar mest kända för sina röda viner. Det går att boka vinprovning i deras egen Georgien-inspirerade vinkällare, Marani, där vinerna tillverkas i deras importerade, nedgrävda amforor i lera.

Liksom på ett par andra gårdar, gör Flying vingård ett vin inspirerat av det spanska solerasystemet, där vin från flera olika årgångar får jäsa ­buteljeras tillsammans. Ett sätt att kompensera och jämna ut mellan riktigt goda och dåliga år.

Kullabergs vingård på Kullahalvön är en av landets största och också en av de mest fritänkande. Vin­makaransvarige K Felix G ­Åhrberg gör både torra ädelrötade, orange skalmacere­rade, vita fatlagrade, rosa och mousserande viner med en seriositet som står sig internationellt.

Krav-certifierade Långmyre vingård på södra Gotland planterade 26 000 vinplantor på sina fem hektar försommaren 2018, just innan torkan och hettan satte in. Många ser med stor nyfikenhet fram emot att testa vinerna gjorda på nya, resistenta druvsortskorsningar framtagna i norra Italien för att klara av det gotländska klimatet på ett bra sätt: fleurtai, merlot kanthus, soreli och cabernet volos.

Medan 2018 var bästa årgång hittills i svenska vingårdar, är sommaren 2020 rätt tid att upp­leva vinerna på restaurang, i vinbarer och genom att beställa hem från Systembolaget. Eller ännu bättre, resa runt och besöka vingårdarna som ofta är glada att ta emot besök. En unik möjlighet att uppleva den sprudlande, ohämmade kreativiteten som råder just precis nu bland vinbönderna, en period i utvecklingen av Sverige som vinland som kanske inte kommer till­baka.

Det blåser nya vindar i Bourgogne

STYREGÅRDS VAL: Barer med bra sortiment av svenska viner

Swedish Wine Cellar i Malmö.

Nystartad vinbar med enkla bistro-rätter och svenska viner. Sannolikt landets längsta vinlista med svenskt vin.

Wine Mechanics i Göteborg.

»Visst kan Sverige göra högklassiga viner«

Restaurang, bar, vinprovningar och egen tillverkning av viner gjorda på druvor från Europa.

Combo Vinbar i Stockholm.

En av stans bästa vinbarer, alltid med ett litet men noggrant urval svenska viner på listan.