Di Weekend VIN

Lätt att dricka gott utan alkohol

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

HET DRYCK. Biserin är en klassiker från Turin med mjölk, choklad, riktigt stark espresso och lite vispad grädde.

Alkoholdrickandet är på nedåtgående bland ­Europas unga. Och marknaden för alkoholfritt har exploderat. Di Weekends Per Styregård tipsar om de bästa dryckerna.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det är inte fel att avstå från alkohol några veckor i början av året. Det kan kännas renande efter helgernas glupskhet och ge perspektiv på ­alkoholintaget. Men ärligt talat, är det inte mest spel för gallerierna? För vad som egentligen spelar roll är ditt konsumtionsmönster hela året. Nej, låt nyårslöftet gälla till nästa nyår. För aldrig förr har det varit så lätt att dricka gott utan att dricka alkohol.

Marknaden för alkoholfri sprit har exploderat. Drycker utan alkohol och socker, men som är ­destillerade och därigenom får smak som påminner om klassiska rena eller kryddade spritsorter. Pionjärerna på brittiska Seedlip har fått efterföljare över hela världen, ofta högprofilerade märken i ganska höga prisklasser. Dryckerna gör det mycket enklare för bartendrar att blanda avancerade, alkoholfria cocktails. Men de är också all­sidiga i hemmabaren, och gjorda för att smutta på som de är, precis som klassiska spritmärken.

En anledning till trenden är sannolikt att alkoholdrickandet är på nedåtgående bland ­Europas unga. Allra mest minskar brittiska ungdomars drickande. Enligt en undersökning av WHO förra året, sa hela 80 procent färre att de dricker alkohol regelbundet jämfört med 2002.

Och de stora spritjättarna vill ha en del av ­kakan. Världens största spritföretag, brittiska Diageo, har lanserat Gordon’s Ultra Low Alcohol Gin & Tonic med mindre än 0,5 procent alkohol (finns på Systembolaget). Näst största spritföretaget, franska Pernod Ricard, är distributör i Storbritannien till nya, svensk-sydafrikanska märket Ceder’s, som gör alkoholfri ”gin” med olika kryddningar (tillverkas i Sverige men har inte lanserats här än). Amerikanska Con­stellation Brands och systerföretaget Canopy Growth, stor producent av medicinsk marijuana i Kanada, utvecklar alkoholfria ­drycker som liknar öl, vin, vatten och te, men innehåller cannabis. Där är dock någon snar lansering i Sverige osannolik.

Andalusiska Espadafor tillverkar sin whisky-kopia Whissin av samma ingredienser som whisky. Grundaren till brittiska Funkin, som ­säljer cocktailtillbehör, inkluderade nyligen ­alkoholfria destillat i sortimentet: Strykk Not Rum med kryddnejlika, ekträ och grapefrukt, och Strykk Not Gin med enbär, rosmarin och ­basilika. Och danska Herbie Gin kryddar sin alko­holfria Herbie Gin Original med enbär, fänkål, rosmarin, apelsinskal och danska äpplen.

Systembolaget hänger inte med riktigt, men så småningom kommer sortimentet av den här typen av drycker säkert att växa. Beställ tills ­vidare direkt från respektive svensk importör eller sajter som specialiserat sig på alkoholfritt, som danska Alkoholfrishop.dk och Vildmedvin.se.

Likt spritföretagen planerar bryggerierna för ökad konsumtion av alkoholfritt. Stora drakar som Anheuser-Busch/InBev, Heinken och Carlsberg investerar i företag som gör energidrycker, juice, vatten, soda och läsk. Men de utvecklar också utbudet av öl helt utan eller med mycket låg alkoholhalt. Fullpoängarna på Systembolaget är amerikanska Brooklyn Special Effects Hoppy Lager Alkoholfri och brittiska Big Drop Milk Stout. Men håll ögonen öppna, det kommer nya märken på löpande band. Och på den här fronten är Systembolagets inköpare vakna.

För inte så länge sedan fanns det bara två sorters tonic water att välja på när det var gin och tonic-dags. I dag finns en rad internatio­nella märken, liksom många mindre, mer hantverksmässiga. Många är smaksatta med bär, frukter eller örter. De har ofta lite lägre sötma, mer nyanserad bitterhet, och passar bra att dricka som de är över is. Några märken att köpa i Sverige är brittiska Fever Tree och Fentiman’s, och Norrköpingsbaserade Ekobryggeriet med sina ekologiska Nordic Tonics. Mer nischad ­tonic, som nyzeeländska East Imperial och spanska 1724 och Indi & Co, går att beställa från danska Vildmedvin.se.

Det enda som fortfarande lyser med sin frånvaro på hyllorna är gott ­alkoholfritt vin. Jag har fortfarande aldrig provat något jag på allvar vill dricka igen. Den nöten återstår att knäcka för dryckesföretag och vinpro­ducenter.

STYREGÅRDS VAL: Alkoholfria kaffedrinkar

Kaffe & Tonic. Genialt enkel klassiker från kafferosteriet Koppi i Helsingborg: is, tonic water och starkt kaffe.

Kallbryggt kaffe. Hoppa över socker, grädde, mjölk och alla smaksättare. Lär dig göra riktigt gott, kallbryggt kaffe i stället.

Bicerin. Värmande klassiker från Turin med het mjölk, choklad, riktigt stark espresso och lite vispad grädde.