Di Weekend VIN

Här är sommarens hetaste bubbel

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

För bra mousserande strax över hundringen, sikta på fransk crémant.

Bara lugn, ”peak prosecco” innebär inte att druvorna till det italienska bubblet börjar ta slut. Snarare att den snabba försäljningsökningen av vinet de senaste åren mattats av. Och det gäller framför allt i USA och Storbritannien. I Sverige verkar vurmen för prosecco hålla i sig, skriver Per Styregård.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Man får 129 träffar på prosecco på Systembolagets hemsida. Men det innebär inte att alla märken finns på hyllan eller går att beställa vart som helst. De flesta ligger i lager hos importörerna och måste beställas ett par veckor förväg. På min lokala butik i Stockholm finns 14 olika prosecco, samma antal som på den butik närmast vårt landställe utanför Hedemora.

En del favoritprosecco, som Casa Belfi Colfòndo Prosecco från Albino Armani, har sålt slut i vissa delar av landet, och finns kvar i andra. Men eftersom Systembolaget inte betalar för transport mellan butikerna, kan de efterlängtade flaskorna vara svåra att få tag på.

Då är det lättare att hitta den snällare, mer konventionella, men inte för den skull sämre, Ca’ Montini Prosecco Extra Dry. Mindre saftigt och personligt, men ren, frisk och fräsch att skåla i, sippa på verandan och servera till grillad sparris eller svamptoast.

Med pet nat-bristen är det värre. Pet nat, kort för pétillant naturel, är vin som buteljeras innan jäsningen är helt färdig, och därför utvecklar bubblor i flaskan. Ett urtida sätt att göra mousserande vin som blivit superpopulärt. Kanske inte lika mångbottnat i smaken som en del viner gjorda med den traditionella metoden som används bland annat i Champagne, men det pet nat saknar i nyansrikedom, tar det igen i charm.

Som Ida Sundqvist, grundare av importfirman Dryckesbutiken uttrycker det: ”Hela världen lider lite av pet nat-brist. Eftersom både 2016 och 2017 var så dåliga år när det kommer till volym, blev det väldigt lite pet nat producerad”.

FAKTA
STYREGÅRDS VAL: Sommardrycker utan bubblor

Fransk muscadet. Bonnet-Huteau Goulaine Muscadet Sèvre et Maine 2014, Frankrike (nr 96135) 189 kronor. Ekologiskt med karaktäristiska ton av skaldjur, våt sand, moget äpple och färska örter.

Nordportugisiskt vitt. Curtimenta Alvarinho 2015, Portugal (nr 96255) 259 kronor. Smakrikt vin med bra struktur. Ton av mineraler, snäckor, omogen citrus och mandel.

Ungersk furmint. Zoltan Demester Birtok Dry Furmint 2015, Ungern (nr 92183) 229 kronor. Ett vin i helt egen stil. Ton av mineraler, våta stenar, ylle och citron. Lång och angenäm eftersmak.

VISA MER

Vill man dricka pet nat i sommar, får man till största delen lita på nätvinhandlarna, eftersom Systembolaget erbjuder mycket få pet nat. Stockholmsbaserade Dryckesbutiken säljer superfruktiga Martin Texier Petite Nature 2016 från Domaine l’Armandier via nätvinhandeln Winefinder. Malmöbaserade Vin & Natur säljer friska och fruktiga Loirevinet Domaine du Moulin Bulle Blanche 2016 för 217 kronor genom privatimport på Systembolaget. De listar även Cinquecampi Rosso 2016 för 187 kronor, en lambrusco av rang till pizza.

Nya vågen från Champagne

Även ”vanliga” importörer säljer pet nat, som Johan Lidby Vinhandel, med sin vita, mer eleganta Phaunus Pet Nat 2016 för 245 kronor. Även den privatimporteras via Systembolaget.

Brist på champagne har det däremot inte talats om sedan millennieskiftet, när olyckskorpar förutspådde champagnetorka och datorhaverier. Däremot är urvalet champagne på vissa butiker ganska smalt, särskilt från mindre producenter. På systembolaget.se får man totalt 915 träffar på champagne, men bara 58 på min Stockholmsbutik, och 18 i Hedemora.

Prova Ambonnay Grand Cru 2010 från Marguet, som arbetar sina odlingar med hjälp av hästar, och bara köper in små mängder druvor från andra ekologiska och biodynamiska odlare. Eller Pierre Peters Cuvée de Réserve, gjord på druvor från producentens egna odlingar i Grand Cru-byar i Côte de Blanc.

Vinerna som är vinnare på vintermenyn

För bra mousserande strax över hundringen, sikta på fransk crémant. Langlois Crémant de Loire Brut övertygar med sin typiska, på gränsen till för vassa syra från chenin blanc-druvorna. Inget för syrakänsliga! Crémant d’Alsace Chardonnay har en snällare profil, och passar i de flesta sammanhang, men ha inte för högt ställda förväntningar på nyansrikedom. Från Bourgogne i samma prisklass finns Clotilde Davenne Brut Extra och Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Millésime Brut 2012, båda bra till vinkokta musslor, toast med kycklingleverpaté eller bara en skål med rostade, spanska mandlar.

Det är några somrar sen cava var hetast på bubbelhimlen, men är inte sämre för det. Välj en cava som lagrats några år, till förmån för smakdjup och nyanser. Agusti Torello Mata Gran Reserva Barrica Brut Nature 2012 har vad som krävs till klassikern krossad färskpotatis med västerbottenost och klippt gräslök och dill direkt från trädgårdslandet.