Di Weekend VIN

Hitta rätt i den digitala vinvärlden

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under pandemin har utbudet av digitala vinprovningar, ­masterclasses, cook-a-longs, webbseminarier och kurser i konsten att kombinera mat och vin exploderat, skriver Per Styregård.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Eftersom det knappast går att överföra doft och smak digitalt, måste

flaskorna till vinprovningar på nätet fixas analogt. Ibland går det att beställa dem direkt från arrangören. I Sverige innebär det oftast att köpa på Systembolaget. Det går också att strunta i vinet och bara titta, lyssna och ställa frågor.

Runt om i världen sitter vinbönder, journalister, sommelierer, marknadsförare och importörer av vin hemma vid datorn och vill fortsätta att nå ut och kommunicera med varandra och konsumenter. Alla är inte bekväma i sin nya roll. De flesta som sänder live överskattar förmågan att behålla tittarnas intresse, och pratar alldeles för länge med monoton röst. Många glömmer bort att de är i bild, och misslyckas totalt med ljussättning och bakgrund. Men utbudet är unikt stort, och det finns en del bra att ta till sig.

Att bli medlem i den privata vinklubben 67 Pall Mall i London är dyrt och tar lång tid. För det kostar att upprätthålla en källare med 4 400 viner, varav 800 serveras på glas av en stab på 17 välmeriterade sommelierer. Men under pandemin har den exklusiva klubben öppnat sina digitala dörrar för att erbjuda dagliga masterclasses, öppna för alla. Ett sätt att lyssna och ställa frågor till några av vinvärldens mest kända ansikten om deras expertområden, både med och utan tillhörande vin.

I dag, fredag den 8 maj klockan 19, leder svenske vinexperten Hans Åström en provning av några årgångar av Sydafrikas och ett av världens mest kända dessertviner, Vin de Constance. På söndag provar ordföranden i finska sommelierföreningen, Heidi Mäkinen, en rad öster­rikiska viner, 11 maj korkar Clovis Taittinger från champagnehuset Taittinger upp några årgångar av husets prestigechampagne, och 12 maj håller vinmakaren Rajat Parr en masterclass med pinot noir-vin från sina odlingar i Oregon.

FAKTA
Styregårds val: Digitala informationskällor att hålla koll på

Stängt eller öppet? Vinguiden Star Wine List listar löpande vilka vinbarer som håller öppet i Stockholm, Göte-borg och Malmö.

vinpriser i fokus. Hur ­påverkas vinpriserna? Följ ­internationella vinpriser i corona­tider på den största digitala plattformen för vinhandel, liv-ex.com.

Auktion på nätet. Nästa ­vinauktion i samarbete mellan Systembolaget och Bukowskis sker 11-13 maj.

VISA MER

Deltagare i Storbritannien kan få viner till dörren. Deltagare i andra länder brukar leta rätt på något likvärdigt vin i närmaste vinbutik. Det funkar ju även i Sverige.

Från köket på sin vingård norr om San Francisco, sänder Marimar och Cristina Torres live på Facebook på fredagseftermiddagar. I varje avsnitt av Marimar’s Spanish Table lagar mor och dotter en rätt tillsammans från Marimars kokböcker och matchar med viner från sin egen produktion. Som saftig paj med zucchini, lök, potatis och parmesan – Pastís de Carbassó – matchad med firmans vita albarino-vin, och mjuk mandelkaka spetsad med spansk brandy, en skvätt sherry och rivet citronskal – Tarta de Santiago – till två olika röda pinot noir-viner från Russian River. Det kan vara svårt att hitta exakt samma vin och årgång, men flera av ­firmans viner finns ofta på Systembolaget.

Pandemins pris i vinvärlden

Om kunskapstörsten är stor finns online­kursen Wine Tasting: Sensory Techniques of Wine Analysis, från USA:s mest kända univer­sitet i vinkretsar, University of California, Davis. Den är öppen och gratis för alla på plattformen Coursera, och leds av John Buechsenstein, ­professor vid universitetet, författare, och under många år vinmakare på den amerikanska västkusten. Kursen tar ungefär 22 timmar, och ger bra grundkunskaper i fysiologin bakom vinprovning, teorin bakom matchandet av vin och mat, olika defekter som kan dyka upp i vin och konsten att planera en vinprovning.

För att prova vin som garanterat finns att köpa i Sverige, kolla in sommelieren Maya Samuelsson, känd från TV4 Nyhetsmorgon. Varje fredag sänder hon liveprovning med olika teman. På fredagar sänder också Daniella Lundh Egenäs från Vinos vinprovningar, ofta tillsammans med gäster. På fredag 16 maj blir det provning av kaliforniska viner med den välmeriterade sommelieren Emma Zieman.

»Visst kan Sverige göra högklassiga viner«

För att få ut maximalt av onlineprovningar är det viktigaste inte att hitta rätt vin, eller att ha vin framför dig över huvud taget. Det gäller att hitta livesändningar som verkligen lyckas förmedla något nytt, spännande och informativt. Och de är egentligen ganska få.