Di Weekend VIN

Mycket smak med lite alkohol

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

­Danska Mikkeller har länge satsat stort på gott öl med låg alkoholhalt.

Historien visar att social distansering och alkoholkonsumtion är en kombination att vara försiktig med. Särskilt när det nu, under coronakrisen, kommer rapporter om ökat våld i hemmet. Det är en väldigt bra anledning att botanisera i det växande utbudet av alkoholfria drycker, skriver Di Weekends Per Styregård.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det går förstås att dricka gott utan alkohol, eller i varje fall med mycket låg alkoholhalt. Och även om det inte sker några stora revolutioner på den fronten just nu, blir allt fler av dem mindre söta och därför enklare att kombinera med mat.

Eftersom många mindre bryggerier, cider­makare och andra dryckesproducenter till stor del livnär sig på att sälja till restauranger, är även de hårt drabbade av coronakrisen. Att stötta dem kan vara en ytterligare en anledning att köpa alkoholfria drycker just från lokala producenter.

Både mikrobryggerier och de stora bryggerikoncernerna satsar stort på alkoholfritt och har lyckats ganska bra med smakerna. Ett fåtal av dem säljer sitt alkoholfria öl på Systembolaget, andra ordnar själva med webbutiker och erbjuder leverans hem till dörren. Ett av dem är ­Mikkeller, som visserligen inte är något lokalt mikro­bryggeri, men länge satsat stort på gott öl med låg alkoholhalt.

På Systembolaget finns flera av Mikkellers låg­alkoholiga öl, men serien Limbo Yuzu med 0,3 procent alkohol, med supersyrliga, japanska citrusfrukten yuzu, Limbo Raspberry och Limbo Lime, är lättast att få tag på genom deras webbutik.

Säsongens succédrycker

Ett av Sveriges mest egensinniga mikro­bryggerier är Brekeriet i Malmö, som tillverkar vild­jäst öl ofta med mycket frisk, fräsch syrlighet. En rad av deras alkoholhaltiga öl finns att köpa på Systembolaget, och deras sortiment upp till 3,5 procent, finns i livsmedelshandeln. Även de har dock startat webbutik där det går att ­beställa lättöl och folköl för hemlevererans i Sverige. Lättölet Low & Slow ligger på 1,6 procent alkohol. Det är friskt och tydligt syrligt, angenämt torrt med lite kärv munkänsla från torrhumlingen med den så karaktäristiska, citrusdoftande sorten citra.

Alla som själva kört äpplen i en råsaftcentrifug vet hur olika juicen smakar beroende på ­äppelsort, men också på hur mogna äpplena är. Det är faktiskt en gåta att i ett sådant äppel­älskande land som Sverige, att inte fler förstår att om äppelmusten ska passa till mat måste äpplena pressas innan de har mognat.

FAKTA
Styregårds val: Hemgjorda törstsläckare utan alkohol

Lemonana. Färskpressad ­citron, vatten, socker, en näve mynta och is i en tillbringare. Kan det bli mer läskande?

lemonad med bubblor. Kör hela tvättade äpplen och hel citron i råsaftcentrifug och servera med is och en rejäl skvätt kolsyrat vatten.

Rårörd rabarberdricka. Blanda skivad rabarber och ­citron i en hink, häll över kokt ­vatten och ställ i kylen några dygn. Sila, tillsätt socker och servera.

VISA MER

Det här behärskar äppelodlarna på Tosterup gård i Skåne, som kallar sin must på omogna äpplen för verjus, ett franskt uttryck som oftast används för juice på pressade omogna druvor. En del verjus, oavsett om det kommer från druvor eller äpple, kan vara väldigt tilltalande att dricka, väl kylt, ibland med is som måltidsdryck. Andra typer av verjus är helt enkelt för sura. De passar ännu bättre i matlagningen istället för vinäger.

Ölgurun: Bara början

Ett av de bästa alkoholfria alternativen till mousserande vin är inte avalkoholiserat vin utan te. Danska Copenhagen Sparkling Tea Company har en bra fingertoppskänsla när de blandar sina olika teer med örter och kryddor, tillsätter kolsyra och buteljerar. De tillverkar mousserande drycker med fem procent alkohol, som finns att beställa på Systembolaget, men deras enda alkoholfria, Blå, finns för beställning hos importören Cask Company i Stockholm. Doften och smaken präglas av de olika aromatiska tesorterna, örterna och citrusen som ingår i receptet.

En alkoholfri dryck med mycket gamla rötter är korngrynsavkok, barley water. Den har druckits i många kulturer under historiens gång för sin läskande, skonsamma och närande karaktär. Det här har sommelieren Emma ­Andersson och kocken Martin Sjöstrand – som driver restaurang Hörte Brygga – tagit ­fasta på. Deras Deep South Soda Barley Water är gjord på mältat korn från Warbro kvarn i Sörmland, skånsk rabarber och sicilianska citroner. Den finstämda måltidsdrycken med frisk smak av citrus och lite brödighet, går att beställa lådvis från Dryckes- butiken i Stockholm eller köpa i vin­baren och -butiken Julie i Malmö.