Di Weekend VIN

Hög tid att fixa högtidsdrycken

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”På den söta sidan dricker jag själv hellre port än glögg, både till pepparkakor, russin, ­nötter, mandlar och dessert”, skriver Per Styregård.

Ett bra sätt att få tag på goda drycker inför högtidshelgerna är att vara ute i god tid. Det skriver Di Weekends dryckesexpert Per Styregård i en krönika.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

För vinleverans hem till ­dörren före jul kan det redan vara för sent. Kolla med närmaste System­bolag, olika drycker tar olika lång tid att få tag på. En del tar bara 3-4 arbetsdagar att få till butik, andra tar ett par veckor. Samma sak gäller nätvinhandlarna som kör leverans med egna budfirmor. Ibland går det blixtsnabbt, ­andra gånger tar det längre tid.

Det blir sannolikt allt vanligare att beställa blandade vinlådor hem till dörren, men med ­exakt hur mycket segmentet växer är svårt att slå fast. En av vinimportörerna som säljer blandade vinlådor via Systembolaget är Pompette. Deras Pompette No 21 (nr 72425) med sex olika viner kostar 1 290 kronor. Elegans, tillgänglighet och tydlig smak av ursprunget och druvan är den röda tråden genom lådans franska viner. Gamay Noir Vignes d’Ecussol 2016 från Château Thivin är fruktdriven i tilltalande Beaujolais Villages-stil. Tuffa Château du Hureau 2016 från Saumur Champigny i Loire är minst lika lättdrucken, med ton av gräs och blåbär. Och den mycket peppriga, röda Marcillac Lo San Del Païs 2016 är ett skolboksexempel på udda druvan mansois. Lådans bubbelvin – ekologiska Brézé Crémant de Loire från Arnaud Lambert – har superfrisk syra och fruktighet i angenäm stil.

En annan aktör, Vinlådan, lanserar ett antal lådor varje år med sex olika viner. Devisen är ”småskaligt, nischat, ekologiskt”. Vinlådan vintern 2018 kostar 1 170 kronor inklusive transport. Le Petite Soeur 2017 från Domaine Benastra i sydfranska Roussillon har klockren, fruktig och kryddig smakprofil. Vita Neuburger Leithaberg 2016 från Weingut Tinhof är gjort på den mindre vanliga druvan neuburger. Den ger moget fruktigt vin med drag av mandel. Ännu mycket friskare syra och mer mineralinslag har Vouvray Les Promenards 2017 från Domaine de Beumont i Loiredalen, att matcha med chèvre eller västerbottensost.

Vinimportören Brix sysslar mest med att leverera vin till landets bättre restauranger, men säljer också blandlådan Le Marie Mixed Case (nr 71065) via Systembolaget. För 900 kronor får man två av varje av tre olika viner från samma producent i östra Piemonte. Vita Blanc de Lissart 2017 är enligt Brix enda i världen enbart på druvan malvasia moscato, ett friskt, fruktigt, lätt aromatiskt, men torrt vin. De röda vinerna Dolcetto 2016 och Debargés 2015 gjort på druvan nebbiolo, är båda typiska i stilen från Piemonte, men kanske något slankare och elegantare än många av konkurrenterna.

På den söta sidan dricker jag själv hellre port än glögg, både till pepparkakor, russin, ­nötter, mandlar och dessert. Och eftersom de bästa portvinerna också snabbt kan sälja slut, handlar vinlistan den här veckan just om portvin och andra klassiska dessertviner.

Glöggen tar å andra sidan i princip aldrig slut på hyllorna. Kanske eftersom de oftast är gjorda på billigt vin som finns i massor, och dessutom säljs med god vinstmarginal. När det gäller glögg handlar det mer om att undvika bottennapp. En av årets smakmässigt minst attraktiva sorter, Ernst Alkoholfri Glögg, drogs tillbaka av Systembolaget förra veckan eftersom en del flaskor exploderat (!) Flaskan jag fick smaka, innan den exploderade, smakade sött och sliskigt med tydligt bitter eftersmak. Se också upp för Goder Afton Vit Glögg, även den söt och sliskig med för låg syra, och dessutom överdriven smak av kryddnejlika och billig parfym.

Bästa alkoholfria juldrycken på monopolhyllorna är Dufvenkrooks Julmust, inte alls så söt, men med smak av knäck och lite enbär, och klart bättre än storbryggeriernas julmustläskeblask. Även Dufvenkrooks Originalglögg med 15 procent alkohol, och klassikerna Blossa Röd Starkvinsglögg, Blossa Trestjärnig Silver (spetsad med en skvätt rom) och framför allt Blossa Trestjärnig Guld (spetsad med cognac) är att lita på.

De alkoholfria glöggsorterna är genomgående drickbara men inte mycket mer. Blanda i stället din egen vita glögg av äppelmust, ett par kryddnejlikor, en flisa kanel och en bit torkat apelsinskal. Och för att blanda en sådan drink, behöver du inte ens komma i närheten av helgrusningen på alkoholmonopolet.

STYREGÅRDS VAL:

Bästa dessertdryckerna utan alkohol

AVEC. Most Flor de Raim ­Xarello, Spanien 2017 (nr 11964) 40 kronor (500 ml). Must från omogna druvor är en stor personlig favorit. Drick med isbit som avec eller till frukt- och bärdessert.

TILL CHOKLADDESSERT. Jus Raisin Rouge, Frankrike (nr 1924) 39 kronor (330 ml). Fruktjuice på merlot­druvor. Sött men inte sliskigt till blåbärspaj eller choklad-fontant.

VIT GLÖGG. Äppelmust Ingrid Marie 2017, Sverige (nr 1863) 43 kronor (375 ml). Lägg i kryddnejlika, kanelflisa och torkat apelsinskal, och vips, har du den bästa alkoholfria vita glöggen.