Di Weekend VIN

Med maximal smak av Alsace

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Vinerna från Alsace som säljer mest i Sve­rige kostar runt hundralappen. Är man på allvar nyfiken på hur Alsace smakar när det är som bäst, får man vara beredd att lägga några tjugor till. Det skriver Di Weekends vinexpert Per Styregård.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Vinregionen Alsace är något av det mest europeiska man kan tänka sig. Odlingarna ligger ett stenkast från Strasbourg, där Europaparlamentet och en stor mängd andra euro­peiska institutioner håller hus. Området Alsace har åkt jojo mellan franskt och tyskt ägarskap i över 300 år, från trettioåriga kriget till andra världskriget. Helt logiskt är det lokala språket, elsassiska, en tysk dialekt släkt med schweizertyska och schwabiska.

Folk som arbetar med vin i Alsace tampas med samma utmaningar som många andra vinregioner. Klimatförändringarna förändrar förutsättningarna.

”I år är första gången någonsin skörden startade i augusti”, säger Mathieu Deiss, vinmakare på vinfirman Marcel Deiss i Alsace.

”På en månad har skörden tidigarelagts en hel månad”.

En effekt är att rödvinsdruvor trivs bättre och bättre, och rödvinerna blir godare och godare.

”Jag jämför våra rödviner med Beaujolais ­Village, som Saint Amour och Fleurie”, säger ­Mathieu Deiss.

Den som vill prova på de här kryddiga, körsbärssmakande och lättdruckna vinerna på Systembolaget har dessvärre inte så mycket att välja på. Av 200 viner från Alsace i sortimentet, är bara fyra röda.

Odlarna i Alsace har ännu så länge handskats med klimatförändringarna på ett bra sätt, något som kan ha att göra med att klimatet redan från början är gynnsamt. Mycket sol och lagom regn som oftast faller när det behövs som mest. Det fördelaktiga klimatet kan också vara anledningen till att Alsace innehar franskt rekord i andel ekologiska och biodynamiska vinodlingar, hela 15 procent.

Vinerna från Alsace kan också betraktas som ett argument för mångfald. För det är imponerande hur ett så litet vindistrikt med knappt ­tusen vinproducenter kan vara så plottrigt, mång­facetterat och svårt att överblicka. Det ­dryga tiotalet olika druvsorterna odlas på ett lapptäcke av jordmåner: lera, granit, kalksten, krita, sand, lössjord, grus, glimmerskiffer och den lokala, rosa sandstenen grès de vosges ­(tillika namnet på den lokala osten med kladdig, orangefärgad yta och oemot­ståndlig doft och smak). Och lyssnar man till vin­makarna och vinodlarna själva, är jordmånen där druvorna vuxit helt avgörande för hur vinet smakar i slutänden.

Här finns också 51 olika topplägen, grands crus, varifrån de allra bästa och mest representativa vinerna kommer. Varje grand cru har eget namn, egen blandning av jordmåner, historia, stil och ägarkonstellation.

Till vinproducenternas förtret har försäljningen av Alsaceviner haft en nedåtgående trend på den svenska marknaden. I branschen diskuteras det flitigt om de borde tillåta vinerna att säljas på låda, eftersom de vet att vi svenskar älskar lådvin. Men det vore också att riskera ­vinernas rykte och sänka statusen.

Ett vanligt försäljningsargument för Alsacevin – som används av branschen på plats, men även sommelierer och vinjournalister i Sverige – är att vinerna är exceptionellt goda till mat. Det kan låta som grundlös myt, men inte om man frågar Catherine Faller, arvtagerskan till den legendariska vinfirman Domaine Weinbach. I dag driver hon verksamheten tillsammans med sina söner, och vet exakt vilka rätter ­vinerna passar till och varför.

”Riesling matchar joden i mat från havet, och med riesling från Alsace ger man fisken en ­ytterligare smakdimension”, säger hon.

”Och fem, sex år gammal riesling med precis lagom mycket mineralitet, är det godaste man kan dricka till svensk löjrom”.

Till vin, gjort på pinot gris-druvan som fått mogna i vinkällaren, äter hon sin egen tryffel­smörgås.

”Bred saltat smör på ena sidan av två surdegsbrödskivor, och toppa med tunna skivor tryffel. Lägg skivorna med de smörade sidorna mot varandra, linda in i platsfilm och lägg i kylen två dagar. Ta ut två timmar före servering och grilla i ugnen 30 sekunder på varje sida.”

STYREGÅRDS VAL: Tre röda viner från Alsace

Gisselbrecht Pinot Noir Tradition 2017. Nr 2192, 139 kronor. Lätt, friskt, fruktigt och ­enkelt med drag av röda bär och kryddor.

Domaine Mersiol Pinot Noir 2015. Nr 72579, 159 ­kronor. Ganska lätt, frisk och mjuk smak med drag av hallon, viol och mineraler. ­Ekologiskt.

Léon Beyer Pinot Noir 2015. Nr 73679, 179 kronor. Mycket friskt med drag av körsbär, knappt mogna jordgubbar, svarta vinbär och mineraler.