Di Weekend VIN

Matcha finsushin med torrt vitt vin

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

LYXIGA GODBITAR. Barachirashi från Sushi Sho i Stockholm.

Under coronakrisen har också de mest hyllade restaurangerna börjat med take away och hemkörning. Di Weekends Per Styregård tipsar om rätt dryck till hämtmaten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Ämpanadas i Råcksta, väster om Stockholm, är visserligen ett ­bageri, men ägaren Mariana Ling bakar varken surdegsbröd eller croissanter. På menyn står fyllda degknyten, empanadas, som hon själv ofta åt under uppväxten i Argentina. Det finns olika fyllningar att välja på: köttfärs med russin, kummin och oliver, spenat med fetaost och citron, tre sorters ost med muskotnöt och kantarell eller helvegetarisk med ärtor, potatis, lök och majs.

Efter att ha beställt hem empanadas ett antal gånger, framstår lättdrucket öl eller saftigt rödvin som bästa matchningarna. Som Folk Pils ­eller Intergalactic Pale Ale från Stockholm Brewing Company, båda 3,5-procentiga och bryggda på ekologisk malt från Warbro Kvarn i Sörmland. Eller rött argentinskt vin, inte alltför strävt, ­gjort på druvorna malbec eller ­bonarda.

Under coronakrisen har också de mest hyllade restaurangerna börjat med take away och hemkörning. Som kocken Carl Ishizakis ­Sushi Sho. Deras barachirashi – hullerombuller-sushi – är en välmatad portion med rader av ­utvalda ­råvaror som norsk pilgrims­mussla, svensk makrill, lax från Färöarna, sojamarinerad äggula och sparris från Gotland.

För att matcha sushi på den här nivån gäller det att välja dryck noga. Den ska stå upp mot sältan, stinget och smakrikedomen, men inte ta överhanden. Gärna vitt, torrt vin med aromatisk frukt och uppfriskande syra. Sikta på tyskt vin med ­beteckningen grosses gewächs från de ­bästa vingårdlägena i landet. Det är också gott med ung chablis, gärna premier cru-klassat, ­eller ­någon bra producent av albarino från ­Portugal, eller assyrtiko från Grekland.

Även kocken Mathias Dahlgren på vegetariska Rutabaga levererar för avhämtning och hemleverans. Den fasta trerättersmenyn börjar med saftig sallad på kronärtskocka, marconamandlar, citronverbena och vitlök, och följs upp av grön curry med limeblad, koriander och ­broccoli. Den stökiga smakbilden med kryddor, örter och syror gör valet av dryck till en delikat fråga. Prova vitt eller rosa vin med massor av ­generös fruktighet. Som pinot gris från Alsace, något av säsongens alla roséviner från Provence eller törstsläckande, lätt bubblande pet nat.

Trots att kinesiska Lao Wai varit i gång i många år, är det fortfarande en av stans bästa vegetariska restauranger. Till favoriträtten, ­Xiang shao dou fu, tofu med färsk shiitake, ­salladslök, vitlök, koriander, selleri och sesamfrö, är jasminte av hög kvalitet svårslagen som dryck. Men riesling i fruktig stil från Australien, Nya Zeeland eller Sydafrika är också bra val.

I andra änden av näringskedjan befinner sig köttrestaurangen Svartengrens, med en specialdesignad meny för avhämtning. Tartar på hängmörat, äggula och pickles till förrätt, följt av ­antingen rökt oxbringa med bakpotatis, hängmörad biff med pommes, eller 63-gradersägg med inkokt sparris och ramslök som huvudrätt.

Matcha tartar med vitt, mycket smakrikt, gärna fatlagrat vin på druvan semillion. Till rökt oxbringa, gärna moget rött vin från Châteauneuf-du-Pape, till biff några glas från någon favorit­producent av nebbiolo-vin i ­Piemonte, och till ägg pinot noir-vin av medelgod klass som inte är alltför ungt utan har mognat tillräckligt för att få toner av svamp och tryffel i smaken.

Hitta rätt i den digitala vinvärlden

Förhoppningsvis kommer utbudet av ­takeaway och hemlevererad, kocklagad mat fortsätta att vara brett även efter pandemin. Det finns en poäng med att inte bara de som kan och vill ta sig ut på ­lokal kan njuta av den stora smakupplevelsen som de bästa restaurangerna erbjuder.

Som beställare, kolla också alltid upp hur ­maten kommer från restaurangen till dörren. Alla använder inte budfirmor som ger sina ­anställda goda arbetsvillkor och sköter transporterna på ett miljövänligt sätt. Och eftersom firmorna blir allt fler, är det ­lättare att välja bort.

Sedan återstår bara uppgiften att vara sin egen ­hemma­-sommelier.

STYREGÅRDS VAL: Bra vin till hämtmat

Nu sprudlar kreativiteten på svenska vingårdar

Fish’n’chips. Lättdrucket, vitt, torrt och fruktigt italienskt på ­treliterslåda, Soave Garbi 2018 (nr 2078), 253 kronor.

Vit pizza. Vitt, fruktigt och uppfriskande, franskt med nötig fat­karaktär, Saint-Véran Prélude 2018 (nr 95164), 273 kronor.

Hamburgare. Röd, amerikansk cabernet sauvignon i så god klass som möjligt, som Chateau Ste ­Michelle 2016 (nr 6203) för 139 kronor.