Di Weekend VIN

Med hjärta & hjärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

POPULÄR NYKOMLING. Nyöppnade restaurang Sensum på Wallingatan i Stockholm har snabbt blivit en favorit i kvarteret. Hälften av matsalens 60 platser går inte att boka.

Foto: Jack Mikrut

På Sensum serveras fint komponerade mellanrätter. Med så mycket gott på menyn är det svårt att välja.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Strax ovanför Dalatrappan där Wallingatan övergår i en snäv kurva till Dalagatan, i en ganska bortglömd del av Stockholm, ligger sedan några veckor tillbaka restaurang Sensum. Som läge betraktat är det en intressant plats. Innan Torsgatan fick sin nya bebyggelse tog Stockholm slut här.

Dalatrappan ner till Torsgatan ledde till en nedlagd bensinmack, ett par snurriga trafikkorsningar och en lång radda tågräls som avgränsade staden mot Klara sjö. I LO-borgens skugga ligger fackföreningarnas lägenheter. Statsminister Stefan Löfven bodde i porten bredvid Sensum innan han flyttade till Sagerska palatset. Kulinariskt har utbudet mest bestått av kvartersindier och taxifik.

Det var en sömnig ände i en stadsdel som väcktes av godstågens dunkande på morgonen. Men sedan ett par år tillbaka har kvarteret vaknat till liv. Norra bantorget har rustats upp. Flera hotell och restauranger har etablerats, Scalateatern har fått nytt liv. Och så restaurangen som nyss öppnat – Sensum. Plötsligt är det fullt av liv i kvarteret.

Den karga lokalen fylls snabbt upp av en brokig skara av middagsgäster. Trots att hälften av de 60 platserna inte går att boka är det framförhållning som gäller om man vill vara säker på att få bord, så väl mitt i veckan som på helgen.

Det är en erfaren krögartrio som ligger bakom kvarterets nytillskott: Johan Tengsved (Lux och Oaxen Slip), Katarina Kaselli (Lux, D eVille) och Mikael Wretman (Lux och Oaxen Slip).

FAKTA
Sensum, Stockholm

Total: 20 poäng
Mat: 8 poäng
Miljö: 3 poäng
Service: 4 poäng
Prisvärt: 5 poäng

Pris: Snacks cirka 50 kronor, mellanrätter 110-250 kronor, dessert cirka 120 kronor
Öppettider: Tisdag-fredag: lunch 11.30–14.00, tisdag-lördag: middag 17.00–00.00, stängt måndag och söndag.
Antal platser: 60.
Köksmästare: Johan Tengsved och Mikael Wretman.
Adress:
Wallingatan 40.
Telefon: 08-411 32 82.
Webbplats: restaurangsensum.se

VISA MER

Smakerna i första rummet

Menyn är i ständig förvandling och består av vällagade mellanrätter. Att ha en meny som följer säsong och råvarutillgång är i dag snarare regel än undantag, men på Sensum är det verkligen inte tomma ord. Här finns både hjärta och hjärna på menyn en kväll – guldstjärna!

Krogtest: Mer fel än mellanrätt

Alla rätter vi ätit oss igenom, ett 20-tal hittills, har en sak gemensamt: smakerna tillåts ta plats. Ett tunt skivat och halstrat oxhjärta lyfts upp med söta rödbetor och bryts av med fin pepparrot. Bläckfisken balanseras med en rostad tomat och hyvlad zucchini samt mängder av libbsticka. Rumpstek med tomat, dragon och brynt smör är som en dekonstruerad bearnaise.

Oxsvansragun med tagliatelle är förförisk precis som linguinin med knivmusslor, chili och vitlök. Vi vill äta dubbla portioner, det är den enda nackdelen. Vi får inte plats med allt gott. Det är svårt att välja bort.

Anonym lokal sänker betyget

De senaste åren har det gått inflation i kål i svenska krogkök. Trots det lyckas Sensum överraska. En kväll serveras vi älgarnas favoriträtt så här års – rapskål (det är rapskål som växer på fälten så där klorofyllgrönt mitt i den bleka vintern. Morgonpigga kan så här efter älgjakten se horder av älgar stå och smaska i sig av grönskan).

Krogtest: Fiskekrogen kan bli en pärla

Lokalen är tyvärr lite väl steril med sina vita väggar och hårda betonggolv, men så är det också det enda vi har att anmärka på. Men för att avsluta på en god not:

Missa inte den föredömligt kompetenta gin & tonic-menyn på Sensum. Här kan man välja mellan ett dussintal sorter med olika karaktär och ingredienser. Vi längtar redan tillbaka till en Edinburgh Seaside med alger, ostronört och tonic.