Di Weekend VIN

Jorden runt med näsan som guide

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Doften och smaken är en så stor del av resandet, att det går att åter­skapa en ganska stor del av upplevelsen hemma i köket, hammocken och på gräsmattan, skriver Per Styregård.

Även om det finns mycket att upptäcka inom landets gränser, drömmer Per Styregård om de långväga resorna: ­andra kulturer, människor – och drycker. Tur då att doft och smak kan färdas, även om vi själva stannar hemma.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Somrarna kommer nog aldrig bli som förr. Då vi såg det som självklart att hoppa på ett flyg till Mykonos för att äta fettdrypande souvlaki som nattamat, till Mallis för att dricka cava i tapasbarer och till Bangkok för att mumsa runt bland gatumatstånden.

Många fler kommer nu semestra i Sverige än tidigare, i alla fall på kort sikt. Det är ett utmärkt tillfälle att lära känna lokala mathantverkare, odlare, uppfödare, bryggare, vinmakare och ­destillatörer. Men även om det finns mycket att upptäcka inom landets gränser, kommer ­åtminstone jag sakna mer långväga resor, de ­andra kulturerna, människorna och miljöerna.

Tur då att doft och smak kan färdas, även om vi själva stannar hemma. Doften och smaken är en så stor del av resandet, att det går att åter­skapa en ganska stor del av upplevelsen hemma i köket, hammocken och på gräsmattan.

Kaliforniska pinot noir-viner är en bra start för att få till känslan av en middag längst den dramatiska Sonomakusten norr om San Francisco. Det räcker nästan med att njuta vinet på egen hand i långsamma klunkar – den stora, generösa och varma smaken, den intensiva fruktigheten och de aptitretande nyanserna av svamp, tryffel, mogna jordgubbar, smultron och körsbär. Men för att göra upplevelsen ännu mer kalifornisk, matcha med quesadilla – ostfylld tortilla – gjord på flera ostsorter, som munster, mozzarella och parmesan, och skogssvamp som kantarell eller svart trumpetsvamp.

Även smaken av kalifornisk chardonnay har något alldeles eget över sig, med genuina dofter och smaker typiska för ursprunget. Tät, fullödig och inställsam fruktighet som brukar gränsa till ananas, papaya och mango, med stråk av rostade hasselnötter, popcorn och brynt smör. Friterade, ricottafyllda zucchiniblommor är en bra matchning.

FAKTA
STYREGÅRDS VAL: Inspirerande sommarläsning i köket

Karibiskt. Roots: Jamaicansk mat & kultur (Natur & Kultur, 2020). Kockutbildade ­Kristian Smith med rötter på ­Jamaica ­bjuder på recept och historier från sina besök på ön.

Londonskt. East London food, the people, the places, the recipes (Hoxton Mini Press, 2020). Oumbärligt för oss östra London-älskare av författaren ­Rosie Birkett och fotograf Helen Cathcart.

Indonesiskt. Coconut & sambal: Recipes from my indonesian kitchen (Bloomsbury, 2020). Debutbok från indonesisk-australiska kocken Lara Lee.

VISA MER

Sauvignon blanc-viner från Australien har en del gemensamt med viner på samma druva från andra håll i världen, men de är ändå något alldeles särskilt med sin mogna fruktsmak, ovanligt fylliga stil, tropiska undertoner och ­nyansrikedom. Geografiskt är det långt till hamnen i Istanbul där balik ekmek serveras – grillad makrill med grönsaker i bröd – men smakmässigt är det en lyckad kombo. Använd gärna ditt eget ljusa surdegsbröd och en citronklyfta.

Bordeaux kan bli mycket varmt på sommaren, då sitter man gärna under ett träd och låter aperitifen före middagen ta riktigt lång tid. Alla röda viner från Bordeaux är inte så stora och mäktiga i smaken att de kräver lammracks och ryggbiffar på tallriken. Para rödvinet i mellanprisklass med en bricka fylld med terriner, patéer, viltpajer och den franska varianten av shepherd’s pie, Hachis parmentier.

Chenin blanc blir bara godare med åren

Viner från Jurabergen har varit hippa så länge på vinlistor och i medier i Sverige att en del börjat tröttna. Men vissa av vinerna har en så personlig profil, är så oemotståndliga, men samtidigt angenämt mystiska och svårdefinierade, att det inte går att ledsna. Områdets vita viner gjorda på druvan savagnin med ordet ­”ollier” på ­etiketten är den perfekta inkörs­porten med både lokal prägel av nötighet och smakrikedom, men samtidigt inställsamt fruktigt. Drick till områdets berömda ostar, morbier eller comté.

Bara orden ”chianti classico” triggar hos de flesta igång en ström av fina bilder av trattorior, pastor, pizzor och långa, italienska middagar. Det kan räcka att matcha en flaska av god kvalitet med pasta med ugnsbakad äggplanta och körsbärstomat, eller tortellini med gräddig sås på färsk spenat för att frammana det allra bästa semesterminnet från Toscana.

Det blåser nya vindar i Bourgogne

Pandemin, klimatkrisen och olika samhällsutmaningar kommer sannolikt att ändra sättet vi reser på, och göra resorna färre. Det innebär inte automatiskt att kärleken till andra matkulturer och nyfikenheten på doft- och smakupplevelsen minskar. Kanske är det tvärtom. Längtan växer sig starkare på avstånd och när tillgången är begränsad.