Di Weekend VIN

Lyft på hatten för vinmakarna

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

VACKRA VINTRAKTER. Mässan La Dive Bouteille hålls i Saumur i Frankrike.

Di Weekends vinskribent Per Styregård har besökt La Dive Bouteille i franska Saumur.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Två män i förkläde och tjocka gummihandskar öppnar ostron på löpande band i ett hörn av den mörka, 12-gradiga kalkstenskällaren. 6,50 euro per halvdussin. I ett annat prång i stenväggen går espressomaskinerna varma, övervakade av rutinerade baristor från franska hantverkskaffeföretaget L’Arbre à Café.

Men varken ostron eller kaffe står i fokus i Cave Ackermans unika myller av kilometerlånga källargångar, som började grävas ut år 1811 och varifrån en del byggstenar till Loiredalens vackra slott kommer. Huvudrollerna här innehas av ett 250-tal vinmakare. Utefter väggarna i de gamla gruvgångarna står vinbönder på rad med varsitt gammalt vinfat på högkant som provningsbord, och en slarvigt handskriven lapp uppsatt på väggen bakom sig med namn på vingården.

Det är packat med folk, flera tusen besökare. I entrén står det ”dégustation professionelle”. La Dive Bouteille i franska Saumur – eller ”La Dive” som alla säger – är inte bara inhyst i helt annan miljö än de flesta andra vinmässor. Besökarnas stil och attityd skiljer sig radikalt från den hyfsat konservativa klädseln på vinmässor i Verona, London, Bordeaux och Düsseldorf. Visst, här finns vinimportörer från övriga Europa, Asien och USA, och en och annan journalist. Men framför allt består besökarna av lokalt och tillrest krogfolk, kompisar, släktingar och en mycket intresserad lokalbefolkning.

Grundaren och vinjournalisten Sylvie Augereau står i dörren och delar ut vinglas. Hon rullade igång festivalen för 13 år sedan efter- som hon brann för biodynamiska, ekologiska och osvavlade viner i allmänhet och vin från Loiredalen i synnerhet. Hennes evenemang har vuxit så till den grad att en del seriösa vinbönder inte längre kommer hit, utan prioriterar mindre, lugnare platser att marknadsföra sina viner.

Det tar ett bra tag att gå ända längst in, där champagnebönderna håller till. Den jag känner till bäst är Vouette & Sorbée från Aube i södra Champagne. Hela familjen står och häller upp vin, och när mina frågor blir för många, tillkallas pappa Bertrand Gautherot. Han berättar om varför ett av vinerna, Textures, lagras på leramfora från Georgien. Det är för att vinet, till skillnad från 99,9 procent av all annan champagne, är gjort enbart på pinot blanc-druvor, vilka kräver extra daltande och trixande för att lyfta fram karaktären.

Runt hörnet står det ”Jura” på träskivan på väggen. Där är trängseln störst kring Jean-Francois Ganevats viner. Alla som gillar Juraviner, bör prova Ganevats klockrena, friska, välskräddade skapelser. Tyvärr har de blivit väldigt hippa, och kostar numera skjortan.

Under skylten ”Loire” i en annan grottgång står kultproducenten Jean-Pierre Robinot, klädd som en cirkusdirektör i rutig kavaj och färgglada byxor. Hans viner på druvorna chenin blanc och pineau d’aunis är försedda med några av branschens konstigaste etiketter, men har i gengäld också några av de mest karaktärsfulla smakerna.

Närmare utgången sitter den något ironiska skylten ”Strangers” på väggen. Där är vinmakare från andra länder än Frankrike samlade, men som också gör vin i den anda som mässgeneralen Sylvie Augereau gillar. Här är sicilianska vinmakaren Arianna Occhipinti och vingården La Stoppa i norra Emilia-Romagna representerade. Båda gårdarna lanserar också vin på Systembolaget i dag. Arianna Occhipinti är känd för sina mineralmättade, egensinniga och uttrycksfulla viner från södra Sicilien. Och på La Stoppa gör ägaren Elena Pantaleoni några av regionens mest spännande blandningar av regionala druvor.

Om du vill smälta in på La Dive, se till att vara ledigt klädd, och glöm inte huvudbonad, gärna rutig keps, stickad luva, slokhatt, bandana eller sjalett. Eller gör som vinbonden Manuel Di Vecchi Staraz på Vinyer de la Ruca i sydfranska Banyuls, ta steget fullt ut och bär hatt med fruktskål, à la Carmen Miranda.

 

Styregårds val:
Tre bästa krogarna i franska Saumur

  1. Le Boeuf Noisette. 29 rue Molière. Enkel meny med två rätter per dag, men exceptionellt välgjort och prisvärt i traditionell stil av lokalt kött, fisk och grönt.
  2. Le Table du Château Gratien. 94 Route de Montsoreau. Nyöppnat med Michelinstjärneambitioner i vackert litet slott. Drivs av en skicklig kock vars fru häller upp lokalt vin av klass.
  3. Brasserie Le 7. 28 Place Bilange. Bred brasseriemeny, välsorterad lokal vinlista och populärt barhäng för lokal-befolkning och turister.