Di Weekend VIN

Navigera rätt i vitvinsvärlden

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

VIT VINNARE Vin på druvan semillon är ett bra alternativ om du har tröttnat på chardonnay.

Foto: Thinkstock

Många vindrickare har bra koll på sina röda favoriter, medan vitvinerna upplevs som mer anonyma och svårare att hålla i sär. Ett sätt att hitta fram till sin egen vitvinssmak är att gå på druvsort, skriver Per Styregård.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Föredrar du rött eller vitt vin? Förvånansvärt många svarar rött, åtminstone i min bekantskapskrets. Själv har jag lika svårt att förstå den frågan som: ”Är du en förrätts- eller dessertperson?” Varför välja? Efter att helt ovetenskapligt ha frågat runt varför så många väljer rött framför vitt, kan jag konstatera att det snarare beror på okunskap än ovilja. De flesta har bra koll på vilket rödvin de gillar och varför. Men inte vitt. De vet helt enkelt inte hur man navigerar mellan vitvinsstilar. I stället väljer man på måfå, vilket leder till att det mesta smakar ungefär likadant.

Ett sätt att hitta fram till sin egen vitvinssmak är att gå på druvsort. Men kruxet är att man inte får vara för priskänslig. Enligt samma ovetenskapliga undersökning verkar många ha en lägre smärtgräns för vitt än för rött. De lägger kanske 80 kronor på vitt vin och 120 på rött. Dessvärre är det just runt hundringen som druvsorten börjar ta skruv. I 80-kronorsklassen kan en del viner visserligen vara hyfsat goda, men särskilt mycket karaktär av druvan har de inte.

Drick vin gjort på semillon när du tröttnat på chardonnay. Förutsatt att vinmakaren inte har tagit alltför många genvägar kan semillonviner smaka riktigt mycket och ibland lagras riktigt länge. En del brukar kalla den mycket karaktäristiska smaken för ”vaxig”, andra tycker konsistensen är ”fet”. Den som har tålamod att låta flaskan ligga länge, kan njuta av andra, mer komplexa aromer av honung, blommor och nötter.

Hör du till typen som vill ha dina vitviner så smakrika som möjligt, välj en fatlagrad semillon. Då tillkommer även lite smaker av rostade ekfat, popcorn och smör. En perfekt dryck till grillad havskräfta eller bläckfisk.

Vin gjort på druvan solaris hör verkligen inte tilll vardagligheterna. Men lägg den ändå på minnet. Det är en av få druvor som passar i kyliga Sverige så pass väl att några av landets (mycket få) riktigt bra viner är gjorda på just den, bland annat vitvinerna från Vingården i Klagshamn strax söder om Malmö.

Solarisviner har ofta en aromatisk, nästan parfymerad smak, även om de är helt torra i smaken. Det beror förmodligen på att en av druvsorterna som har använts för att korsa fram solaris är den tydligt kryddiga muscat ottonel. Jag skull servera solaris-vinet rejält kylt som aperitif med lite småplock som rödbetschips, hemgjorda lökringar eller en ångande mustig lökpaj.

Det är inte ofta som druvnamnet xarel-lo står utskrivet på etiketten. Det beror inte på att druvan är ovanlig eller ointressant, utan på att den ofta ingår tillsammans med andra druvor i det spanska mousserande vinet cava. Men det är ofta just xarel-lo som gör att cava smakar cava, och inte champagne. Alltså den där torra, grönt örtiga, lite mandelliknande smaken, till skillnad från champagne som oftast är mer brödig, kexig, äpplig och citrusliknande.

Välj inte bara cava när du inte har råd med champagne, även om du ofta får en hel del för pengarna i 75–100-kronorsklassen. Även cava i 150–200-kronorsklassen ger ofta minst lika mycket för pengarna som champagne. Häll upp till plockmat som hemgjorda mandelpotatischips, papas arrugadas (saltkokt potatis) med grön örtsås eller en sallad på supertunt skurna rotsaker med en yoghurtdressing med smörgåskrasse.

Alla som tycker att vitt vin smakar för lite borde prova orangefärgat vin. En spretig grupp viner i olika stil, men som i de flesta fall har mycket mer strävhet, struktur, smak och koncentration än både vita och rosa viner. Eftersom orangea viner är så olikt alla vita viner i smaken, öppnas helt nya möjligheter. Prova dig fram med rätter som annars uppfattas som svåra att kombinera med vin. Rätter med tydliga inslag av ättika, söt frukt eller heta kryddor. Eller ta steget fullt ut och matcha med kött – renstek med hel, ugnsbakad kålrot, rostad lök och mandelpotatispuré. Då är det ingen som saknar rödvinet.

 

Styregårds val: Tre typiska Marsdrycker

  1. Äppelstarkvin. Pommeau de Normandie Biologique La Ribaude 18%, Normandie, Frankrike (11586) 175 kr (700 ml). Ett ekologiskt, smakrikt starkvin med generös fruktighet och klock-rena smaker av mogna, röda äpplen.
  2. Torr sherry. Fino Una Palma Gonzalez Byass 15,5%, Jerez, ­Spanien (90149) 179 kr (500 ml). Ren smak med jästigt inslag som påminner om vitt bröd. Även lite mandel och citrus.
  3. Påsköl. Mohawk Dolorosa Double India Pale Ale 8,5%, Sverige (30906) 32 kr (330 ml). Starkt, humligt, citrusmättat, med bra spark i smaken. Finns inget på påskbordet som kör över det här.