Di Weekend VIN

Lådleveranser lyfter i kristider

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Hemleveranser av vin ökar i coronaepidemins spår. Per Styregård berättar hur det går till.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

De senaste veckorna har vi i min ­familj, som bor i Stockholm, levt nästan bara på takeaway och hem­leveranser från olika restauranger. En symbolisk handling för att stödja en bransch som rasat 70 procent på några veckor. Och aldrig tidigare har så mycket god mat från så bra restauranger kunnat avnjutas framför teven. Jag har ingen illusion att den här explosionen av hämtmatserbjudanden ska rädda branschen eller ens någon endaste krog – det ska förhoppningsvis regeringens krispaket se till – men det känns ändå som rätt sak att göra just nu.

Och i coronakristider är det inte bara hem­leveranserna av mat som ökat. Nästan alla som levererar konsumtionsvaror till privatpersoner har bråda tider. Inte konstigt med tanke på att en stor del av Sveriges befolkning tillbringar ­avsevärt mycket mer tid hemma än vanligt för närvarande.

Vin är inget undantag, i varje fall så länge svenska myndigheter inte gör som i New York där restaurangerna tillfälligt har tillstånd att skicka med vin, sprit och öl med hämtmaten.

Efterfrågan på Systembolagets hem­leveranser har som väntat ökat de senaste veckorna. För en låda vin om tolv flaskor tas en transportavgift på 120 kronor ut, och sedan ­ytterligare 80 kronor för varje ny låda. Efter att du gjort beställningen på hemsidan, tar det 4–12 arbetsdagar innan dryckerna dyker upp, beroende på vilka viner du beställer. Monopolets plan är att hela landet ska kunna beställa vin hem till dörren under 2021, men för närvarande fungerar servicen bara ­i vissa län: Skåne, Stockholm, Uppsala, Västerbotten, Västernorrland, Västra Götaland och ­vissa delar av Mälardalen, närmare bestämt ­Arboga, Eskilstuna, Kolbäck, Kvicksund, Kungsör, ­Köping, Mariefred, Stallarholmen, Strängnäs, Strömsholm, Torshälla, Valskog, Västerås och Åkers styckebruk.

Hitta rätt i den digitala vinvärlden

Om du bor på annat håll, får du lita till andra sätt att få hem flaskorna. En del nätvinhandlare använder budfirmor som Budbee, Best Transport, Bring eller Postnord. De täcker i vissa fall även in andra ställen i landet, oftast områden i och omkring större städer. I dagsläget finns ­inget företag som levererar hem till hela Sverige. För att ta reda på om leveranserna går till just din postadress, och hur mycket det ­kostar, är det enklast att ta direktkontakt med nätvinhandlaren.

Företag som handlar med vin på nätet är av juridiska skäl alltid baserade utomlands, många av dem i Danmark, men drivs ofta av svenskar. En del är anonyma, det är svårt att lista ut vem som ligger bakom, och hemsidorna är opersonliga. Andra lyfter i stället fram personerna bakom, och har som affärs­idé att fungera som personlig rådgivare åt sina kunder och ­att erbjuda viner från utvalda bönder. Några av de som varit verksamma i det här segmentet ett tag är Caviste, Pompette och Franska vinlistan. Men det tillkommer också nya aktörer. En av de färskaste, La Culture, startades för ett drygt år sedan. Den drivs av Totte Steneby, internationellt prisbelönt sommelier och ansvarig för vinlistorna på flera av Stockholms mest kända restauranger, och ­Andreaz Noren, även han med en lång bakgrund som dryckesansvarig i restaurangbranschen.

FAKTA
Styregårds val: Tre prisvärda blandlådor från La Culture

Champagne. Sexpack chardonnay-dominerade champagner för 1 990 kronor från Michel Genet. Alla druvor kommer från grand cru-lägen.

Rosé. Sexpack för 800 kronor med tre olika roséviner från Loire och Rhône på tre olika druvor, gamay, grenache och cabernet franc.

Vit bourgogne. Sexpack vita bourgogneviner i traditionell stil från biodynamiska gården Domaine Montille i Côte de Beaune.

VISA MER

Idén är att regelbundet lansera sex viner från mindre vingårdar som de har besökt under sina många resor. Priserna för ett sexpack ligger på 800 kronor och uppåt och innehåller ofta både viner som är färdiga att dricka, och andra som blir godare efter några års lagring.

Pandemins pris i vinvärlden

Leveranserna från La Culture kan enligt de själva ta lite längre tid än normalt. Transporten mellan vingården och lagret kan påverkas av coronakrisen. Enligt Systembolaget fungerar deras hemleveranser för närvarande som vanligt.