Di Weekend VIN

Hög tid att tänka utanför boxen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det finns bättre alternativ till Systembolagets storsäljare boxar.

Fredrik Sandberg/TT

Umbala Grande Reserve är Systembolagets mest säljande rödvin. Kvaliteten imponerar inte på Per Styregård som i stället lämnar flera tips på bättre alternativ till en marginellt högre kostnad.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

För bara några år sen kom då och då forskningsrapporter med glädjande budskap för vinälskare. Ett eller ett par glas om dan var det ingen fara att dricka, och enligt en del undersökningar kunde det till och med vara hälsosamt.

Men på senare tid har de dåliga nyheterna duggat tätt. Enligt flera, stora rapporter blir det alltmer tveksamt om vin har några hälsomässiga fördelar, medan de negativa effekterna blir allt mer uppenbara och belagda med bevis.

Det är lätt att se åtminstone två bra sätt att reagera på den här utvecklingen. Sluta dricka helt, eller dricka mindre vin men av bättre kvalitet. Det har svenska konsumenter ­redan fattat. Vi köper i dag vin i lite högre prisklasser, men dricker mindre.

Som hjälp på traven i den omställningen kommer här några tips på hur enkelt det är att växla upp från storsäljande röd- och vitviner till andra viner i samma stil, men av bättre kvalitet. Umbala Grande Reserve är Systembolagets mest säljande rödvin. Förra året drack vi 2,2 miljoner liter, alltså drygt 736 000 boxar. Smaken är snäll och mjuk med ett stråk av mogna frukter. Det enda som sticker ut är en tydlig smak av bränt trä och rök, och en oväntat söt eftersmak.

Om det är just den brända gummi-smaken och rökighet som lockar, lägg på en tjugolapp för Simonsig Cape Blend Cabernet Sauvignon Pinotage Shiraz 2016 (nr 2849). Gjort på samma druvor som Umbala Grande Reserve, men förutom rök även med drag av svarta vinbär, viol, färska örter och fräsch fruktsyra. Klart ­trevligare att ha till hands under grillkvällen.

FAKTA
Styregårds val: Aktuella vinlådor att beställa hem

3 x rödvin. Kran #8. Tre rödviner från producenten Rovellotti i nya vågen-distriket Alto Piemonte. Beställ via kranvin.se.

Naturligt. Vin & Natur ­Vinlåda #28 (81558) 1 428 kronor. Vinlåda #28 med sex olika naturvinsorienterade viner från mer udda franska ursprung. Beställ på systembolaget.se.

Kultigt. Buteljholmen Marcel Joubert (nr 70865) 1362 ­kronor. Sex viner från kultiga Marcel Joubert i Beaujolais: ­Morgon, Brouilly, Beaujolais-­Villages och Chardonnay. Beställ på systembolaget.se.

VISA MER

Andra bra ersättare är kryddigt vin från Côtes du Rhône. Det finns massor att välja bland i hygglig prisklass, som Xavier Côtes-du-Rhône Grenache Vieille Vignes Organic 2016 (nr 2151) för strax under hundra.

Att hitta alternativ till det näst bäst säljande rödvinet, Il Barone Rosso, är också enkelt. Sortimentet vimlar av italiensk rött gjort på ­druvan sangiovese. Några av dem är prisvärda. Bästa köpet kring 150 kronor är nog Fonterutoli 2016 (nr 32229) med stor, tät smak av rostade fat, körsbärskärnor, kaffe, kakao och mörka bär att korka upp till kaningrytor och lammstekar.

Lådvis med nya smakupplevelser

Mest av allt vitt vin 2018 sålde Castillo de Gredos Blanco. Med tanke på smaken är det ­uppenbart att det konkurrerar nästan bara med pris. Få andra producenter lyckas pressa ner ­lådan till 169 kronor, motsvarande 42 kronor flaskan.

För att hitta andra viner med samma päronläskliknande smak, men som ger en mer nyanserad smakupplevelse, sikta på Vinho Verde i norra Portugal eller Rias Baixas i nordvästra Spanien. Som Alvarinho Contacto (nr 6707) för 120 kronor, som skapt till räkcocktail eller toast skagen.

I lådan med det tokroliga namnet Tr3 Apor döljer sig ett enkelt vin av kvalitetsklassen deutcher tafel­wein. Att ta ett steg upp i kvalitet och smak är inte svårt, det är ­ingen brist på ­rieslingvin med mer preciserade ursprung och högre smaker från både Tyskland, Australien och Nya Zeeland. Prova Von Winning Riesling 2017 (79393) för strax över hundringen, perfekt till thailändska grytan tom kah gai. Eller den något dyrare och sötare Kloster Eberbach Riesling Spätlese (nr 6257) för 129 kronor till toast med kycklinglever­paté.

Den dyraste vitvinslådan bland topp­säljarna är Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc. Det är en bedrift att sälja så mycket i den prisklassen, men så ger också vinet en större smakupplevelse än konkurrenterna. Prova också Reuilly Les Pierres Plates 2017 (nr 91242) gjord på samma druva. Ett skaldjursvin i klassisk stil för 135 kronor.

Och istället för Leva Chardonnay Dimiat & Muscat, testa det vita vinet Gustave Lorentz Gewurztraminer Reserve (nr 5244) för 109 ­kronor. Även det har inslag av rosenbuskar och tropisk frukt, men med mer finess och ­renare eftersmak.

Njut av vin med drivor av sötma

Det går förstås också att strunta i forskningsrön och istället lyssna till spanska hälsomyndigheter.

De är mest generösa i Europa med sina gränser för daglig vinkonsumtion på högst två glas vin per dag för kvinnor och fyra glas för män. Men även då är det läge att dricka nåt bättre än storsäljarna.