Di Weekend VIN

Indiska viner på frammarsch

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Indisk vinindustri kommer sannolikt fortsätta att växa snabbt, och en tydligare nationell vinstil kommer att ta form, spår Di Weekends Per Styregård.

Antalet indiska vingårdar ökar snabbt, och ännu snabbare ökar antalet vindrickare. Men produktionen är ännu ojämn – det finns några mycket bra viner, men också en del bottennapp, skriver Per Styregård i en krönika.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Redan 2005 kom det amerikanska ­vin­magasinet Wine Spectators temanumer China’s Revolution. Där rapporterades hur snabbt kinesiska ­vingårdar blivit bra på att göra vin i europeisk stil av druvor som cabernet sauvignon och chardonnay.

Men hur står det till med indiskt vin? Landet närmar sig Kina i antal invånare och beräknas bli världens folkrikaste land inom några år. ­Antalet indiska vingårdar ökar snabbt, och ännu snabbare ökar antalet vindrickare. Så när kommer vinlistorna på indiska restauranger i Sverige att domineras av indiskt vin?

Mycket talar för att indisk vinindustri går en strålande framtid till mötes. Vinkonsumtionen ökar snabbt, särskilt bland yngre kvinnor och i medelklass i de många gigantiska städerna som ständigt blir större. Men det är inte säkert att exporten ökar lika snabbt. Skatten på importerat vin ligger på hisnande 150 procent, vilket ger indiska viner en fördel på hemmamarknaden. Och lagarna krånglar till det. De skiljer sig mycket åt mellan landets 29 delstater. Några delstater är helt torrlagda, medan andra har mycket strikta regler kring både tillverkning, marknadsföring och försäljning som i vissa fall liknar dei Norden.

Konsumtionen av alkohol har dubblerats på bara 15–20 år, men indier dricker ändå inte i närheten av vad en genomsnittlig europé gör. Eftersom marknadsföring av alkohol är strikt reglerad, satsar många vingårdar på vinturism. Att ta en tur ut till vingårdarna har blivit en ­favoritsyssla i den välmående medelklassen i storstäderna.

Tidigt ute att locka till sig vinturister var producenten Sula genom att starta en av ­landets största livemusikfestivaler, Sula Fest, på sin egendom. Internationella och inhemska artister lockar horder av besökare. Liksom på många av de andra större vingårdarna finns där också hotell, restauranger och guidade turer vid anläggningarna.

FAKTA
Guldkorn från ett ojämnt vinland

Vitt vin. Sula Dindori Reserve Shiraz 2015 (nr 74377) 167 kronor. Shiraz är en av de vanligaste rödvins­druvorna i Indien och trivs i det heta klimatet.

Rött vin. Sula Dindori ­Reserve Viognier 2015 (nr 71003) 156 kronor. En av druvorna på uppgång i Indien är viogner, och Sula är en av pionjärerna.

Kokbok. Asma’s Indian Kitchen (2018). Kokbok med recept från Darjeeling Express i London. Asma Khan är en av kockarna i nästa säsong av Netflix Chef’s Table.

VISA MER

Sula har sin största egendom i vindistriktet Nashik, norr om Mumbai, och säljer ungefär en miljon lådor vin om året. Några procent går på export till ett 30-tal länder. Till skillnad från de största konkurrenterna Grover Zampa och Fratelli, hämtar Sula sin inspiration från Nya Världen i stället för Europa. Firmans chefsvinmakare, Kerry Damaskey, har ett långt förflutet som vinmakare i Kalifornien, vilket till viss del avspeglar sig i vinerna.

Grover Zampa har anläggningar både i Nashik norr om Mumbai och Nandi Hills nära Bangalore i södra Indien. Deras viner har en tydlig koppling till den franska traditionen, bland annat genom ett långt samarbete med den franske vinkonsulten Michel Rolland. Man kan tro att tropiskt klimat är för varmt för vinodling, men med gårdar på tusen meters höjd, stor temperaturskillnad mellan dag och natt, och växtsäsongen förlagd till vintern istället för sommaren, fungerar det ändå bra. Även Grover Zampa ­driver hotell på vingårdarna, och bygger som bäst en franskinspirerad restaurang vägg-i-vägg med vineriet utanför Bangalore.

Hur smakar då indiskt vin? Efter att ha provat ett 40-tal olika från de tre av de största – Sula, Grover Zampa och Fratelli – framträder bilden av ett vinland som fortfarande inte är ­riktigt säkert på sig självt. Det finns några mycket bra viner, men också en del bottennapp. Sula Brut Tropical är ett storsäljande, mousserande vin gjort på bland annat chenin blanc, pinot noir och viognier, skräddarsytt för den snabbt växande målgruppen yngre kvinnor. Även Sula Chenin Blanc och Sula Sauvignon Blanc är gjorda i en mycket modern, ren och ­superfruktig stil.

Grover Zampas toppviner, vitt vin på viognierdruvan och rött på en blandning av tempranillo och shiraz, är båda koncentrerade i frukten, har en tydlig rostad och kryddig, nästan kokosaktig fatkaraktär, bra längd och stor nyansrikedom.

Indisk vinindustri kommer sannolikt fortsätta att växa snabbt, och en tydligare indisk vinstil kommer att ta form. Kanske med kryddighet som kännetecken i röda viner, och lättdruckna vita viner med mycket tropiska frukter som signum. Men allra mest njuter man nog av indiska viner genom att hoppa på trenden med besök på vingårdarna.