Di Weekend VIN

Njut av vin med drivor av sötma

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det talas mycket om portvin just nu – Per Styregård ger goda tips inför storhelgerna.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Dessertviner för en tillvaro i skym­undan. De söta vinerna dyker upp sist i måltiden, och det är ofta där det snålas in, oavsett om pengarna kommer från egen plånbok eller ­företagets. Många tycker att ett vin till förrätten och ett annat till huvudrätter är nog, och att ytterligare ett vin till desserten ­verkar slösaktigt.

Försäljningen av söta viner har länge varit på nedgång. Dessutom är vinerna inte bara söta, många av dem innehåller mycket alkohol, kalorier och potentiell huvudvärk.

Men kanske är det med vin som med människor, att bland dem med sämst själv­förtroende, sviktande ekonomi och ifrågasatt hälsoprofil döljer sig många gånger stora, spännande personlig­heter. Och är det inte, i dessa ­tider av stor hälsomedvetenhet och ett myller av självutnämnda experter som vill bestämma vad du ska äta och dricka, lite extra härligt att njuta av vin med drivor av sötma? Och sedan är det faktiskt skillnad på sötma och sötma, i varje fall för hälsan. Naturligt socker från druvor i ett vin är inte samma sak som tillsatt socker i läsk eller energidryck.

Det talas mycket om portvin just nu, bland annat för att det gjordes årgångsportvin både 2016 och 2017. Att två årgångar efter varandra av skörden i Dourodalen är av så hög kvalitet att nästan alla de tunga portvinshusen sett sig ­manade att göra årgångsportvin, kanske inte ­låter så märk­värdigt. Men bakgrunden är att sådana år bara infallit 25 gånger de senaste ­hundra åren, och ingen gång två år efter varandra.

Varken 2016 eller 2017 är redo att drickas, båda kräver egentligen årtionden av lagring för att mogna. Men det ligger en inte oväsentlig masochistisk njutning i att korka upp dem ­redan nu. Dels för att vinerna är så fullproppade med härlig smak av blåbär, moreller, mörk choklad, kryddor och örter, men också för att man genom att korka upp nu fullt medvetet tackar nej till de ännu godare, mer komplexa smakerna och sannolikt mycket högre värdet vinet ­kommer ha om ett par decennier.

Men det finns portvin som inte är gjort för lagring, utan för att dricka på uppstuds. Som 10, 20, 30 eller 40 år gammal tawny port. Det är ­viner som lagrats på fat under lång tid och ­redan mognat. Årsbeteckningen är mer en fråga om stil än exakt hur gammalt innehållet är. Jag brukar föredra 10- eller 20-årig, dels för att de har behållit mer av vinets ursprungliga, fräscha fruktighet, dels för att de brukar vara mer prisvärda. Men det kan skilja sig från producent till producent.

En annan typ av portvin som inte kräver lång lagring är Late Bottled Vintage, LBV. Dessvärre verkar inte portvinshusen riktigt överens om hur den typen av port ska smaka, så det är lite rysk roulette att köpa. Har du tur smakar det precis som färdiglagrat årgångsportvin, till en femtedel av ­priset och utan 10–15 års väntan. Men ibland är vinerna inte alls lika komplexa, ­mogna och spännande som ut­lovat.

Godast till port är blåmögelost. Servera till Colston Bassett’s Stilton från det lilla ysteriet i Nottinghamshire i England. Den är krämig men ändå distinkt salt och smakrik, och möjligtvis världens godaste stilton. Eller matcha med svenska storheter som Bredsjö Blå från Hällefors, Hallands Himmel från Kvibille Mejeri eller Svedjan Rustik från Kåge i Västerbotten. Visst går det att dricka port till blåbärspaj och chokladdessert, men det finns andra söta viner än port som ­passar ännu bättre.

När tung sötma och syltig smak av rött portvin blir övermäktigt, byt till vitt portvin. Servera i glas med mycket stor kupa, fyll upp med en massa is och en lång skruv nyskuret apelsinskal. Om det ändå blir för sliskigt, toppa upp med en rejäl skvätt av din favorittonic.

Finns det ett möjligt nyårslöfte här någonstans? Ja! Drick aldrig mer läsk eller energi­dryck. Då kan du i stället ibland unna dig några glas sött vin som inte bara är gjort för att få dig att dricka så stora volymer som möjligt, utan njuta ordentligt på vägen.

STYREGÅRDS VAL: Köpläge för årgångsport 2016

Fonseca Vintage Port 2016. (nr 90463) 879 kronor. Bra struktur, bra längd, stor komplexitet och frisk, fräsch syra. Supergott nu, ännu godare om 10–20 år.

Graham’s Vintage Port 2016 (nr 90282) 999 kronor. Några enstaka flaskor finns kvar av det intensivt mumsiga, fruktmättade, kryddiga och chokladiga mästerverket.

Taylor’s Vintage Port 2016 (nr 90587) 964 kronor. Extremt ungdomligt, superkomplex smak med tät, fyllig fruktighet, torkade fikon, romrussin, örter och bär.